Ege Postası
Geri

Durak: Toplanan fındıkta varınızı yok etmeyin

Yeni sezon fındığın bazı yerlerde toplanmaya başlandığı, ancak erken toplamamaya dikkat etmek gerektiği belirtildi. Yere döküldükten sonra toplanması gereken fındığın, yerde fazla bekletip aflatoksin oluşmamasına dikkat edilmesi gerektiği...
Durak: Toplanan fındıkta varınızı yok etmeyin
Haberler / Ekonomi
6 Ağustos 2013 Salı 12:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yeni sezon fındığın bazı yerlerde toplanmaya başlandığı, ancak erken toplamamaya dikkat etmek gerektiği belirtildi. Yere döküldükten sonra toplanması gereken fındığın, yerde fazla bekletip aflatoksin oluşmamasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Yeni sezon fındık mahsulü hakkında bilgi veren Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, "2012 yılı mahsulü 15 Ağustosta ihracatın büyük bir kısmı bitmiş olur. Şu ana kadar 2012 yılında 720 milyon kilonun üzerinde bir rekolte gerçekleşmiş oldu. Bu rakam, 750’ye kadar da gidebilir. Çünkü geride kalan stoklar olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da nedi? Üreticide ve fabrikacılarda fındık kalmadı. Ancak entegre tesislerinde günü gelmiş yüklenecek ve artık mallar kalmış olabilir. Buralardaki rakamlar da tahminim 30 milyon kilo kabuklu fındığa tekabül ediyor. Bu da Türkiye’deki rekoltenin 720 ile 750 arasında gerçekleşmiş olduğunu gösteriyor. Bu arada, 2012 yılı mahsulünde 31 Temmuz’a kadar olan ihracat 290 bin ton ve gelen döviz 1 milyar 680 milyon dolar civarındadır.” dedi.

Durak, 2013 mahsulünün de yavaş yavaş toplanmaya başlandığına dikkat çekerek, "2013 mahsulünde de 600-650 milyon kilo arasında bir rekolte tahmini yapılıyor. Yani beklentiler 630 milyon kilo civarında. Böyle bir mahsulün de çok bir mahsul olmadığı, en azından geçen sene 730 milyon kilo fındık bitmiş olduğuna göre, bu sene de 630 milyon kilo fındık biter tahmini yapılabilir. Piyasa şartlarının nasıl gideceği çok önemlidir. Bu tahminlerin yanında 2012 yılında şu da vardı; geçen sene İtalya, Gürcistan, Azerbaycan bölgesinin fındıklarının eksik ve kalitesiz olması yüzünden biz onların piyasasına fındık sattık. Dolayısı ile o yabancı ülkelerin piyasasına biz girdiğimiz için o 100 milyon kilo fazlalık fındıktan yararlanarak piyasaya (Türkiye olarak) biz sattık. Bu sene onlarda da fındık fena gözükmüyor. Henüz fındık toplanmadı ama iyi de deniliyor. Kalitesinin de kötü olmadığını söylüyorlar. Yani bu da demek oluyor ki o piyasa kendi yerine olan kısmını dolduracak. Bu 2013 mahsulde bence satılacak gibi duruyor.” diye konuştu.

"BU SENEKİ FINDIĞI KURAK ETKİLEMEDİ"

Başkan Durak, Haziran sonuna kadar havaların sıcak gitmesinden dolayı bazı kesimlerde fındığın zayiat gördüğü iddiasına da cevap vererek, bu seneki kuraklığın olumsuzluğunun az olduğunu kaydetti. Durak, şöyle dedi: "Bu sene havalar başta biraz kurak gibi göründü. Ama bizim topraklarımız çok verimsiz bir toprak değil. Şu anda kuraktan dolayı şikayet edilen kısım o zayiat da yüzde 1 bile değil. O zayiatın da olduğu yerler; toprağı olmayan, yani ince toprak üzerinde olan yerlerde ufak tefek zayiatlar olmuştur. Ama çok büyük bir zayiat olmadı. Kuraktan dolayı fındık şu anda dökülüyor deniliyor. Tabii ki fındık şimdi dökülecek. Çünkü fındığın olgunlaşma zamanı geldi. Bu yüzden bir problem olduğunu zannetmediğim gibi şartların iyi gittiğine de inanıyorum. Hatta tam aksine yeni toplanan fındıklara baktığımız; fındıkların kabukları ince, içleri dolgun. Yani bu da demek oluyor ki fındık zarar görmemiş.”

"TOPLANAN FINDIKTA VARINIZI YOK ETMEYİN"

Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, fındık üreticilerinin topladıkları fındıklarda dikkat etmesi gereken konulara da değindi. Durak, üreticileri uyararak, “Toplanan fındık naylon çuvallara koyulmamalıdır. File naylon çuvala konulabilir. Çünkü fındık çok rahat hava alabilmelidir. Ama naylona koyup da fındığı kendi buharı ile yakıp çürütmenin hiçbir esprisi yok. Buna çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca, harmanlarının taşsız, kuru olan yerlerde ve hafif eğimli su durmayan yerlerde olmasına dikkat etmeleri gerekiyor. İyi kurutup emanete vereceği fındığı lisanslı depolara da verirlerse, bu da onların menfaatine olur diye düşünüyorum. 2013 mahsulünün ülkemize, milletimize, vatandaşlarımıza hem maddi hem manevi hayırlar getirmesini diliyorum. Bu arada, geçmiş olan mübarek Kadir Gecesi’nde yapılan dualar hürmetine tüm İslam Alemi’nde yaşanan sıkıntıların sona ermesini dileyerek, ülkemizde de huzurlu zamanlar geçirmemizi ve gelecek olan Ramazan Bayramı’nın yine tüm Müslümanlık alemine hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah savaşsız, barış içinde dostane bir bayram geçiririz.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası