Çeşme Belediyesi ev sahipliğinde Dokuz Eylül Rotary Kulübü, bu yıl Dünya Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Balıkçılar Forumu’nun 1997’de Yeni Delhi’de aldığı bir kararla her yıl 21 Kasım’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü’nü, Çeşme’de düzenlenecek etkinlikler ile kutlayacak. “Temiz Su ve Sürdürülebilir Dünya” odak noktası çerçevesinde gerçekleştirilecek olan etkinliklerde denizleri koruma, bilinçli avlanma ve su ürünlerinin işlenmesi konularına dikkat çekilecek.
“Deniz kaynaklarımızı korumalıyız”
Dünya Balıkçılık Günü’nünde böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Bir milyardan fazla insanın gıda ihtiyacını ve geçimini sağlayan denizler, soluduğumuz oksijenin de neredeyse yarısını üretiyor. Denizlerimiz bizim yaşam kaynağımız, onları korumak ve deniz kaynaklarını gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla bu etkinlikle farkındalık yaratmaya çalışıyoruz” dedi
Denizler için farkındalık yaratılacak
Çeşme Belediyesi ile birlikte gerçekleştirecekleri kutlamalar ile denizler konusunda farkındalık yaratmak istediklerini belirten Dokuz Eylül Rotary Kulubü Başkanı Nilgün Tiyanşan, konusunda uzman birçok ismin etkinliklerde yer alacağını söyledi. Denizlerin korunmasının dünya üzerinde yaşayan bizler için çok önemli olduğunu vurgulayan Tiyanşan, bu etkinlik ile denizlerin korunması ve bilinçli avlanma ile deniz kaynaklarının gelecek kuşaklara aktarılması konusunda bir sürdürülebilirliğe dikkat çekeceklerini kaydetti.
Etkinlik kapsamındaki etkinlikler
15-20 Kasım tarihleri arasında Aya Haralambos Kilisesi’nde Akdeniz Koruma Derneği ve WWF’in “Akdeniz'in Karşı Karşıya Olduğu Tehditler” ve «Kadın Balıkçılar» - Fotoğraf Sergisinin yanı sıra derneklerin kısa film gösterimleri 09:00- 19:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
15 Kasım Salı günü saat 17:00 de Aya Haralambos Kilisesi'nde ünlü şef ve araştırmacı yemek yazarı Yunus Emre Akkor Slow Food İzmir kurucusu A. Nedim Atilla moderatörlüğünde “Osmanlı’dan günümüze su ürünlerinin işlenmesi» konulu sohbet toplantısını gerçekleştirecek.
18 Kasım Cuma günü bu yıl etkinliğin bilimsel destekçisi olan Akdeniz Koruma Derneği önderliğinde 11:00- 14:30 saatleri arasında Aya Haralambos Kilisesinde gerçekleştirilecek olan seminerde Akdeniz Koruma Derneği İletişim Sorumlusu İlkay Kavak “Akdeniz Koruma Derneği Neler Yapıyor?, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Akdeniz Koruma Derneği kurucu başkanı Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu “Sürdürülebilir Balıkçılık ve Yeni Balık Türleri”, Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Asistanı Gizem Akdoğan “Ekosistem Restorasyonu Programı Kapsamında İstilacı Denizel Türlerin Yönetimi” ve Amerikan Hastanesi Acil Tıp Servisi, SUFOD Uzm. Dr. Tolga Taymaz “İstilacı ve Zararlı Deniz Canlılarının Oluşturduğu Sağlık Sorunları ve Müdahale Yöntemleri” üzerine sunumlarını gerçekleştirecek.
18 Kasım Cumartesi günü Deniz Ticaret Odası IMEAK Şubesi ve TURMEPA işbirliğinde 10:00-14:00 saatleri arasında Ildırı Limanında Kıyı temizliği gerçekleştirilecek.
20 Kasım Pazar günü S.S. Ildırı Deniz Yolu Taşıma Kooperatifi teknelerinin ev sahipliğinde Dünya Balıkçılık Günü Ödüllü Balık Avı Yarışması gerçekleştirilecek. Shimano ve Çağlarav sponsorluğunda gerçekleşecek balık avı turunda, ekiplerin avladıkları balıklar jüri tarafından değerlendirilerek en çok, en çeşitli ve en büyük balığı tutan takımlara ödül verilecek.