Ege Postası
Geri

Dolar yeni tarihi zirvesinde

Dolar/TL bu sabah da yeni zirvesi olan 33,12 seviyesinde güne başladı. Temmuza değer kazancıyla başlayan TL geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.
Dolar yeni tarihi zirvesinde
Haberler / Ekonomi
19 Temmuz 2024 Cuma 09:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dolar/TL 33,10 seviyesi üzerinde yeni tarihi zirvede işlem görürken, piyasalarda bugün kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in olası not güncellemesi takip edilecek.

Moody's Türkiye'yi "B3" seviyesinde pozitif görünümle değerlendiriyor. Piyasalarda en az bir kademe not artışı olacağı bekleniyor. Beklentiler iki kademe not artışı olabileceğini de gösteriyor.

İç piyasada bugün takip edilecek bir veri gündemi yer almazken hafta boyunca politika faizinin altında kalan gecelik faizler izleniyor. Küresel piyasalarda ise ABD seçimi ve faiz indirimi beklentileri odaklı bir seyir izleniyor.

Gecelik faiz bu hafta boyunca politika faizinin altına kaldı. TCMB geçici likidite sterilizasyonu için depo ihalelerini geçen hafta başlattı. Cuma gecelik piyasada faiz yüzde 50,01 seviyesindeki gecelik faiz salı yüzde 48,5 çarşamba yüzde 47,85, dün yüzde 47,97 seviyesindeydi.

TCMB bu hafta ayrıca bankacılık sistemindeki TL mevduat payını artırmayı amaçlayan yeni bir adım daha attı.

Pazartesi yürürlüğe girecek bu adımla kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranını yüzde 35'e düşürdü. TCMB'nin bu adımı KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılması kapsamında atılan adımların devamı niteliğinde.

Yerel seçimler sonrasında dolar karşısında nisan ayını yatay, mayısı ise çok sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziranda ise yüzde 1,8 değer yitirdi. Temmuza değer kazancıyla başlayan TL geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.

Dolar/TL'de yeni zirve 33,1250 olurken kur bu sabah da benzer seviyede güne başladı.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel gevşeme döngüsünün başlamasına rağmen, Çin-ABD ticaret geriliminin artması ve ABD başkanlık seçim sürecinin yarattığı belirsizliklerle Asya borsaları haftayı ekside kapamaya hazırlanıyor.

ABD'de açıklanan imalat ve işsizlik başvuruları verilerinin istihdam piyasasında önemli ölçüde bir yavaşlamaya işaret etmemesiyle dolar baskı altında kalırken, işlemciler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül'de faiz indirimine gideceği fiyatlamasını sürdürdü.(SÖZCÜ)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası