Ege Postası
Geri

Ege’nin denetim raporunda dikkat çeken ayrıntı: Hastaneye bile gitmeden ek ödenek!

Ege Üniversitesi 2021 yılı denetim raporu açıklandı. Sayıştay tarafından hazırlanan raporda bazı öğretim üyelerinin özel muayenehane açtığı fakat hastaneye bildirim yapmadığına dikkat çekildi. Öte yandan öğretim üyelerinin hastanede bulunmadıkları zamanlar için ek ücret aldığı ortaya çıktı.
Ege’nin denetim raporunda dikkat çeken ayrıntı: Hastaneye bile gitmeden ek ödenek!
Haberler / İzmir
28 Eylül 2022 Çarşamba 12:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Üniversitesi 2021 yılı denetim raporu açıklandı. Raporda bazı öğretim üyelerinin özel muaynehene açmalarına rağmen hastaneye bildirim yapmadıkları ve hastanede bulunmadıkları sürelerde de ek ücret aldıkları belirtildi. 

Hastaneye gitmeyen öğretim üyelerine ek ödenek! 

Sayıştay raporunda, muayenehane açan bazı öğretim üyelerinin hastaneye bildiirm yapmadığı ve hastanede bulunmadığı halde ek ödeme aldıkları anlaşıldı.  Ayrıca Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Ek Ödeme Biriminin konuya ilişkin öğretim üyelerine gönderdiği yazıya rağmen ek ödeneklerin alınmaya devam edildiği bilgisi verildi. 
Raporda ilgili madde şu şekilde, 
‘’Tıp Fakültesinin bazı öğretim üyelerinin, özel muayenehane açtıkları, Muayenehane açanlardan bazılarının, açılma zamanıyla eş zamanlı olarak Hastaneye durumlarını bildirmedikleri ve kendilerine, hastanede bulunmadıkları ve serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulundukları zamanlar için ek ödeme ödendiği ve  Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Ek Ödeme Biriminin, ana bilim dalları ile bilim dallarına hitaben düzenlediği ve gönderdiği konuyla ilgili yazısına rağmen bazı öğretim üyeleri tarafından bildirim yapılmama durumunun sürdürüldüğü, anlaşılmıştır.’’ 

Ek ödemeler geri alınıyor 

Özel muaynehane açan öğretim üyelerinden bildirim yapmayanlara verilen ek ödemelerin geri alınmaya başlandığı belirtildi.

 Raporda şu ifadeler kullanıldı;
 ‘’İdari Yargı mercilerinin kararlarına istinaden özel muayenehane açan Tıp Fakültesi öğretim üyelerine ait muayenehane açma bildirimlerinin Hastaneye zamanında yapılmadığı görülmüştür. Kamu İdaresince zamanında muayenehane açma bildirimlerini göndermeyen öğretim üyelerine borç kaydı oluşturulmak suretiyle söz konusu ek ödemelerin geri alınmasına başlandığı bildirilmiştir.Kamu İdaresi tarafından başlatılan bahse konu kişilerin tespiti ile haksız olarak yapılan ek ödemelerin, kanuni faizi ile birlikte geri alınması işlemlerinin ivedilikle tamamlanması için gerekli tedbirlerin alınması, bu kişiler hakkında Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca genel hükümlere göre işlem yapılması ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile ilgili hukuki süreçlerin işletilmesi gerekmektedir.’’ 

Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesisleri 5 yıldır atıl durumda…

Ege Üniversitesi’nin taşınmazları arasında yer alan Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesislerinin, 5 yıldır atıl durumda olduğuna dikkat çeken raporda, ‘’Bir turizm bölgesi olan Çeşme’de, turistik faaliyette bulunabilecek donanıma sahip olan ve otel olarak nitelendirilebilecek söz konusu Tesisler, atıl tutulmuş ve yıpranmaya maruz bırakılmış; bu şekilde Tesislerin, gelir getirmesine ve elde edilecek gelirlerle faaliyetlerini idame etmesine mani olunmuştur. Bununla birlikte Tesislerin bitişiğinde bulunan Turizm İşletmeciliği ve Rehberliği bölümlerinde eğitim-öğretim gören öğrenciler de, Tesislerde uygulama yapma ve turizm sektörünün ihtiyacı olan donanım ve tecrübeye sahip olma imkânlarından mahrum kalmışlardır. Kamu İdaresince 2017 yılından bugüne kadar bakım ve onarım için yaklaşık 50.000.000 TL harcama bütçesi öngörüldüğünden ve bütçe yetersizliği nedeniyle bakım ve onarım T.C. Sayıştay Başkanlığı Ege Üniversitesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 50 yapılamadığın, Tesisler kullanıma açılamamıştır. Tesislerin, bakım ve onarım işleri için proje hizmet çalışmalarına ise başlanılmıştır. Sonuç olarak; mevzu bahis tesislerin, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereği rasyonel, verimli, ekonomik, etkili ve hukuka uygun olarak kullanılması ve eğitim-öğretime katkıda bulunur hale getirilmesi için gerekli işlemlerin tesis edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir’’ ifadeleri yer aldı. 


Kapalı değil pazarlık usulü ihale 

Üniversitenin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların kiralanmasına ilişkin ihalelerin, pazarlık usulü yapıldığına dikkat çekildi. Üniversitenin kira konusu taşınmazlarının, Devletin özel mülkiyetindeki ya da hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar gibi değerlendirilmesi ve pazarlık usulü ile ihaleye çıkılmasının mümkün olmadığı belirtildi. 

İlgili madde şu şekilde, 

''Kamu İdaresince 2021 yılı içerisinde 2886 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinin (g) bendine istinaden yapılan kiralama ihalelerine konu taşınmazların hepsinin mülkiyetinin Hazineye ait olduğu ve Üniversitenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiraya verilmesinde, Kanun’un 45’inci maddesi gereği Açık Teklif İhale Usulünün kullanıldığı belirtilmiştir. Ancak, 2021 yılından önce ihalesi gerçekleşen ve sözleşmesi 2021 yılına sirayet eden yukarıda belirtilen taşınmazların kiralanmasında uygulanan ihale usulü için yasal bir gerekçe gösterilmemiştir. Bu itibarla; yapılan uygulamaların, 2886 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinin (g) bendine aykırı olduğu ve bu aykırılığın giderilmesi için gerekli işlemlerin tesis edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.’’ 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası