Ege Postası
Geri

Doğal yaşam bu festivalde

Selçuk Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali eğlence, doğa, spor ve müziği Selçuklularla buluşturdu. Selçuk’un simgelerinden olan leyleklere ve doğal yaşam kültürüne atfedilen festivalde düzenlenen birbirinden renkli etkinliklerle Selçuk’un sahip olduğu ekolojik zenginliğe, kentin canlı sosyal ve kültürel hayatına vurgu yapıldı.
Doğal yaşam bu festivalde
Haberler / Yerel Yönetimler
14 Ağustos 2017 Pazartesi 07:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali’nin açılışı AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ve Necip Kalkan’ın da katılımıyla su kemerlerinden başlayan yürüyüşle yapıldı. Yürüyüş boyunca Tarihçi Tolga Mert Selçuk’un tarihi yapıları hakkında önemli bilgiler verdi.  Saint John Yokuşu, İsabey Cami güzergahında devam eden yürüyüşe Artemis Çukurunda ara verildi. Burada düzenlenen Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali açılış törenin ardından yürüyüş tamamlandı.

TEK İHTİYACIMIZ DOĞAYI KORUMAK

Bu yıl ikinci kez düzenlenen Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali ile ilgili bir değerlendirme yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Bu festivaldeki ana tema ekolojik denge üzerine duyarlılığı arttırmaktır. Selçuk’un bu konuda önder olduğunu hepimiz biliyoruz. 2009 yılında başlatılan leylek halkalama çalışmaları bunun bir örneği olarak görülmektedir” dedi. Leyleğin doğal yaşamı simgeleyen bir unsur olduğunu belirten Başkan Bakıcı; “ İnsanın yaşamı ile canlıların yaşamının özdeş olduğunu rahatlıkla vurgulayabiliriz. Ekosistemi koruyabildiğimiz müddetçe de birçok sorun ortadan kalkacaktır” dedi. Selçuklular’ın sağlıklı bir çevrede yaşama bilincine sahip olduğunun da altını çizen Başkan Bakıcı; Bu konuda duyarlılığı arttırarak ilçemizin çok daha sağlıklı bir ilçe olacağı düşüncesi içerisindeyim” dedi.

ATÖLYELER İLGİ GÖRDÜ

Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali kapsamında geçen yıl olduğun gibi bu yıl da çocuklar unutulmadı. Selçuk Efes Kent Belleği’nde çocuklarla bir araya gelen Dilber Koç “Masal Kanatlarım Atölyesi” Etkinliği’nde çocuklarla bir araya geldi. Etkinliğe katılan çocuklara masal anlatan Dilber Koç’un gözetiminde düzenlenen atölyede çocuklar hayallerindeki leylekleri kağıtlara çizdiler. Başkan Bakıcı da çocukların çalışmalarını yakından inceledi. Festivalin ilk gününde düzenlenen bir diğer atölyede ise Belevi ve Barutçu mahallelerinde yer alan göllerdeki kuşlar, bitkiler ve değişik canlı türleri gözlemi yapıldı. Doğadabuan Atölyesi’nde yapılan gözlemde Çağlar İnce katılımcılara rehberlik etti.

Festival kapsamında İstasyon Meydanı’nda Selçuk Belediyesi Leylek Çalışmaları Paneli düzenlendi. Panele Selçuk Belediyesi Veterineri Ersin Çakmak ve Doç. Dr. Ortaç Onmuş konuşmacı olarak katıldı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Ortaç Onmuş Türkiye’de Selçuk gibi az sayıda yerde leylekleri insanlarla iç içe görme şansına sahip olunması nedeniyle Selçuk’un ayrıcalıklı bir kent olduğunu belirterek sözlerine başladı. Onmuş; “ Selçuk’un çok büyük bir kent olmaması, sessizlik, yüksek binaların bulunmayışı leylekleri bu kentte tutan unsurlardır” dedi.

İPLERE DİKKAT

Leyleklerin doğaya ekolojik bir hizmet sunduklarını belirten Doç. Dr. Ortaç Onmuş; “ Leylekler daha sağlıklı yaşamamız, daha yüksek tarımsal verim elde etmemiz için çalışan doğal kahramanlar. Biz bu yüzden leylekleri korumak için çaba sarf ediyoruz. Leylekleri korumak, insanları, sağlığımızı, doğayı korumak demektir” dedi. Selçuk Belediyesi’nin yapay leylek yuvalarının yapılması sürecinde ciddi emek harcadığını belirten Onmuş “Selçuk’ta bir leylek çalıştayı yapılması gerekiyor. Çünkü Türkiye’de Selçuk Belediyesi’nin gösterdiği özverinin dörtte birini gösteren başka bir belediye yok. Özellikle leylek yuvaları yapılması sürecinde Selçuk Belediyesi personeli özveriyle çalıştı” dedi. Selçuk’ta 10 yıldır leylek çalışmaları üzerine büyük emek harcayan Doç. Dr. Ortaç Onmuş Selçuklular’ı özellikle saman balyalarının ipleri ve çöplerin doğaya atılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Doç. Dr. Ortaç Onmuş; önümüzdeki günlerde ebabil kuşu ve kırlangıçları çekmek için yuva yapmayı planladıklarını belirterek;  “ Bir ebabil kuşu günde 6 bin sivrisinek ve böcek yer. Selçuk’taki ebabil kuşu sayısını birkaç katına çıkardığımızda Selçuk’un sivrisinek sorununu çözeceğiz” dedi.

Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali’nin ilk günü Türkiye’de doğal yaşamı konu alan “Henüz Çok Geç Değil” belgesel gösterimi ile devam etti. Dr. Müzikolog Züleyha Abdullahyeva ve Dr. Müzikolog Namık Abdullahyeva’nın verdiği konserin ardından festivalin birinci gün etkinlikleri son buldu.

Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali’nin ikinci günü ise Cafe Carpouza’da Sinan İlhan gözetiminde düzenlenen Kil Heykel Atölyesi ile başladı. Kil Heykel Atölyesi’nde çocuklar kilden heykeller yaparak eğlenceli vakit geçirdi.  Daha sonra Sulak Alanlara Bisiklet Turu’na katılan bisikletçiler İstasyon Meydanı’ndan başlayarak 33 km pedal çevirdiler. Bisikletçiler Selçuk’un ardından Barutçu Gölü, Zeytinköy Kazan Gölü güzergahı üzerinden Selçuk’a geri döndüler.

Akşam saatlerinde ise Four People Grubu’nun Konserinde buluşan Selçuklular sevilen şarkılar eşliğinde gönüllerince eğlendiler. Gecede Dilber Koç da sahneye çıkarak “Leyleğin Kanadından Masallar” etkinliği ile bir kez daha Selçuklularla buluştu. Leylek ve Doğal Yaşam Kültürü Festivali yapılan bu etkinliklerin ardından son buldu.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası