Ege Postası
Geri

Erzincan'ın 40 yıllık hasreti dev yatırımla sona erdi

Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde yapılacak Turnaçayırı Barajı’nın temeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla atıldı....
Erzincan'ın 40 yıllık hasreti dev yatırımla sona erdi
Haberler / Güncel
1 Ağustos 2013 Perşembe 00:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde yapılacak Turnaçayırı Barajı’nın temeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla atıldı. Turnaçayırı Barajı temel atma töreni ile 7 tesisin temeli ve 3 tesisin de açılışı yapıldı. Temel atma ve açılış törenlerinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Erzincan Belediyesi tarafından fahri hemşehrilik belgesi verildi.

        Erzincan’a 150 kilometre uzaklıkla bulunan Turnaçayırı Barajının temel atma törenine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda ve davetliler katıldı.

        149 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ SULANACAK

        Erzincan’ın yıllardır özlemle beklediği yaklaşık 34 milyon TL’ye mal edilecek Turnaçayırı Barajı ile 6 adet taşkın koruma tesisinin de temeli atıldı. 2016 yılında tamamlanması planlanan ve 149 bin dekar tarım arazisine su temin edecek Turnaçayırı Barajı ile yıllık 66 milyon TL gelir artışı sağlanması hedefleniyor. 9 adet taşkın koruma tesisiyle 8 köy, 2 yerleşim yeri ve 2 sosyal tesis taşkın zararlarından korunması planlıyor. Temel atma töreni ve açılışı yapılan toplam 10 tesisin maliyeti 38 milyon TL tutarında. Barajın 29 Ekim 2016 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

        "40 YIL SABIRLA BEKLEDİK"

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasına, Doğu Anadolu Bölgesinin GAP’ı olarak nitelendirilen Turnaçayırı Barajı'nın temelinin atıldığını ve Erzincan’a hayırlı olması temennisinde bulunarak başladı. Bakan Yıldırım, “40 yıl dile kolay, 40 yıl bekledik, sabırla bekledik, her gelen söz verdi. 'Turnaçayırı Barajı'nı yapacağız' dedi. '150 bin dönem araziyi suyla buluşturacağız' dediler. Seçim üzeri geldiler, seçimden sonra yok oldular, bir daha gelmediler. Ama biz söz verip sözümüzü unutanlardan değiliz. Biz söz verince sözümüzü gerçeğe dönüştürenlerdeniz. Burada 7 bin hemşehrimize iş, aş, ekmek kapısı olacak. Bunun gerçekleşmesinde yüzlerce insan çalışacak. 3 yıl boyunca Çayırlı bir şantiye gibi sürekli geçe-gündüz faal olacak. Bununla da kalmayacak baraj bittiğinde, bu topraklar suyla buluştuğunda bir yılda elde edilen mahsul 66 milyon olacak." dedi.

        "DOĞUYA DA HİZMET, BATIYA DA HİZMET"

        AK Parti hükümeti olarak sadece batıya hizmet götürmediklerini vurgulayan Yıldırım, "Biz ne dedik; ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ insanın olmadığı, insanın hizmetin olmadığı bir hükümet olmanın ne anlamı var. Olmaz olsun öyle bir hükümet. Hükümet dediğin Çayırlı’da, Erzincan’da, Şırnak’ta, Yüksekova’da, Iğdır’da oradaki vatandaşların ihtiyacını görecek. Oralara da havaalanı yapacak, oralara da bölünmüş yolları yapacak. Oralara da hizmeti götürecek. Sadece batıya değil, Doğu’ya da hizmet. Batıya hastane, doğuya hapishane değil. Doğu’ya da hastane, batıya da hastane, doğuya da okul, batıya da okul. Doğu Anadolu’ya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yaptığımız yol tutarını söyleyeyim size; 5 bin 100 kilometre. Asfalt, bölünmüş yol ne kadardı bin 780 kilometreydi. Kaç katı üç kat. 80 yılda yapılanın 3 katını son 10 yılda yaptık. Bize yakışan da budur. Sizin hemşehrinize yakışan da budur." açıklamasında bulundu.

        "YOLLARIN KRALI OLMAZ, KURALI OLUR"

        Konuşmasında son olarak yaklaşan Ramazan Bayramı sebebiyle hemşehrilerinin bayramını kutlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, araç sürücülerini uyararak, "Siz siz olan yolların kralı olmayın. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Kurallara uyalım sevdiklerimize sağ salim ulaşalım." açıklamasında bulundu.

        "TÜRKİYE BÜYÜYOR VE REFAHI ARTIYOR"

        Baraj temel atma töreninde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise “Bugün dünyada bir milyar insan günlük 1 doların altında bir harcama ile hayatını idare ediyor. Dolayısıyla Türkiye hem büyüyor, hem refahı artıyor, hem refahı adil bir şekilde paylaşıyor. Sizin verdiğiniz destek ile sizin gösterdiğiniz teveccüh ile hakikaten AK Parti hükümeti bu dağlara kadar geliyor ve buralarda artık suyu bereketli topraklarla birleştiriyor.” dedi.

        "YILLARCA BEKLEYEN YATIRIMLARI BİTİRDİK"

        Hükümetleri döneminde önemli yatırımlar yapıldığını ve geçmiş hükümetlerin yatırımlarının da kendi hükümetleri döneminde tamamlandığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Orman Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile yarışarak büyük yatırımlara imza atan bir bakanlık. Şu ana kadar bakın bizden önce bütün projeler iz bedel adıyla o zamanın parası 1 milyon ile bekletilirdi. Şimdiki para ile 1 TL. Bizden önceki hükümet tam bin 600 tane ihale yapmış. Yani bir dere ıslahı 15-20 yılda bitmiyor. Bir gölet 25 yılda bitmiyor. Üstelik kaç lira biliyor musunu? 50-60 trilyona. Ama o defterleri kapattık. Geçmiş dönemde olsaydı bu barajı 30-40 yılda ancak bitirirlerdi. Ama sizinle birlikte pazarlık edeceğiz. Bunu 3 yıl gibi kısa bir sürede bitireceğiz. Peşine de modern sulamayı da 15 bin hektar yani 150 bin dönümlük araziyi de burada sulayacağız. Burası Erzincan’ın GAP’ı gibi bir bölge." şeklinde açıklamada bulundu.

Turna Çayırı Barajı'nın temel atma töreninin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çayırlı ilçesinde düzenlenen iftar programına katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası