Ege Postası
Geri

EBSO'dan İTO'nun 'S' plaka tepkisine yanıt

EBSO'dan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın “EBSO ve İzmir Esnaf ve Sanatkar Odası’nın önerisi ile muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş “S” Plaka’nın bedelini işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder” tepkisine yanıt geldi. EBSO’nun yazılı açıklamasında “İzmir Ticaret Odası’nın 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür” ifadelerine yer verildi.
EBSO'dan İTO'nun 'S' plaka tepkisine yanıt
Haberler / Ekonomi
5 Kasım 2015 Perşembe 10:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI- İzmir’deki yeni ‘S’ plaka ihalesi Ege Bölgesi Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Odası’nı karşı karşıya getirdi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 34 bin 500 TL’lik muhammen bedel tekliflerinin devre dışı kaldıklarını ifade ederek EBSO’nun komisyona 250 bin TL’lik muhammen bedel önermesini sert sözlerle eleştirdi. Demirtaş, ““Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkar Odası’nın önerisi ile muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş “S” Plaka’nın bedelini işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder” ifadelerini kullanırken “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız bizim 34.500 TL’lik fiyatımızın da dikkate alınıp ortalamaya dahil edilmesi ile muhammen bedelin 160 bin TL olabileceğini, konuyu tekrar değerlendireceğini ifade etti” diye ekledi.

EBSO’dan Demirtaş’a yazılı bir açıklamayla yanıt geldi. Sürecin anlatıldığı açıklamada “İzmir Ticaret Odası’nın 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür” ifadelerine yer verildi.

 
İŞTE O AÇIKLAMA 

EBSO, fiyat önerisi değil tespitte bulundu

Ülke, bölge ve kent konularının çözümünde uzlaşmayı esas alan ve kamunun menfaatlerini gözeten Ege Bölgesi Sanayi Odası ‘S’ plaka bedelleri konusunda da aynı duyarlılık ve özenle hareket etmiştir.

Bu noktayı vurguladıktan sonra ‘S’ plaka bedelleri ile çalışmanın kronolojik dökümü yapıldığında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 2 Ekim 2015 günü gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonucunda oluşturulacak takdir komisyonunun çalışması sonucunda ‘S’ plaka bedellerinin tespit edilmesi kararlaştırılmıştır.

"DEMİRTAŞ'TAN 'S' PLAKADA MUHAMMEN BEDEL TEPKİSİ" HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Genel Kurul kararı uyarınca oluşturulan tespit komisyonundan gelen 12 Ekim 2015 tarihli yazıda ise İzmir Büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki ‘S’ plakalı servis araçlarının, sayılarının 300 adet artırılması ve ‘Muhammen Bedelin’ tespitine ilişkin 2 Ekim tarihli UKOME kararı paylaşılarak  ‘S’ plaka serbest piyasa tahmini bedelinin İzmir İcra Dairelerinden ‘S’ plaka satışı ile ilgili tespitler de yapılarak belirlenmesi ve sonuçtan bilgi verilmesi rica edilmiştir.

EBSO olarak yıllardır sanayicilerimiz üzerinde yük oluşturan, maliyetlerini katlayan konulara ilişkin girişimlerde bulunuyor, her platformda, Bakanlarımıza sunduğumuz her dosyada bu konulara yer vermeye çalışıyoruz.  ‘S’ plaka konusunda da benzeri yaklaşımı esas alarak Kurumumuzdan istenen teknik çalışma neticesini UKOME ile paylaştık. Daha açık bir ifade ile fiyat önerisini değil, fiyat oluşumuna veri oluşturabilecek tespitlerimizin sonucunu paylaştık.

Bu gerçekler gün gibi ortada ve kentimiz genelinde 5 binin üzerinde S plakalı araç hizmette iken 300 adetlik bir ihale için Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ‘S’ plakanın bir rant kapısı haline geldiği iddiası ile karşı karşıya getiren İzmir Ticaret Odası’nın 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür.   

ESNAF BİRLİĞİ'NDEN DE AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılacak 300 'S' plaka için muhammen bedel tartışmalarıyla ilgili olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de açıklama yaptı, sürecin nasıl işlediği konusunda bilgi verildi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 300 adet 'S' plaka ihalesine ilişkin muhammen bedel tespitin yeniden yapılması gerektiğini belirterek, “Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkar Odası'nın önerisi ile muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş "S" plakanın bedelini, işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder" dedi. Demirtaş'ın bu sözlerinin ardından EBSO'dan sonra İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de yazılı açıklama yaparak şöyle dedi:

"Rayiç bedel, 'S' plakanın piyasalardaki alım satım fiyatını ifade eder. İzmir'de 'S' plakanın rayiç bedelini, isteyen herkes, gazetelerdeki 'S' plaka satış ilanlarından, sahibinden.com gibi internet sitelerinden ya da icra dairelerinin 'S' plaka satış belgelerinden öğrenebilecektir. Muhammen fiyat ise tahmini fiyat demek olup ihaledeki taban fiyatını ifade eder. 'S' plaka ihalesinin muhammen fiyat bedeli nasıl ve neye göre belirlenmektedi? 'S' plaka ihalesinin muhammen bedeli ne İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ne İzmir Şoförler Odası ne de İzmir Servisçiler Odası tarafından belirlenmektedir. 86/10553 sayılı Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı'nın 5. Maddesine göre, 'S' Plaka ihalesinin muhammen fiyat bedeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenmektedir. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi), 2015'e 567 nolu genel kurul kararıyla muhammen bedelin tespiti için komisyon kurulmasına karar verilmiştir. İESOB de UKOME'nin kurduğu komisyonun bir üyesi olarak komisyonun talebi üzerine konu hakkında çalışma yapmış, icra dairelerinden alınan 'S' plaka satışına ilişkin belgeleri herhangi bir yorum katmaksızın komisyona sunmuştur. Komisyon ise, 'S' plaka ihalesi muhammen bedelini bu belgeler ışığında 200 bin lira olarak belirlemiştir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası