Ege Postası
Geri

Down Sendromlu çocuklar için 'Hoşgeldin Bebek' projesi

İzmir'de yaşayan Down Sendromu çocukların erken tespit edilip özel bir eğitimle bağımsız ya da yarı bağımlı bireyler haline getirilmesi amacıyla hayata geçirilen "Hoşgeldin bebek" adlı projenin protokolü ilgili kurumlar arasında imzalandı.
Down Sendromlu çocuklar için 'Hoşgeldin Bebek' projesi
Haberler / Genel
21 Mart 2016 Pazartesi 14:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, "Biliyoruz ki özellikle 0- 6 yaş grubundaki Down Sendromlu çocuklarımızı tespit ettiğimiz durumda, özel bir eğitim ve tıbbi destekle diğer çocuklardan farklı olmadan büyümeye devam edebilirler, ileride de bağımsız ya da yarı bağımlı bireyler olarak yetişebiliyorlar" dedi.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen törene, projenin paydaşları, İzmir Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Ulusal Down Sendromu Derneği, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kuzey ve Güney Kamu Hastaneleri Birliği genel sekreterliklerinden temsilciler, Down Sendromlu çocuklar ve aileleri katıldı. Özellikle erken yaşta tespit edilen Down Sendromlu çocukların özel eğitimle faydalı bireyler haline getirilebileceklerini belirten İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, protokolün 21 Mart Dünya Down Sendromu gününde imzalanmasının da ayrıca önemli olduğunu vurguladı. İzzettinoğlu, "Biliyoruz ki özellikle 0- 6 yaş grubundaki Dows Sendromlu çocuklarımızı tespit ettiğimiz durumda, özel bir eğitim ve tıbbi destekle diğer çocuklardan farklı olmadan büyümeye devam edebilirler, ileride de bağımsız ya da yarı bağımlı bireyler olarak yetişebiliyorlar. Bu çocuklar, iyi bir eğitimle ileride çok faydalı bireyler haline gelebiliyor. Görsel hafızaları çok güçlü bireyler. Biz görsel hafızaya yönelik bir eğitim tekniğiyle bu çocukları topluma kazandırabiliriz. Türkiye'de 100 bin, İzmir'de ise 3 bin 500- 4 bine yakın Down Sendromlu çocuk bulunuyor. İlki 2014 yılında başlanan bu proje kapsamında, elimizde sıfır yaş grubuna ait bir yeri yoktu. 800 doğumdan 1'i Down Sendromu olma ihtimali var. İlimizde de 54 bin canlı doğum söz konusu, yaklaşık 60 bebek Down Sendromlu olarak dünyaya geliyor. Biz bu bebekleri her aşamada tespit edersek iyi bir eğitimle bu bireyleri bağımsız yetişkin haline getirebiliyoruz. Bugün proje kapsamında yılda 60 bebek öngörüyorsak doğacak bunların yüzde ellisine ulaşabildik. Çalışmalarımız kapsamında 237 Down Sendromlu çocuk tespit ettik. Onlara yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu projenin çıkış noktası İzmir Sağlık Bakanlığı tarafından da çok beğenildi, umarız 81 ile yayılır" diye konuştu. 

Daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Dr. Fatma Yeşilkaya, Down Sendromu ile ilgili bir sunum yaptı. Dr. Yeşilkaya, projenin amacının, Down Semdromlu bireyleri erken teşhis etmek, kayıt altına almak, özel eğitim, tıbbi yardım, psikolojik destek sağlamak ve aileleri bilgilendirmek olduğunu söyledi. Down Sendromlu bir çocuğun fotoğraf makinesiyle toplantıya katılanları görüntülemesi salondakilerden alkış aldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası