Ege Postası
Geri

Erdoğan: Filistin çözümü olmadan Ortadoğu barışı sözde kalır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulmadan Ortadoğu’da sadece sözden ibaret bir barış bulursunuz" dedi. Başbakan Erdoğan, SETA tarafından Washington'da Mayflower Otel'de düzenlenen konferansta...
Erdoğan: Filistin çözümü olmadan Ortadoğu barışı sözde kalır
Haberler / Dünya
18 Mayıs 2013 Cumartesi 02:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulmadan Ortadoğu’da sadece sözden ibaret bir barış bulursunuz" dedi.

Başbakan Erdoğan, SETA tarafından Washington'da Mayflower Otel'de düzenlenen konferansta '21. Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet' başlıklı sunum yaptı. Filistin meselesine bir din etnisite yahut toprak meselesi değildir dediklerini vurgulayan Erdoğan, "Filistin topraklarınıdaki işgalin sona ermesi adaletin bir gereğidir. Filistin halkının özgür ve onurlu bir yaşam talebi adaletin bir şartıdır. Bu adalet ilkesini hayata geçirmeden barıştan uzlaşıdan refahtan bahsetmek mümkün değildir. Bunun için Filistin’de işgal ve ablukanın derhal sona ermesi ve 1967 sınırları üzerinde iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerekmektedir. Biz de Türkiye olarak bunu destekliyoruz. Fakat işgal devam ettiği müddetçe, yerleşimci işgalciler yayılmaya devam ettiği müddetçe iki devletli çözümü hayata geçirmek mümkün olmayacaktır. Burada şunu da vurgulamak durumundayım. Filistin ittifakı süreci bütün Filistinli tarafları ve grupları kucaklamalıdır. Hamas dahil Filistinli bütün grupların bulunmadığı bir masadan barış çıkmaz. Bunu bir defa böyle bilmemiz lazım. Milli uzlaşı sağlandıktan sonra Filistin’de seçimlere gidilmesi oradaki demokratik süreci güçlendirecektir. Önce gruplar arasındaki milli uzlaşı şarttır. İsrail zindanlarındaki 5 bine yakın Filistinli tutuklunun serbest bırakılması da ayrıca önem arzeden bir husustur. Bu tutuklular arasında 10, 20 hatta 30 yıldır hapis yatan insanlar var. İsrail artık işgal, abluka, baskı, korku ve hapis politikalarına son vermelidir" diye konuştu.

"TÜRKİYE - İSRAİL SÜRECİ YOLUN BAŞINDA"

Türkiye ile İsrail arasında bir süreç başladığını hatırlatan Erdoğan, "Henüz daha yolun başındayız. Daha ortasına, sonuna gelmedik. Biiyorsunuz bizim burada 3 önemli başlığımız vardı. Bunun birincisi özürdü, bu halloldu. İkincisi tazminattı bu henüz görüşülüyor, üçüncüsü ise Filistin’e uygulanan ablukanın kalkması olayıdır. Bunlar olmadıktan sonra bu adım atılmaz. Bu arada quartet konusu var. Quartet’in dört tane ileri sürdüğü madde ki bunlar içinde en önemlisi, diğerleri hallolur en önemlisi sınırlar meselesidir. Sınırlar meselesinde de 1967 sınırlarına bir defa İsrail’in çekilmesi gerekir. Bu hallolmadıktan sonra burada da quartetin başarılı olması mümkün değildir. Quartet yeni kurulmadı ve kuruluşundan bu yana henüz alabildiği bir mesafe de yok. İsrail gerçekten barış istiyorsa önce Filistinlilere insanca muamele etmeyi bilmelidir" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası