Ege Postası
Geri

Erdoğan: Gündemimiz ticaret ve yatırımın artırılması, enerjide işbirliği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “ABD ile Türkiye'nin ekonomideki ortak gündemi ticaret ve yatırımın artırılması, enerji ve üçüncü ülkelerde işbirliğidir” dedi. Erdoğan, Washington'da ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen yuvarlak masa...
Erdoğan: Gündemimiz ticaret ve yatırımın artırılması, enerjide işbirliği
Haberler / Dünya
17 Mayıs 2013 Cuma 05:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “ABD ile Türkiye'nin ekonomideki ortak gündemi ticaret ve yatırımın artırılması, enerji ve üçüncü ülkelerde işbirliğidir” dedi.

Erdoğan, Washington'da ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Türk ve ABD'li işadamlarına hitap etti. Türkiye’nin ABD ile ilişkilerde çok farklı, çok iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Erdoğan, “İki güçlü müttefik sağlıklı bir işbirliği içinde” dedi. “İlişkilerimizin her boyutta geliştirilmesi, derinleştirilmesi ve güçlendirilmesi için temas ve çabalarımız sürüyor” diyen Başbakan Erdoğan, amaçlarının bir yandan diyalog ve işbirliğini geliştirip ticaret hacmini ve karşılıklı yatırımları dengeli bir şekilde artırmak, öte yandan halkların ve işadamlarının birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamak” olduğunu söyledi.

Obama’nın dört yıl önceki Türkiye ziyaretinde temeli atılan ‘model ortaklık’ anlayışının “işbirliğinin kendine özgü niteliğini, derinliğini ve çok boyutluluğunu” ifade ettiğini söyleyen Erdoğan, “İlişkilerimizin her boyutta geliştirilmesi, derinleştirilmesi ve güçlendirmesi için temas ve çabalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik mekanizmaların başarıyla işlemesinden memnun olduğunu belirten Erdoğan, ABD ile 2012 sonu itibariyle ticaret hacminin 20 milyar dolar seviyesinde olmasını potansiyelin altında görerek, “Bunun çok daha üstüne çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

Toplantıda Türkiye’den 100’ün üzerinden iş dünyası temsilcisi ve 10’a yakın STK başkanı da hazır bulundu. “Burada bulunan firmalarımızın yıllık cirosu 125 milyar dolar ve çalıştırdıkları eleman sayısı 575 bin” diyen Erdoğan, firmaların sektörel bazda karşıtları ile yaptıkları görüşmelerin ileride çok daha farklı adımların atılmasına vesile olacağını söyledi.

"ABD YATIRIMININ ARTMASINI ARZU EDİYORUZ"

ABD şirketlerinin Türkiye’ye artan ilgisinden memnun olduklarını kaydeden Erdoğan, "2003-2012 yılları arasında ülkemize gelen 123 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım arasında ABD, 8.5 milyar dolara tekabül eden yüzde 8.4'lük payıyla 3. sırada yer alıyor. Biz isterdik iki ABD 1. sırada yer alsın ve açık ara alsın. Amerika’nın bunu yapması lazım. Model ortaklık kolay değil. Tabii onun karşılıklı olarak bizlere yüklediği bazı yükler var. Şu anda dengelere baktığımız zaman biraz farklı” dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 itibariyle ABD’nin ülkemize yönelik yabancı yatırımı 400 milyon dolar tutarında kaldı. Çok düşük. Bunun artması arzumuzdur. ABD’li yatırımcıların ülkemizin ekonomik dostu ve siyasi ekonomik bakımdan istikrarlı ikliminden daha fazla yararlanmasını istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye güvenli bir limandır. Bazı önemli ABD yatırımlarına veya ABD girişimcilerinin ilgi duyan şirketlere yol gösterici olacağını da düşünüyorum. Örneğin 3 yıl içerisinde yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımın parçası olarak Ford Türkiye’deki üçüncü fabrikasının temelini attı. Sektöründe son 10 yıldır pazar lideri olan Ford Otosan, aynı zamanda ABD’ye otomotiv ihracatı yapanp bir Türkiye firmasıdır. ABD’nin önemli biyoteknoloji kuruluşlarından Engine ve Boxter ilaç şirketleri Türkiye’de yatırım kararı aldılar. Engine’ın 700 milyon dolar değerindeki yüzde 96 hissesini satın almak üzere anlaştığı Mustafa Nevzat İlaç sanayi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi onayı almış ilk Türk ilaç üreticisidir. Pfizer, ABD ve İrlanda’nın ardından dünyadaki üçüncü aşı üretimi tesisini 2012’de İstanbul’da açmış bulunuyor.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası