Ege Postası
Geri

Dünyanın gözü Kırgızistan'da

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dünyanın iki dev ülkesi Rusya ve Çin'in üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü 13. Devlet Başkanları Zirvesi başladı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in ev sahipliğindeki zirveye,...
Dünyanın gözü Kırgızistan'da
Haberler / Dünya
13 Eylül 2013 Cuma 10:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dünyanın iki dev ülkesi Rusya ve Çin'in üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü 13. Devlet Başkanları Zirvesi başladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in ev sahipliğindeki zirveye, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov katılıyor. basına kapalı gerçekleşen zirvenin gündemini 2014 yılından sonra Orta Asya bölgesindeki güvenlik, ŞİÖ'ün Suriye'deki durum ile pozisyonu, gözlemci statüsündeki ülkelerin üyelik süreci, ŞİÖ Kalkınma Bankası'nın kurulması gibi konular oluşturuyor.

Zirveye, örgüte üye ülke liderleri yanı sıra gözlemci statüsünde Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Hindistan dışişleri bakanı ve Pakistan başbakanı danışmanı katılıyor.

Zirve sonrasında ortak bildiri yayınlanacak. Daha sonra liderler ikili görüşmelerde bulunacak. Kırgızistan bu zirve sonunda ŞİÖ dönem başkanlığını Tacikistan'a devredecek. Bir sonraki zirve Duşanbe'de yapılacak.

2001 yılında kurulan ŞİÖ'ye; Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye. Afganistan, İran, Moğolistan, Hindistan ve Pakistan gözlemci statüsünde, Türkiye, Sri Lanka ve Belarus ise diyalog ortağı konumunda.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası