Ege Postası
Geri

Emekli maaşına ve memur aylığına büyük zam!

Emekli ve memur maaşlarına gelecek olan zam olası oranlar ile tek tek hesaplandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşı konusunda önemli konulara değinerek, "Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil." dedi. Öte yandan kök ücret ve seyyanen ödeme ile ilgili flaş detaylar aktarıldı. İşte detaylar...
Emekli maaşına ve memur aylığına büyük zam!
Haberler / Politika
22 Ağustos 2023 Salı 08:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Emekli memurların maaşlarına dair ek iyileştirme çabaları devam ederken, aynı zamanda ocak ayında gerçekleşecek enflasyon artışına dair ipuçları da gün yüzüne çıkıyor. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli ve memur maaşı zammı ile ilgili açıklama geldi. Peki kim ne kadar maaş alacak? İşte kalem kalem Ocak 2024 zamlı maaşları...

Emekli maaşı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündemindeydi. Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşı konusunda önemli konulara değindi. Memur maaşlarında yapılan düzenlemenin ardından emekli maaşının geri kaldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli çalışmalara yönelik açıklamalarda bulundu

 

MEMUR MAAŞI İÇİN İYİLEŞTİRME BİLGİSİ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: Şu anda memurlarla ilgili çalışmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız yetkili sendikalarla sürdürüyor. Bu ay sonuna kadar da devam edecek.

Nitekim birinci, ikinci, açıklamalar Bakanım tarafından yapıldı. Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız.  

Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammı için 2023 yılının ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen TÜFE verisine bakılacak. İlk veri de geldi.
  

MERKEZ NE AÇIKLAMIŞTI? 
Emekliler enflasyon zammının oranını, son verinin açıklanacağı 3 Ocak tarihinde öğrenecek. Ancak ipuçları da geliyor. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58 olarak güncellenmişti. Bu tahmine göre, bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 31.92 olarak gerçekleşecek.

ANKETTEN NE ÇIKTI? 
Takvim Gazetesi'nin haberine göre, yeni bir tahmin daha geldi. Merkez Bankası'nın Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 59.46 çıktı. Bu tahmine göre bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 33.13 olarak gerçekleşecek. Emeklilerin zam oranı da bu durumda yüzde 33.13 olacak

EK İYİLEŞTİRME MASADA 
Tabii artış bununla da sınırlı kalmayacak. Ek iyileştirme için de hazırlık yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışmaların başladığını söyledi

Emekli aylıklarında iyileştirme talepleriyle ilgili sorular üzerine Işıkhan, "Emeklilerle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık ve çalışmaya başladık. Bu zamana kadar ne emeklilerimizin ne de diğer vatandaşlarımızın taleplerine kayıtsız kalmadık, bundan sonra da kalmayız. Tüm imkanlarımızı hatta imkanları daha da zorlayarak gerekeni yapacağımızın bilinmesini özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

NELER YAPILDI? 
Bu yılın Ocak ayında zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 15.40 çıkmış, ek iyileştirmeyle zam oranı yüzde 30'a yükseltilmişti. Ayrıca en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı.

Nisan ayı ödeme dönemi itibariyle ise taban aylık ödemesinde bir iyileştirme daha yapılmış, en düşük ödeme 7 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 19.77 çıkan zam oranı ek iyileştirmeyle yüzde 25'e yükseltilmişti.
 

SEYYANEN Mİ OLACAK? 
Çalışma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Hem yapılacak artış hem yürürlüğe gireceği tarih için son kararı Başkan Erdoğan verecek. Emeklilere yönelik düzenlemenin Ekim ayında Meclis'in açılmasının ardından tamamlanarak yasalaştırılması bekleniyor. Burada özellikle seyyanen artış beklentisi bulunuyor.

KÖK AYLIĞA EKLENECEK 
Bu arada emeklilerin Ocak zammı kök aylıklara yansıtılacak. Artışın yansıtılmasının ardından kök aylığı ve ek ödemesi toplamı belirlenen taban aylığın altında kalanların ödemesi bu tutara tamamlanacak. Üstünde olanlar ise kendi aylığı üzerinden ödeme alacak.

EMEKLİ KÖK MAAŞINA ZAM GELECEK Mİ? SSK EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK? 
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte o açıklamalardan satır başları; 1 ağustosta başlayan kamu görevlilerinin 7. dönem toplu sözleşme sürecinde sona yaklaşıldı.

Yıllık izinden tutun iş sağlığı güvenliğine çalışan kadınların sorunlarından engelli çalışanların sorunlarına kadar. Pazartesi ya da salı günü bir teklif olacağı net. Salı günü olma ihtimali daha da kuvvetle muhtemel.

Şu anda temmuz artışıyla birlikte en düşük kamu görevlisinin aylığı 22 bin 17 liraya çıktı. Memur maaş artışları hem dönemlik artışlar yılın iki döneminde ocak temmuz ayında hem de enflasyon farkı alınıyor. Dolayısıyla buradaki yüzde 15'e bir de enflasyon farkı eklenecek.

2023 yılının temmuz ile aralık ayındaki enflasyon farkı. Şu anda tek bir ayı belli o da 9,49. Yüzde 6'nın üzerinde olan kısmı enflasyon farkı olarak eklenecek. Tahminler son 6 aylık enflasyonun gerçekleşecek olan enflasyonun 31-32 puan civarında olacağı bekleniyor. Böyle olması durumunda 25-26 puanlık bir enflasyon farkı doğuyor ki kümülatif anlamda ilk 6 ayda yani ocak ayında kamu görevlilerinin alacağı maaş artışı yaklaşık yüzde 43 civarında olacak. En düşük devlet memuru maaşını 31 bin 903 liraya çıkması anlamına geliyor.

SGK uzmanı Ali Duman A Haber canlı yayınında gündemdeki "emekliye ara zam" mı geliyor? sorusuyla ilgili konuştu.Duman'ın açıklamalarından derlenenler şu şekilde:Emekli maaşıyla ilgili yeni çalışmalar başladı. Çalışmanın temel kaidesi emekli maaşı. Emeklilerle ilgili en güzel haber geçtiğimiz sene EYT olarak geldi. 1.5-2 milyon vatandaşımız emekli oldu. Emekli sayısı 15 milyona çıktı.

Bütçeler Ankara'da yıllık olur. 15 milyon emekliye 15 milyar aylık olduğu zaman yıllık 200 milyara yakın ekstra bir bütçeden para ayırmak gerekiyor. 2 bin lira verse 400 milyar. Türkiye nüfusunun yarısı emekli veya emekçi. Cumhurbaşkanı ve yetkililer hep "alım gücünü enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz.

Gerek emeklinin gerek emekçinin gerek kamuda çalışan memurun gerek kamuda çalışan işçinin. Bir sınıf ayrımı gözetmeksizin toplumda emek adına üretim yapan herkesin enflasyona karşı bu hakkının korunmasını sağlayacağız dediler."
 

Emeklilerimizin taban maaşla kök maaş arasında bir farktan dolayı serzenişi bu. Temmuz ayında yüzde 25 zam geldi. 19 küsur çıkmıştı Cumhurbaşkanımız bunu 25'e yükseldi. Bazı emeklilerin maaşında hiçbir değişiklik olmadı.

Bugün SGK verilerine göre çalıştığınız prim karşılığı bağlanan aylık en düşük maaşın altındaysa buna kök maaş deniliyor. Kişinin bağlanan aylığı 7500 değil 5 bin, 5 bin 500 TL.

Hatta şunu söyleyeyim en düşük kök maaş 3 bin TL seviyesinde. Emekli olsaydı taban aylık kanunu olmasaydı 3 bin TL olacaktı maaşı. Ama taban aylık kuralıyla 7500'e yükseldi. 3 bin TL kök maaş mı olur derseniz bu da geçmiş Türkiye'den kalan emeklilikle ilgili kambur sistemlerden. Ülke içerisinde gelen belli yasalar emeklinin maaşını maalesef bugün taban aylık kanunu olmasaydı 3 bin TL'ye mahkum etmiş olacaktı.
 

Burada biz şunu görüyoruz bütçenin el verdiği kadar çalışana emekliye emekçiye bir destek mekanizması aktif olarak yürüyor. Sayın Cumhurbaşkanı da bunun üstünde.

Bakan'ın bir çalışması olsa da bunlar bir yasal değişiklikle oluyor. Karar TBMM'nin. Ben böyle bir hazırlığın yılbaşına yetişebileceğini düşünüyorum. 10. Ayda hazırlık başlar 1-2 ay içerisinde çalışmalar tamamlanır ve yılbaşına yetişir diye düşünüyorum

Daha öncesinde yetişir mi? Karar yetkisi Sayın Cumhurbaşkanı'nda 'hemen yapılsın' derse o hale getirilir. TBMM'de bunun bir çalışması var. Alt komisyon üst komisyon, Meclis gündemi, oylamaya sunulması. Bu süreç alacak.
 

Kök maaşı taban aylıktan aşağı olamaz diye bir kanun olsaydı temmuz ayında gelen yüzde 25 zamla 9750 TL'ye yükselmiş olurdu. Bu durumda 7500 olan 9750 alırdı 8 bin alan 10 bin alırdı. İşte yüzde 25 etkisini herkes alırdı.Ama kök maaş taban aylığın altında kaldığı için gelen yüzde 25 zam taban aylığı değiştirmemiş oldu. Ben kök maaşla taban aylığı eşitleyecek bir yasa hazırlanmasının bu işi kökünden çözebileceğini düşünüyorum.

EMEKLİLER 6 AYLIK ENFLASYON TAHMİNİNE GÖRE NE ALACAK? 
Mevcut maaş: 7.500,00 TL

% 33.13 zamlı maaş: 9.984,75 TL

Mevcut maaş: 7.600,00 TL

% 33.13 zamlı maaş: 10.117,88 TL

Mevcut maaş: 7.700,00 TL

% 33.13 zamlı maaş: 10.251,01 TL

Mevcut maaş: 7.800,00 TL

% 33.13 zamlı maaş: 10.384,14 TL

Mevcut maaş: 7.900,00 TL

% 33.13 zamlı maaş: 10.517,27 TL

Mevcut maaş: 8.000,00 TL

% 33.13 zamlı maaş: 10.650,40 TL

2838

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası