Ege Postası
Geri

Erdoğan: Bu millet bu tür soysuzlara gereken cevabı verecektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'a gitti. Erdoğan, “Yüz binlerce konutuyla, altyapısıyla, üst yapısıyla şehirlerimizin yeniden inşası sürecinde de devlet hazinesinin yanı sıra hem milletimizin hem de dünyanın desteğine ihtiyacımız olacak. Gönlü zengin herkesin, kendi imkânınca yapacağı katkıyla bu süreçte devletin yanında yer alacağından şüphe duymuyorum” diye konuştu.
Erdoğan: Bu millet bu tür soysuzlara gereken cevabı verecektir
Haberler / Politika
10 Şubat 2023 Cuma 13:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’da; “Maalesef son tespitlere göre 10 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 18 bin 991’e yükseldi. Kurtarılanların sayısı 75 bin 523’e ulaştı. Ayrıca bölgeden 76 binin üzerinde vatandaşımız talepleri üzerine ülkemizin diğer illerine tahliye edilmiştir. Adıyaman’da ise yıkılan bin 944 binada 3 bin 225 vatandaşımız vefat ederken, 12 bin 432 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarılmıştır” dedi. Erdoğan ayrıca, “Yüz binlerce konutuyla, altyapısıyla, üst yapısıyla şehirlerimizin yeniden inşası sürecinde de devlet hazinesinin yanı sıra hem milletimizin hem de dünyanın desteğine ihtiyacımız olacak. Gönlü zengin herkesin, kendi imkânınca yapacağı katkıyla bu süreçte devletin yanında yer alacağından şüphe duymuyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu kentlerden Adıyaman’a gitti. Erdoğan, Adıyaman’da yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIMIZIN SAYISI 18 BİN 991’E YÜKSELDİ”

“Adıyaman’a ve Adıyamanlı kardeşlerime başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Yaşadığımız acıyı tarif etmekte kelimelerin kifayetsiz kaldığını gayet iyi biliyoruz. Maalesef son tespitlere göre 10 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 18 bin 991’e yükseldi. Kurtarılanların sayısı 75 bin 523’e ulaştı. Ayrıca bölgeden 76 binin üzerinde vatandaşımız talepleri üzerine ülkemizin diğer illerine tahliye edilmiştir. Adıyaman’da ise yıkılan bin 944 binada 3 bin 225 vatandaşımız vefat ederken, 12 bin 432 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarılmıştır. Vefat eden kardeşlerime rabbimden rahmet diliyorum. Biliyoruz ki bizim inancımıza göre bu tür afetlerde vefat edenlerin makamı şehadettir, şehitliktir.

Afet bölgesi ve olağanüstü hâl (OHAL) kararı aldık. Bununla, bazı maalesef kendini bilmezler soygun yapıyorlar. Marketleri soyuyorlar. İşyerlerine saldırıyorlar. Bazıları da maalesef suistimaller peşinde koşuyorlar. OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almış ve bundan sonraki süreçte bu suistimalleri yapanlar yakalandığı anda bunlara gerekli müeyyideler uygulanacaktır. Tabii bu süreçte bazı eksiklikler, aksaklıklar da yaşanmıştır. Ama devletimiz ve milletimiz tüm imkânları ile depremzedelerin imdadına koşmuştur. Örneğin Adıyaman’da ilk andan itibaren Ulaştırma Bakanım Adil Bey burada olmuştur. Ardından, Kilis’ten Mehmet Muş Bakanım da oradaki görevi bittikten sonra buraya gelmiş ve iki bakanım riyasetinde burada, çevre illerden, değişik illerden valilerimiz ile birlikte buradaki çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır.

“ŞANLIURFA VE KİLİS’TE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”

