Ege Postası
Geri

Erkeklerde kanser daha geç evrede farkediliyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, erkek hastalarda kanserin daha geç evrelerde yakalanabildiğini yaşam oranlarının daha kısa olduğunu söyledi. Bunun en önemli nedeninin erkeklerde en fazla akciğer kanseri görülmesi olduğunu dile getirdi.
Erkeklerde kanser daha geç evrede farkediliyor
Haberler / Güncel
3 Şubat 2019 Pazar 11:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi; kanserden korunma, erken tanı, ortaya çıkan olguların tedavisi konularında yapılan çalışmaların verilerini doğru ve etkin biçimde kayıt altına alıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki kanser verilerini açıklayan Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 1992-2017 arasında, 25 yılda Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 117 bin 139 kanser verisi toplandı. Kayıt altına alınan verilere göre; kadınlarda en sık meme, tiroit ve jinekolojik kanserler; erkeklerde ise akciğer, prostat ve hemotolojik kanserlerin görüldüğü saptandı" dedi.

Kanserin giderek yaygınlaştığını ve birden çok kanser görülme oranında son yıllarda önemli oranda artış yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Erkek hastalarda kanser daha geç evrelerde yakalanabiliyor ve yaşam oranları daha kısa. Bunun en önemli nedeni erkeklerde en fazla akciğer kanseri görülmesidir. Akciğer kanseri sigara kullanımı ile ilişkilidir. Israrla sigara içen hastalarda akciğer kanseri ile beraber görülen farklı kanserler diğer solunum yolu ve mesane kanserleridir" diye konuştu.

Kadınların kansere erken evrelerde yakalandığını ve yaşam oranlarının daha iyi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Kadınların en sık görülen kanserleri tiroit ve meme kanseri olup, bunlar en iyi sağ kalıma sahip kanserlerdir. Meme kanserli kadınlarda görülen farklı çoklu kanserler en sık rahim ve yumurtalık kanserleridir" dedi.

Yıllara göre kanser görülme oranlarında doğrusal artışın dikkat çekici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu şu bilgileri verdi:

"Kadın olgular en fazla yüzde 42 lokal evrede tanı alırken, erkekler en fazla metastatik dönemde yüzde 38 tanı almışlardır. Kadınlar anlamlı olarak daha erken evrede tanı almaktadır. Cinsiyetlere göre 10 yıllık yaşam oranı erkeklerde yüzde 37 iken kadınlarda ise  yüzde 61 olup kadın olgularımız daha uzun sağ kalıma sahiptir."

ERKEKLERDE AKCİĞER KANSERİ DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Erkeklerde ileri evrelerde kanserin yakalanmasını ve sağ kalımın daha az olmasını en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olmasına bağlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Erkeklerde sigara içme oranı daha yüksek olduğu için buna bağlı olarak maalesef akciğer kanseri daha fazla görülmektedir. Erkeklerde ikinci sırada sıklıkta görülen prostat kanserinde ise daha önceki yıllarda yaptığımız istatistiklerimizde prostat kanserinin ileri evrelerde tanı aldığını saptardık, oysa 25. yıl değerlendirmemizde prostat kanserinin yüzde 70 erken evrede yakalanması sevindirici bulunmuştur. Kanser farkındalık çalışmalarının bunda etkili olabileceği düşünülmüştür" diye konuştu.

Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Organlara göre 10 yıllık en iyi sağ kalım oranları kadınların en fazla görülen kanser türü olan tiroit kanserinde yüzde 92 ve meme kanserinde yüzde 73 olmaktadır. En kötü seyreden kanser türü ise en çok erkeklerde görülen akciğer kanserleri yüzde 9 olup bu kanserden korunmanın tek yolu sigara içmemektir" dedi.

OLGULARIN YÜZDE 5'İ ÇOKLU KANSER

EÜ Hastanesi kanser veri tabanında birden çok sayıda görülen farklı kanserleri de araştırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Tüm kanser olgularımızın yüzde 5'i (5 bin 796 olgu) çoklu kanser olup erkeklerde daha sık görülmektedir.  Çoklu kanserlerin yıllara göre artışı ise dikkat çekicidir. En sık ikili ve üçlü kanserler bir arada görülürken 5 farklı kanser bir arada görülen olgularımız bile bulunmaktadır. Erkeklerde akciğer kanseri ile beraber görülen çoklu kanserlerin başında diğer solunum sistemi kanserleri gelmekte, bu grubu mesane kanseri izlemektedir. Bunun nedeni ısrarlı sigara kullanımı olabilir. Kadınlarda meme kanserini izleyen çoklu kanserler ise rahim ve yumurtalık kanseri olup nedeninin hormonal ve genetik olabileceği düşünülmüştür. Radyoterapi ve kemoterapi alan olgularda almayan olgulara göre çoklu kanserler daha fazla gelişmiştir. Çoklu kanserlerde sağ kalım tek kanserlilere göre daha kötüdür ve çoklu kanser sayısı arttıkça sağ kalımlar daha kötü olmaktadır" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Hastanesi kanser verilerinin 25 yıllık epidemiyolojik ve sağ kalım özellikleri ve çoklu kanser olgularının, '23. Ulusal Kanser Kongresi'nde sunulacağı belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası