Ege Postası
Geri

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’'e Çin’de yoğun ilgi

Çin’de temaslarını sürdüren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cuma vaazında Çinli Müslümanlara seslendi.Görmez ve beraberindekiler Cuma namazını 2,5 milyona yakın Çinli Müslüman’ın yaşadığı Ningxia Hui Özerk Bölgesi'nin...
Diyanet İşleri Başkanı Görmez’'e Çin’de yoğun ilgi
Haberler / Dünya
13 Eylül 2013 Cuma 19:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin’de temaslarını sürdüren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cuma vaazında Çinli Müslümanlara seslendi.

Görmez ve beraberindekiler Cuma namazını 2,5 milyona yakın Çinli Müslüman’ın yaşadığı Ningxia Hui Özerk Bölgesi'nin merkezi Yinchuan’daki Xihuan Camisi’nde kıldı. Cuma namazı öncesi Ankara Hacı Bayram Veli Camisi İmamı Ahmet Karalı, İstanbul Piyale Paşa Camisi İmamı İshak Daniş, İstanbul Fatih Camii İmamı Osman Şahin Kur’an okudu. Cuma ezanını da Karalı ve Şahin İstanbul usulü çift ezan şeklinde okudu. Başkan Görmez, Cuma vaazında Çinli Müslümanlara önemli mesajlar verdi .Görmez, Çinli Müslümanların bilgili, barışçıl ve hoşgörülü olmalarını istedi. İslam’ı muhafaza etmeleri ve yaşantılarından dolayı kendilerinden gurur duymaları gerektiğini dile getirerek, Avrupa’da İslami kalıntıların bulunmamasına karşılık, Çinli Müslümanların İslam’ı yüzyıllarca muhafaza ettiklerini kaydetti.

Görmez’in ardından Çin İslam Derneği Başkanı Hilaluddin Chen Guangyuan de bir vaaz verdi. Vaazların ardından Başkan Görmez dua okudu. Namaz çıkışında ise Çinli Müslümanlar Görmez’e büyük ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Görmez, vaazın devamında, "Yüzyıllar önce Avrupa'da büyük medeniyetler inşa eden, Batı medeniyetini inşa eden Müslümanlar kendi topraklarından atılırken sizler Çin'de varlığınızı sürdürdünüz. Bugün Avrupa'yı aydınlatan Endülüs'ten, Kurtuba'dan, Gıranata'dan, El-Hamra'dan hiçbir eser yok. Ancak siz Ningxia'da, Yinchuan'da Çin'in her tarafında Müslümanlığın, İslam'ın barış ve rahmet mesajını yüreklerinizde, evlerinizde ve ülkenizde sürdürmeye devam ettiniz. Sizler kendinizle ve ecdadınızla iftihar edebilirsiniz. Zira sizler 13 asırdır İslam'ın rahmet mesajını yüreklerinizde, hanelerinizde, evlerinizde devam ettiriyorsunuz. Bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

"İki senedir Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı, Çin Din İşleri Başkanlığı ve Çin İslam Cemiyeti Başkanlığı birlikte işbirliği yaparak sizlere nasıl hizmet edeceklerini konuşuyorlar." diye Görmez, "Her üç kuruluş birlikte bir protokol düzenleyerek sizin dini ve manevi hayatınıza nasıl hizmet edecekleri konusunda anlaştılar. Bu vesileyle Çin Din İşleri Başkanı ve Wang Zuo ve Çin İslam Cemiyeti Başkanı Hilalüddin Chen Guangyan'a huzurunuzda teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Görmez, konuşmasını şöyle devam ettirdi: "Sözlerimi bitirirken sizlerden 3 istirhamın olacak. Dininiz İslam'ı çok iyi öğrenin. Müslümanlık ve dindarlık cehaletle birlikte yaşamaz. Çocuklarınıza İslam dinini en güzel bir şekilde öğretiniz.Nasıl ki atalarınız 13 asır İslam dinini, İslam'ın rahmet mesajını bu topraklarda yaşattılar, sizler de kendi çocuklarınıza en güzel bir şekilde öğreterek onların da sonraki nesillere taşımlarına vesile olunuz.

Komşularınızla, ülkenizdeki diğer insanlarla çok iyi geçininiz. Barıştan hiçbir zaman ayrılmayınız. Dini, inancı, ırkı, rengi ne olursa olsun ülkenizdeki bütün komşularınızla iyi geçininiz. Onların haklarına ve hukukuna riayet edin. İslam'ın bütün güzelliklerini onlar sizin davranışlarınızda görsünler. İslam'ın barışını, rahmetini, sevgisini, muhabbetini sizin sözlerinizle ve davranışlarınızda görsünler.

Çünkü yüce dinimizin bize tavsiye ettiği de budur. Kur'an bizim yeryüzündeki varlık sebeplerimizden bir tanesini yeryüzünü imar etmek olarak tarif eder. Allah sizi yerden yarattı ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedi. Hepimiz aynı zamanda ülkelerimizi yeryüzünü imar etmekle mükellefiz. Ancak şunu unutmayalım ki kalbini imar edemeyen insanlar toprağı yeryüzünü de imar edemezler. Kalbimizi imar etmemiz için imanımızdan, inancımızdan ibadetlerimizden asla vazgeçmemiz lazım."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası