Doğruyol, 'Sağlık bakanlığının ambulansları hastalara yetişmek için gece gündüz çalışırken, bu konuda daha büyük potansiyele sahip özel sağlık kuruluşlarının ambulansları, ya nakil yapıyor ya da garajlarda yatırılıyor' iddiasında bulundu.
Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, ''Bakanlığın denetimine tabi olan özel sağlık kuruluşları, bazı belediyeler, bazı büyük fabrikalarda bulunan özel ambulanslar sudan sebeplerle kullanılmayarak iş yükü tamamen Sağlık Bakanlığına bağlı olan 112 Ambulanslarına yüklenmektedir'' dedi.
Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, 112 ambulanslarının görevlendirmeleri ve özel ambulansların kullanılması hakkında açıklama yaptı. Doğruyol, ''Asli görevi acil vakalara müdahale etmek olan 112 Ambulanslarımızın özel hastaneler arasında hasta nakil ambulansı olarak kullanılması ve özel ambulansların başta tasarruf olmak üzere, çeşitli gerekçelerle yeterince çalıştırılmaması kabul edilebilir bir durum değildir'' dedi.
ÖZEL AMBULANSLAR YENİDEN DENETLENMELİ
İzmir'de Sağlık Bakanlığına bağlı 88 adet 112 ambulansına karşılık, özel sağlık kuruluşlarının, belediyelerin, bazı büyük fabrikaların bünyesinde bulunan toplamda 93 adet özel ambulansın atıl vaziyette bekletilmesinin üzücü olduğunu ifade eden Ahmet Doğruyol, ''Nasıl olsa Sağlık Bakanlığının 112 ambulansları acil yada acil olmayan, tüm vakalara müdahale ediyor mantığıyla devlet imkanlarının bu kadar çar-çur edilmesi vicdansızlıktır. Belediyeler ve özel kurumların elinde bulunan ambulanslar Sağlık Bakanlığı tarafından usulüne uygun bir şekilde denetlenerek aktif hale getirilmeli, özel ambulansların da kriterleri yeniden belirlenmeli. Yerine göre yetki, 112 Komuta kontrol merkezlerine, yani İl Sağlık Müdürlüklerine verilmeli. Görevini yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlara gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır'' dedi.
112 AMBULANS GÖREVİ DIŞINA ÇIKARTILMAMALI
2015 yılında acil vakalara gitmesi gereken 112 ambulanslarının özel hastanelerden 560 adet hasta nakili gerçekleştirdiğini dile getiren Doğruyol, ''112 ambulanslarının görevi hasta nakletmek değildir. Özel ambulansların kullanılmadığı yerde, 112 ambulanslarının görevi dışında çalıştırılması, gerçek vakaların aksamasına, belki de bir başka yerde acil müdahale bekleyen vatandaşın ölümüne sebep olabilecektir. İl Sağlık Müdürlüklerinin de bu konuda hassas olmaları gerekmektedir. Personelden tasarruf, yakıttan tasarruf, tıbbi malzemeden tasarruf gerekçeleriyle sahaya çıkarılmayan özel ambulansların bir an önce sisteme dahil edilmesi gerekmektedir. Özel ambulans bulundurma şartları, kullanım şekilleri, bakanlığın yaptırımlarının çerçevesinin de somut olarak yeniden belirlenmesinde yarar vardır. Belediye, özel kurum ve kuruluşlara ait pek çok ambulans adeta çürümeye terk edilmiştir. Bu konuda Sağlık Bakanlığına göreve, özel ambulansı olan kurum ve kuruluşları da sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum'' dedi.