Ege Postası
Geri

EÜ’de Çadırlı ‘Yurt’ Direnişi

Gezi Parkı olaylarının üniversitelerde sarsıntıları devam ediyor. İzmir’de haremlik-selamlık yurt uygulamasıyla gündeme gelen Ege Üniversitesi’nde Fikir Kulüpleri Federasyonu, yurt problemi yaşayan ve uzak yerleşkelere gönderilen öğrencilere dikkat çekmek amacıyla 24 Eylül’de hazırlık binası önüne ilk etapta 60 öğrenciyi barındırabilecek ‘’Çadır Şehir’’ kurma kararı aldı.
EÜ’de Çadırlı ‘Yurt’ Direnişi
Haberler / İzmir
19 Eylül 2013 Perşembe 09:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI HABER MERKEZİ- Fikir Kulüpleri Federasyonu, şehir dışından gelen ve barınma sorunu çeken öğrencileri ön plana çıkarmak amacıyla 24 Eylül’de okul içine ‘’Çadır Şehir’’ kurma kararı aldı. Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ve yurt kayıtlarında öğrencilerin barınma problemlerinin hat safhaya ulaşmasıyla birlikte öğrenci grupları tarafından planlanan çadır kurma eylemine katılan Fikir Kulüpleri Birliği, eylem planını yaptıkları basın toplantısıyla duyurdu. Toplantıya CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi, CHP Konak Gençlik Kolları Başkanı Kemal Özdönmez ve Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi öğrenciler katıldı. Öğrencilerin sonuna kadar arkasında olduğunu hatırlatan CHP’li Aksünger, ‘’O gün onların yanında olacağız. Kampanyalarla destek vereceğiz, desteğimizi büyüyerek sürdüreceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Nevcanoğlu; ‘’AKP Gençlikten Hesap Sormaya Çalışıyor’’
Fikir Kulüpleri Federasyonu temsilcisi Baran Nevcanoğlu, ‘’Bu basın toplantısını KYK yurtlarındaki dönüşümler hakkında yapmak istedik. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan yayınlanan bir genelgeyle İzmir KYK yurtları haremlik-selamlık olarak ayrılmaya başladı. AKP’nin bugüne kadar gençliğe ve toplumun bütününe yaptığı gerici müdahaleleri biliyoruz. Bunun ötesinde gençlikle ayrı bir hesabı olduğunu düşünüyoruz. Haziran direnişi boyunca milyonlarca insan sokağa çıktı ve en ön saflarda da gençlik yer aldı. Gençlik AKP’nin dayatmalarını reddetmiş oldu. AKP bir miktar da bunun hıncıyla gençlikten hesap sormaya, ortalık hafif durulmuşken, Haziran’ın etkilerini yitirdiği düşünüyor olsa gerek böyle bir hesaplaşamaya başvurma gereği duydu. Birçok arkadaşımız yurtsuz… KYK yurtlarının kontenjanları azaltılıyor, üniversiteyi kazanan yeni arkadaşlarımıza da yurt çıkmıyor. Hatta yedek sıra dahi verilmiyor. İnsanlar sokakta kalmış ya da cemaat ağabey-ablalarının kucağına itilmiş durumda… Biz de bunun karşısında 24’ünde eylem yapacağız, büyük bir eylem olacak. Cemaat yurdunda kalmak istemeyen, AKP’nin gericiliğine teslim olmayan bütün arkadaşlarımızın barınma hakkında destek vereceğiz’’ ifadelerini kullandı ve AKP’nin gerici zihniyetini reddettiklerinin altını çizdi. 60 kişilik kontenjanı yatırabilecek kadar çadır kurmayı planladıklarını belirten Nevcanoğlu, ‘’Bunun ötesinde bireysel çadırların katılımına da izin vereceğiz. Oradaki ihtiyaç sayısına göre çadır sayısını arttırıp azaltabiliriz’’ dedi.

Selçuk; ‘’Herkesi Desteğe Çağırıyoruz’’
Eylem planının ayrıntılarını anlatan Fikir Kulüpleri Federasyonu temsilcilerinden Gamze Selçuk, yapılan düzenlemeyle birlikte birçok öğrencinin mağdur olduğunu hatırlatarak, ‘’24 Eylül Salı günü saat 12’de EÜ Hazırlık binası önüne tüm halkımızı ve EÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerini çağırdık. İzmir’in her yerinde ‘İzmir Yurtlarına ve Çocuklarına Sahip Çıkıyor’ diye bir çalışma başlattık. Bu konuda destek buluyoruz. İzmirliler kapılarını gerçekten açtı, destek verdiler. Birçok insan bize destek mesajı sundu. Tek talebimizin barınma hakkımızın gasp edilmemesi ve öğrencilerin cemaatlerine teslim edilmemesi olacak. 24 Eylül saat 12’de Hazırlık binası önünde buluşup okul içinde yürüyeceğiz. Arkasından kendi çadırlarımızı kuracağız. KYK’de kalan öğrencilerin çoğu daha uzak yerlere verildi. Daha çok yol masrafı olacak, 1-2 saatlik yollara mahkum edildiler. Kendi yurtlarına geri dönmek isteyen birçok arkadaşımız var’’ şeklinde konuştu.

Aksünger ‘Karma’ Yurtları Anlattı: ‘’Ahlak Sömürüsü Yapılıyor’’
Geçtiğimiz ay Ege Üniversitesi içinde yaptıkları eylemi hatırlatarak konuşmasına başlayan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, ‘’Ben toplumun çok farklı yerlere getirilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Sosyal dönüşüm projelerinden biri de yurtlar projesi. Karma yurtlar diyince toplumda binaların içinde kızlar erkekler beraber kalıyormuş imajı yaratılmaya çalışılıyor. Bunun üzerinde topluma farklı bir ahlaki değer üzerinde sömürü yapılmaya çalışılıyor. Erkeklerin ve kızların ayrı ayrı kaldığı, ortak alanları paylaştığı yerlerden bahsediyoruz. Devlet hem bir tarafından bu çocukları yoksulluğa, yoksunluğa mahkum etmeye çalışırken bir taraftan da öğrenim haklarını tam olarak elde etmesini engellemiş oluyor. İzmir’de arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalara sonuna kadar destek vereceğiz. İzmir’in ne kadar duyarlı olduğunu 1 saatlik kampanya ile aileler gösterdi. Aileler yanınıza alın demek çok barışçıl bir eylem… Üniversitede yapılacak bu eylem de çok barışçıl bir eylem, bize yardımcı olun diyorlar.

‘’AKP Gençleri Köşeye Sıkıştırmaya Çalışıyor’’
Öğrencilerin yaptığı 1 saatlik çalışmada 40 tane ailenin öğrenci almayı kabul ettiğini belirten Aksünger, ‘’Bu yapılacak eyleme herkesin destek vermesini istiyorum, bu İzmir’in boyunun borcudur. Ben isterdim ki açıklamalar yapılırken iktidarın kadın bakanı çıksın böyle bir şey olmaz desin. Bunu diyecek cesaretleri olduğunu düşünmüyorum aslında… Bu bir sosyal dönüşüm projesi, her alanda ağırlaştırılmış şekilde hissediyoruz. İntikam duygusunda iktidar gençleri köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Belli haklarını ellerinden alıp onları bir vesileyle yola getirme, yola düzme gibi kendi kafasında çok hunharca bir politika izliyor. Ama bu ülkede tüm alanlarda gençler direniyor. Biz sonuna kadar yanlarında olacağız. İzmir halkı da, İzmir’in aydın insanları da mutlaka yanlarında olacaktır. Öncelikle üniversite yönetimleri… Olmak zorundalar, bugün onlara sahip çıkmazlarsa birçok değerin kaybolacağını bilsinler. Belli duyguları yok etmeye çalışıyorlar’’ ifadelerini kullandı. Aksünger 24 Eylül’deki plana destek vermek zorunda olduklarını hatırlatarak, ‘’Biz o gün orada olacağız, onların yanında olacağız. Ondan sonra yapılması gereken her şeyde yapılması gerekenleri yapacağız. Kampanya yapma fikirlerimiz var, onların barınmalarını halletmek amacıyla… Şunu bilsinler ki bu direniş kaçınılmaz, farklı şeyler uygulamaya çalışırlarsa direniş daha da büyür’’ dedi.

Aksünger ODTÜ’de Yaşanan ‘’Cemaat’’ Olayını Hatırlattı
ODTÜ’de yaşanan ‘’Cemaat’’ olayının İzmir’de de sahneye konmaya çalışıldığını belirten Aksünger, ‘’Gizliden gizliye öğrencileri gerici yurtlara yönlendirmeye çalışan bir kitle var ortada ama kendini daha su yüzüne çıkarmış değil. Bundan sonraki süreçte de bu iş çözülmezse mecbur bırakılmaya çalışılacaktır’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası