Türkiye'de ilk defa lisanslı depoculukta pamuk ile depolama ve elektronik ürün senedi üretmek üzere İzmir Ticaret Borsası (İTB) önderliğinde kurulan ELİDAŞ, tarımdaki yeni uygulamalara bir yenisini ekledi. ELİDAŞ, pamuk deposu, laboratuvar başta olmak üzere tüm tesisin enerji ihtiyacı için güneş enerjisi santrali kurdu.
İTB Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, projenin 'Tarımda bir devrim' sloganıyla, İTB'nin liderliği ile başladığını ve çağdaş tarımsal pazarlama doğrultusunda başarıyla verdiği hizmetlerle hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğini kaydetti. Kocagöz, "Bu doğrultuda, tesiste harcanan enerjinin de milli, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesini amaçladık. Güneş enerjisi üretim tesisinde, toplamda 1.600 metrekare alanda 880 adet güneş paneli çalıştırılmasıyla birlikte yılda 311 bin kW'lık üretimhedefleniyor" dedi.
Güneş enerjisi üretimi ve kullanımına eylül ayında başladıklarını belirten Kocagöz, şunları söyledi:
"Güneş enerji santrali ile 17 bin tona yakın depolanan pamuk, laboratuvar ve diğer tesisler, güneşten üretilen enerjiden faydalanacak. Bölge tarımı için bir devrim yaratacak olan tesis, aynı zamanda kendi ihtiyacı olan enerjiyi de kendi üretmiş olacak. Santral çalışırken; ayrıca 186.637 kilogram karbondioksit salınımı engellenmiş olacak. Bu da 16 bin 843 yetişkin kızılçam ağacının ürettiği oksijene eş değerdir. İzmir Kalkınma Ajansı'nın da destek verdiği proje sayesinde, yenilenebilir enerji üretimi ile Milli Tarım Milli Enerji ile beslenmiş olacak.