Her zaman önceliğimiz insan olmuştur ve can olmuştur. Bizim bunu istismara fırsat vermeyeceğimiz ve bu konudaki samimiyetimiz kimse tarafından Allah’ın izniyle sorgulanamaz. Bunun için ülkemizdeki resmi sivil tüm arama kurtarma ekipleriyle dünyanın dört bir yanından gelen ekiplerle bu çalışmalar sürüyor. Şu ana kadar 94 ayrı ülkeden gelen yardım teklifleri çerçevesinde ekipler ülkemize gelmeyi sürdürüyor. Yıkım öylesine büyük bir alanda, öylesine çok binayı etkilemiştir ki, yaklaşık 30 bini eğitimli arama kurtarma personeli olmak üzere 141 binden fazla kişiyle, belki de dünyanın en büyük arama kurtarma ekibini bölgeye toplamamıza rağmen, maalesef müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadığımız bir gerçektir. Milletimiz şahittir ki, değerli kardeşlerim, bakanlıkları, belediyeleri ve diğer tüm kurumlarıyla devletimiz de hangi görüşten olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşları da deprem bölgesi dışındaki vatandaşlarımızın her biri de dünyanın dört bir yanından dostlarımız ve kardeşlerimiz de depremzedelerin yanında olmak için var gücüyle gayret göstermiştir. Yıkımın nispeten sınırlı kaldığı Şanlıurfa ve Kilis illerimizde arama kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır, enkaz kaldırma çalışmalarına geçilmiştir. Diğer illerimizdeki arama kurtarma çalışmalarını altında insan olan hiçbir bina bırakmayacak kararlılıkla sürdürüyoruz.

Gençlerimizin deprem bölgesindeki çalışmalara, yardımcı olmak için nasıl çırpındığına bizzat şahidiz. Aynı şekilde deprem yıkıntısı altında kalmasına devam eden artçı sarsıntılar sebebiyle evine girememesine rağmen milletimizin de metanetine bizzat şahidiz. Allah milletimden razı olsun. Bu millet mütevekkil bir millet. Bu millet bu tür belaları, felaketleri çok yaşadı. Ama hepsinde de kendileriyle 20 yıllık iktidarımız döneminde hep baş başa kaldık.

“BU MİLLET BU TÜR SOYSUZLARA GEREKEN CEVABI VERECEKTİR”

Ben halkımdan, tüm vatandaşlarımdan gerek deprem bölgesinde gerek bölge dışında, bu işin istismarını yapan hangi kurum ve kuruluş olursa olsun hangi siyasi olursa olsun, lütfen bunlara inanmayın. Böyle bir zamanda, böyle bir durumdan birlik ve beraberliğin olması gereken bir dönemde bunu istismar edenlere prim vermeyin. Çünkü bu millet asildir, bu tür soysuzlara gereken cevabı gerektiği zamanda verecektir.

“HEM MİLLETİMİZİN HEM DE DÜNYANIN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ OLACAK”

Şu anda ülkemizin dört bir yanından ve yurt dışından yardım malzemeleri yağıyor. Allah bu yardımları gönderen herkesten razı olsun. Deprem bölgesindeki yardımların belirli bir plan içerisinde toplanması, gönderilmesi ve dağıtılması gerekiyor. Aksi takdirde verilen emekler heba olur gider. Buradan tüm vatandaşlarıma tekrar sesleniyorum: AFAD ile veya bölgede yardım faaliyeti yürüten Kızılay başta olmak üzere diğer kurumlarla irtibata geçmeden, lütfen rastgele yardım toplayıp yola çıkarmayın. Çünkü şu an bölgede en büyük problem, dışarıdan gelen on binlerce aracın yol açtığı trafik ve bunların taşıdığı yardımların lojistiğinin sağlanmasıdır. Temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını biliyoruz. Önümüzdeki günler, haftalar ve aylar boyunca sürecek ihtiyaçların planlı ve bilinçli bir yardım faaliyetiyle karşılanması çok önemli. Nakdi yardımların AFAD üzerinden yapılması, istismar ve tereddütleri ortadan kaldıracak bir yöntemdir. İş dünyamızdan milletvekillerimize, öğrencilerimizden esnafımıza kadar her kesimden insanımızın AFAD hesaplarına yaptıkları yardımların her kuruşu deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanmaktadır. Yüz binlerce konutuyla, altyapısıyla, üst yapısıyla şehirlerimizin yeniden inşası sürecinde de devlet hazinesinin yanı sıra hem milletimizin hem de dünyanın desteğine ihtiyacımız olacak. Gönlü zengin herkesin, kendi imkânınca yapacağı katkıyla bu süreçte devletin yanında yer alacağından şüphe duymuyorum.

Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15 biner lira vermenin hazırlığını yapıyoruz. Bu hanelerdeki vatandaşlarımızdan, konteynır kentler dışında barınacaklara özellikle kira yardımını yapacağız. Hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine meydan vermeyecek şekilde bu yardımları giderek yaygınlaştırarak sürdüreceğiz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası