İzmir’de iki kişinin hayatını kaybettiği elektrik faciası soruşturmasında flaş bir gelişme yaşandı. Aralarında İZSU eski Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Genel Müdür Gürkan Erdoğan, GDZ Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel’in olduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltılarda Savcılığa sunulan 84 sayfalık bilirkişi raporu etkili oldu.
Raporda şu görüşlere yer verildi:
“Rapora eklenen 1, 2, 3, 4 numaralı görüntülerde yağmur suyu ızgaralarının fotoğraflarının çekildiği saatte havanın yağışlı olmamasına ve yolun kurumaya yüz tutmaya başlamasına rağmen hir üç ızgaranın içinde biriken suyun taliye edememiş ve içinin pislik ve çamur olduğu açıkça görülebilmektedir.
IZGARALAR DOLUYDU
Dolayısıyla her ne kadar yağmur suyu ızgaralarının geçici kabul ile teslim alınmış olmasa da ızgaraların hak edişinin A.K’ye ödenerek ızgaraların servise açılması ancak olayın yaşandığı gün ızgaraların yağmur suyunu tahliye edememişinden ızgaraların rutin bakım ve temizliğinin olması gerektiği şekilde yapılmadığı veya yeteri sıklıkla yapılmadığı kanaatine varıldığı, zira rapora eklenen olay yeri inceleme fotoğraflarında konu ızgaraların ağzına kadar çamur atık yağmur suyu ve pislik ile dolu olduğu bundan dolayı ızgaralardan tahliye olamayarak yola dolan yağmur sularının izolasyonu zedelenmiş akım dolu kablo ve ızgara ile teması sonucunda kaçak elektrik yüklü su birikintisini oluşmasının çok tehlikeli durumu yarattığı, riski çok yükselttiği bu olayın gerçekleşmesini büyük oranda tetiklediği tespit, görüş ve kanaatlerine varılmıştır.
YATIRIM VE PLANLAMA EKSİKLİĞİ…
“Henüz altı ay öncesinde yapılmış ve kanalizasyon hatlarına bağlı olan yağmur suyu ızgaralarının neden çalışmadığı ve yağmur yağdığında yolun su içerisinde kaldığı da yağmur suyu ızgaraları dışında ayrıca değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Izgaraların bağlı olduğu kanalizasyon hatlarının kesitleri bölge yükünü almakta olan evsel atık su ve ilave olarak hatlara yüklenen yağmur suyu deşarjı ile kesidin tam kapasiteye erişmesi durumu da söz konusu olabilir. Bu husus yönünden de bir ihmal, yatırım ve planlama eksikliği olduğu değerlendirilmiştir.
SORUMLULUKLARI VAR
Anılan teknik gerekçelerle, izsu Teşkilat Yönetmeliği'nden de anlaşıldığı üzere, kanalizasyon ve yağmur suyu alt yapı şebekelerinin bakım ve işletilmesinden, arıza ve onarımından mezkur yönetmeliğin 44/a maddesine istinaden İzsu Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı'nın sorumlu olduğu: kişiler bazında sorumluluğun ise, Genel Müdür'ü özellikle 13/4 ve birlikte 14/a maddelerine istinaden bağladığı: Genel Müdür Yardımcısını ise 15/4-15/5-15/6 maddelerine istinaden bağladığı anlaşılmaktadır. Buradan, ızgaraların montajının yapıldığı 3-4 Ocak 2024 tarihinden olayın gerçekleştiği 12 Temmuz 2024 tarihine kadar geçen süreçte;
Çok tehlikeli durumun oluşmasına sebebiyet veren, kontrolleri yapan, hakedişte imzası bulunan, İzsu Teşkilat Yönetmeliği de göz önünde bulundurularak en yukarıdan en aşağıya kadar;
teknik yönden kusurlu olduğu görüşüne yer verildi.
GDZ ELEKTRİKLE İLGİLİ BÖLÜM
ÖNLEM ALINMAZSA BÖYLE KAZALARIN ÖNLENEMEZ!
Raporda Gediz Elektrikle ilgili tespitlere şu cümlelerle yer verildi:
Şebeke kollarında aniden başlayan ve sık sık meydana gelen patlakların kök nedeninin araştırılmadığı ve Kurum tarafından reaktif çözüm üretilmediği ve yaklaşık on yıl önce tesis edilen kuvvetli akım tesisining istisnai durumlar dışında uzun ömürlü olacağı, ancak kablo gömülme detayıma uyulmadan başlayan yapı hatasının yıllar geçtikçe bölgenin trafik ve yaya yoğunluğu ve deprem bölgesi olması sebebiyle kabu edilebilir zemin çökmesi de düşünüldüğünde kabloların bu kadar yüzeye yakın döşendiği tesisi işletmesinde bakım çalışmalarında fark edilip geçici çözüm bulunması yaşanan olaya zemin hazırlamıştı.
ÇOK ÖNCE ASLINDA OLAYIN YAŞANDIĞI NOKTADA CİDDİ BİR ARIZANIN OLDUĞU KANISINA VARILIYOR
İvedilikle yapılan tesisin fen kurallarına uygun derinliğe alınması gerektiği yoksa bundan sonra olabilecek benzer kazaların da önlenemeyeceği aşikârdır. Gediz Bölge Müdürü Ali Arcan ve Operasyon Direktörü Sefa Pişkinleblebici tarafından İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne sunulan 14.07.2024 tarihli yazı ekinde tespit edilen yukarıdaki görselde, 09.01.2024 tarihinde elektrik kablosunda yapılan tespite ilişkin sistem içi haberleşme yazılımında "yerden geçen kablolardan duman çıkmakta, mazgala giderse elektrik çarpması oluşabilir" bilgisinin sisteme aktarıldığı görülmektedir. Buradan, olayın yaşanmasından çok önce aslında olayın yaşandığı noktada ciddi bir arızanın olduğu kanısına varılıyor. Kurum içi tespit ve bilgilendirmenin varlığında, olay yaşanmadan önce işsağlığı ve güvenliği yönünden ve üçünücü kişi veya kişilerin görmemesi adına alınması gereken proaktif önlem, tedbir alınmamasında, yapılacak reaktif (koruyucu) önlemler ile riskin bertatafına veya kabul edilebilir risk seviyesine çekilmesine ilişkin herhangi bir uygulama yapmadığı gözlenen kurum yöneticileri dosya kapsamına Gediz tarafından sumulan organizasyon şemaları, hazırlık ifadeleri ve kurum tarafından sunulan çalışan listeleri de gözönünde bulundurularak;