Ege Postası
Geri

Ege mahallesinde dönüşüm krizi

İzmir’in kentsel dönüşümde en hazır bölgelerinden birisi olan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “En güzel dönüşüm projemiz” olarak nitelediği Ege Mahallesi yeni bir krizin eşiğine geldi. Yerinde dönüşüm projeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurusunu yapan ve 15 ay onay bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi dönüşüm için düğmeye basmaya hazırlanırken, yeni bir şok ile karşılaştı. Ege Mahallesi’nde yaşayan ve yaklaşık 3 senedir kentsel dönüşüm için çalışmaların başlamasını bekleyen Ege Mahallesi sakinlerini kentsel dönüşüm çalışmalarını beklemek yerine evlerinin büyük kısmını satarak “Dönüşümde yokuz” dedi.
Ege mahallesinde dönüşüm krizi
Haberler / İzmir
9 Eylül 2013 Pazartesi 15:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in coğrafi yapısı itibarı ile kentsel dönüşüme en müsait bölgelerinden birisi olan ve konut sayısı bakımından da dönüşümün kısa sürede tamamlanması beklenen Kahramanlar bölgesindeki Ege Mahallesi’nde yaşayan hak sahiplerinin mevcut evlerini yarı yarıya elden çıkardı. Yaklaşık 1000 konutun yer aldığı mahalledeki vatandaşların büyük kısmı maddi sebeplerden ötürü evlerini satarken, kentsel dönüşüm çalışmalarının akıbetinin üç senedir belli olmaması üzerine haklarından vazgeçti.

DÖNÜŞÜMDE YENİ SÖZ SAHİBİ: ÖZEL FİRMALAR

Dönüşüm yapılacak alanda yer alan konutların özel firmalarca satın alması sonucu, belediye büyük oranda söz hakkını kaybetti. Yerinde dönüşümü mahalle çapında bir bütünlük içerisinde yürütmeyi planlayan Büyükşehir Belediyesi, ikna için masaya vatandaşla değil, müteahhit firmalarla masaya oturmak zorunda kalacak. Bu durumda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli yetkileri alan Büyükşehir Belediyesi yerine, mevcut bölgeden arsaları alan özel firmalar belediyeye karşı söz sahibi olacak. Dere yatağında bulunan ve mevcut imar durumu ile maksimum dört kata kadar yapı izni verilen bölgede, metruk durumdaki evleri satın alan özel firmalar devam eden süreçte ayrık durumda bulunan parselleri de birleştirdiği takdirde dönüşüm alanında site biçiminde yapılar kurabilecek.

EVİNİ SATAN VATANDAŞ ZARARDA


Yaşanan gelişmeler sonrasında belediye zararlı duruma düşerken, fatura ekonomik sebeplerden ötürü beklemek istemeyen dar gelirli vatandaşa çıktı. Mahallede yaşayan ve oturdukları evlerin imarı olan mülk sahiplerinin evlerini müteahhit firmalara 40-50 milyar TL’ye sattığı öğrenilirken, dönüşüm sonrasında belediyeden anahtar teslimi alacakları dairelerin fiyatlarının ise üç katı civarında olacağı öğrenildi.



15 AY ONAY BEKLEDİ


Diğer yandan, evlerinde kalarak dönüşümü bekleyen konut sahipleri Büyükşehir Belediyesi’nin çağrısını da yineleyerek, “Evlerinizi satmayın” derken, içlerinde mirasçıların da olduğu kesim de süreci beklemeden evlerini müteahhit firmalara satmayı tercih etti. Dönüşümde ilk kazmanın vurulması ile birlikte arsa bedelleri ve rantın da yükselmesi beklenen bölgede evlerini satarak dönüşümde uygun koşullar ile alacakları yeni bir konuttan da vazgeçen hak sahipleri Bakanlar Kurulu’nun onayını bekleyen süreçte dolaylı yoldan zarara uğramış oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin 16 Eylül 2011 tarihinde belediye meclisi kararı ile başlattığı dönüşüm talebi, 18 Kasım 2011 tarihinde valiliğe iletilerek resmen başlamıştı. 22 Şubat 2013 tarihinde tam 15 ay aradan sonra Bakanlar Kurulu onayı alan proje 13 Mart 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış ve dönüşüm için bürokrasi süreci de tamamlanmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası