Ege Postası
Geri

Erdoğan, Suriye’ye askeri müdahale konusunda genel bir kanaat olduğunu söyledi

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen G20 zirvesi sonrası Türk basın mensupları ile Crowne Plaza otelinde bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’ye askeri müdahale konusunda genel bir kanaat olduğunu, ancak bunun BM Güvenlik...
Erdoğan, Suriye’ye askeri müdahale konusunda genel bir kanaat olduğunu söyledi
Haberler / Dünya
6 Eylül 2013 Cuma 17:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen G20 zirvesi sonrası Türk basın mensupları ile Crowne Plaza otelinde bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’ye askeri müdahale konusunda genel bir kanaat olduğunu, ancak bunun BM Güvenlik Konseyi ya da diğer girişimlerle yapılması konusunda ayrılıkların olduğunu söyledi.

Zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama’nın dışında Singapur, Almanya, Güney Afrika, Fransa, Meksika, Hindistan, Çin, Brezilya ve İngiltere liderleri ile ikili görüşmeler yaptığını ifade eden Erdoğan, “BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüşmemizde bölgede gerekli çalışmaların yapıldığını ve elde edilen verilerin incelendiğini söyledi. Hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak gerekli mercilere ulaştırılacak. Burada operasyonla ilgili umutlu umutsuz bir şey söylemek zor. Süreci takip etmemiz gerekiyor.” dedi.

PUTİN, KİMYASAL SALDIRIYI ESED’İN YAPTIĞINI KABUL ETMİYOR

Rusya ve Çin’in de kimyasal saldırının yapıldığı konusunda hemfikir olduğuna değinen Erdoğan, “Henüz ortak bir operasyon kararı yok. Şu anki görüntü BM kararı yok. Oluşturulabilecek koalisyon güçlerinin operasyonu olabilir. Bu tür operasyon ile strateji, taktik ve hareket planı ayrı konular. Rusya ve Çin’le diyaloğumuz devam ediyor. Rusya saldırının kim tarafından yapıldığı ve kanıtlar üzerinde duruyor. Kendileri bunun Esed tarafından yapıldığını kabul etmiyor. Bilindiği halde kabullenmemek, gelecek düşünüldüğü için bu şekilde davranılıyor…” eleştirisini getirdi.

Putin’in kimyasal saldırıyı Esed’in yaptığını kabul etmediğini kaydeden Başbakan, “Kimyasal silahların kullanıldığı tespitinde mutabık. Putin, bu muhalefetin yaptığı iş diyor. Beşşar’ın yaptığını kabul etmiyor. Burada BM misyonunun raporları önemli. Bu raporlar geldikten sonra değerlendirme süreci sağlıklı zemine oturur.” şeklinde konuştu.

OBAMA İLE İKİ KEZ GÖRÜŞTÜK

ABD Başkanı Obama ile dün akşam saatlerinde görüşmesinin ardından bugün de bir araya geldiğini ifade eden Erdoğan, “Obama’nın süreci Kongre ile devam ediyor. İlk etap aşıldı. Henüz nihai karar yok. Kendisinin olumlu bir gayretin içinde olduğunu gördüm. Burada tarih zikretmek doğru değil.” dedi.

Kosava’ya müdahalenin 78 gün sürdüğünü, burada da 60 + 30 gibi bir kanaat oluştuğunu hatırlatan Erdoğan, önce bir adım atılması gerrektiğini, sonrasında durumun belli olacağını söyledi.

ESED SONRASI SURİYE DAHA İYİ OLUR

Esed’in gitmesinden sonra ülkede nasıl bir durum olacağını soranlar olduğunu ifade eden Erdoğan, “Herkes 21 Ağustos gece 02.30’da 17.00'a kadar insanın çoluk çocuğun kimyasal silahlarla öldürüldüğünü kabul ediyor. Esed değil, muhalefet yaptı diyorlar. Bilgiler, belgeler, çekilen fotoğraflar ortada. Füzelerin Kasyun dağından kimler tarafından fırlatıldığı biliniyor. Bunu görmeyenler tarih karşısında hesap verecekler, insanlığa karşı suç işediklerini ifade etmek istiyorum… Bir iki fok balığı öldüğünde ortalığı ayağa kaldırıyoruz...” şeklinde konuştu.

“Esed gidince ne olaca? Bundan daha iyi olacak. Bundan daha zararlı kim olabili? Bizim Suriye operasyonuna desteğimiz savaş çığırtkanlığı değil. İnsanlık, komşuluk sorumluluğumuz var. Bir de komşudaki yangında ilk biz etkileniriz.” ifadelerini kullanan Başbakan, Türkiye’de muhalefet partilerinin Esed’e destek vermesini, “Kurda merhamet kuzuya zulümdür.” diyerek eleştirdi.

MUHALEFETİN HAVA DESTEĞİNE İHTİYACI VAR

Suriye’de Esed’in gitmesinin ardından savaşan El-Kaide terör örgütü ile bağlantılı El-nusra gibi radikal yapıların bölgeden nasıl gideceği ile ilgili soruya cevap veren Erdoğan, “Özgür Suriye Ordusu, El-nusra ve diğerlerini kabul etmiyor. Ulusal Koalisyon içinde yeri var. Selim İdris’le bu noktada münasebetimiz var. Suriye halkı bu tür aşırı uçlara prim vermez. Irak’ta da El-Kaide vardı. Şimdi iyice tecrit edildi. Irak mezhep savaşına düştü. Aşırılar tasfiye olur, ancak Suriye için tehlike mezhep savaşı. Sandık ortaya konunca halk kararını verir…” dedi.

MÜLTECİLERE 2 MİLYAR DOLAR HARCADIK

Başbakan Erdoğan, Türkiye’de bulunan mülteci sayısının 500 bini bulduğunu, bunlara 2 milyar dolar civarında harcama yapıldığını söyledi. Bu rakamın 100 milyon dolarının dışarıdan geldiği bilgisini veren Erdoğan, “Bizim Türkiye Başbakanı olarak bir şeyler istememiz düşünülemez. G20’de de konuşuldu. Yardım konusunu sordular. Siz takdir edin, buna göre yapın dedim. Türkiye bunun altından kalkacak güçtedir.” değerlendirmesinde bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası