TÜİK, enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepetini değiştirdi. Sepete yeni giren ürün yok; ancak mısır özü yağı, kuru barbunya, kayısı, kiraz, yeşil soğan ve kanepe ise enflasyon sepetinden çıktı. Kira bedelleri, doğal gaz ve elektrik faturalarının yer aldığı konut harcamalarının sepetteki ağırlık oranı ise yüzde 15,36'dan yüzde 14,11'e çekildi.
İNTERNETTEN DERLENEN FİYATLAR DA ENFLASYON HESAPLAMASINDA KULLANILACAK
Elektrik ücreti, sigara, dizel ve benzinli otomobil, otoban geçiş ücreti, şehirlerarası tren ücreti, cep telefonu görüşme ücreti, sıcak içecekler, dergi ve yurt içi bir hafta ve daha uzun süreli turlarla otel ücretlerinin enflasyon hesaplamasındaki ağırlıkları da değişti. TÜİK, beyaz eşya, elektronik ürünler, giyim, mobilya, sıfır otomobil ve otobüs fiyatları için artık internetten derlenen fiyatları da enflasyon hesaplamasında kullanacak.
SEPETTEKİ DEĞİŞİKLİĞE RAĞMEN ENFLASYON SON 20 YILIN EN YÜKSEĞİ
TÜİK'in fiyatları en yüksek artan ürün gruplarının ağırlığını düşürmesine karşın enflasyondaki artış aylık bazda yüzde 11,10, yıllık bazda ise 48,69 oldu. Bu oranlar dahi Nisan 2002'den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak kayda girdi. (ANKA)