İZMİR - Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy, 2009'da belediyeye yapılan Arıkovanı operasyonunun ardından gözaltına alınıp tutuklanmıştı. 18 gün cezaevinde kalan Şeboy, dönemin meclis üyeleri ve belediye bürokratları hakkında hazırlanan bilirkişi raporlarının bazı bölümlerinde kusurlu bulunmuştu. Raporda, Şeboy'un başkanlığı döneminde en çok eleştiri aldığı mask konusunda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı belirtilirken, Buca Tıp Merkezi, Buca Stadı, Hayal Sineması ve düğün salonu ile gölette yenen yemeklerle ilgili imzası bulunanların kusurlu bulundukları belirtilmişti.
SUÇ UNSURU BULUNMUYOR
Bilirkişi raporunu Yeni Asır gazetesine değerlendiren Şeboy, burada kendisini suçlayan herhangi bir unsurun bulunmadığını öne sürerek, "Bana isnat edilen bir suç yok. Buca Gölet'te yenen yemekleri cebimden mi karşılayacaktı? Belediye başkanlarının bu amaçla kullanmaları için bütçe vardır. Bu tür harcamalar Sayıştay denetiminden de geçiyor. Büyükşehir Belediyesi misafirlerine verdiği yemekleri nereden karşılıyo? Belediye aracını şirket alıyor. Şirket araç alamaz m? Bundan doğal bir şey yok. Burada sıkıntı da yok" dedi.
Şeboy sözlerini şöyle sürdürdü: "Market olarak işletilen yer satılmadı. Olduğu yerde duruyor. Burada suç unsuru yok. Ayrıca bilirkişi raporunda memurlarımızla ilgili aksi durum söz konusu değil. İhaleye fesat karıştırma, rüşvet gibi konular geçmiyor bile. Yaptığımız Atatürk Maskı'nda bir sıkıntı olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Her şey mevzuata uygun bir şekilde yapıldı. Stadyumla ilgili verdiğimiz karar doğru çıktı. Mahkemenin zaten bununla ilgili bir kararı var. 'Bize yıkmayın' denildi biz de yıkmadık. Yaptığımız işlerde tek bir leke bile yok."
ŞEBOY'UN 60 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İzmir’de, Buca eski Belediye Başkanı Ak Partili Cemil Şeboy’un da aralarında bulunduğu 29 sanığın, 'suç örgütü kurmak, yöneticisi olmak, rüşvet almak, tehdit, rüşvet istenmek, görevi kötüye kullanmak, ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak’ suçlamalarıyla İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davaya devam edildi. Dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla 4 yıl önce gerçekleştirilen ’Arıkovanı’ operasyonunda dönemin Ak Patili Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’la birlikte 33 kişi gözaltına alındı. Aralarında Şeboy’un da bulunduğu 15 şüpheli tutuklandı. Kısa süre sonra tutuklu sanıkların tümü tahliye edildi. Soruşturmayı tamamlayan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, Cemil Şeboy ile diğer 28 sanık hakkında iddianame hazırladı, diğer şüpheliler hakkında dava açılmasına gerek görülmedi. Cemil Şeboy hakkında 60 yıla kadar hapis cezası istendi. Şeboy’un döneminde başkan yardımcıları olan Hatice Güral ve Durmuş Akgün’ün de örgüt yöneticisi olduğu öne sürüldü. Güral ve Akgün hakkında da benzeri suçlamalarla 45 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Örgüt üyesi olmakla suçlanan diğer sanıklar hakkında ise 6 yıldan başlayan çeşitli hapis cezaları istendi. Kapatılan Kaynaklar Beldesi Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyon sırasında şikayetçilerin ortaya çıkmasıyla bu soruşturmanın başlatıldığını belirten savcının 30 sayfalık iddianamesinde, 13 şikayetçinin ifadesine de yer verdi.
Şeboy Villaları, Atatürk Maskı, Buca Mar, Buca Tıp, Gölet Tesisleri ilgili ve çeşitli ihalelerdeki suç iddialarına yer verilen iddianamede, Şeboy’un savunmasından da bir sayfa alıntı yapan Cumhuriyet Savcısı, sanıklardan Güral ve Akgün’ün örgüt yöneticisi olduğunu öne sürdü.
SANIKLAR GELDİ
Bugün yapılan duruşmaya tutuksuz yargılanan Cemil Şeboy ile diğer sanıklar ve avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, Ankara'ya gönderilen dosyalarla ilgili bilirkişi raporunun geldiğini belirtti. Mahkeme heyeti, konularla ilgili rapor hazırlayan bilirkişi heyetinin sanıklara isnat edilen 12 suçtan 7’sinde suç unsuru oluştuğu kanaatine vardığını açıkladı. İki konuyla ilgili sanıkların suçsuz olduğunu belirleyen bilirkişi, 3 konuda ise farklı nedenlerle görüş bildiremedi.
Raporda Buca Tıp Tesisi ile ilgili mevzuata aykırı yapı ruhsatı düzenledikleri ileri sürülen sanıklar Atilla Baskın, Ali Rıza Ölmeztürk ve Ertan Pınarlık’ın görevini ihmal ettiklerinin belirlendiği vurgulandı. Spor Vadisi projesinde ise Durmuş Akgün, Banu Keleş Benli ve Nuri Çakı’nın görevlerini kanuni gerekçelere uygun yapmadıkları ifade edildi. Bir benzin istasyonuna verilen ruhsatla ilgili değerlendirilmede de Nuri Çakın, Mümin Deniz ve Kerem Doğan’ın belediye bütçesini 73 bin lira zarara uğrattıkları kaydedildi.
STADYUM EK TRİBÜNÜ
Raporda, Buca Stadyumu’na izinsiz seyirci tribünü yapımı iddiasıyla ilgil ise “Cemil Şeboy, Kerim Doğan, Cengiz Esibatır, Hatice Güral, Durmuş Akgün, Ali Rıza Ölmeztürk, Mümin Deniz, Safa İlhan, İpek Çelik, Serdar Saygılı, Zihni Kantar, Mahmut Bulut ve Hakan Tütüncü’nün Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu ile İmar Kanunu’na aykırı hareket ettikleri belirlenmiştir” denildi.
JAGUAR ŞEBOY’UN MU'
Belediyeye ait Bucamar Şirketi üzerinden alınan ve Cemil Şeboy’un kullanımına tahsis edilen 2006 model Jaguar marka otomobille ilgili, “Aracın alımı, alınan kararlar, tahsis yazıları bu aracın benzin, bakım ve vergi gibi masraflarının hangi bütçeden karşılandığına dair hiçbir belgeye rastlanmadığından konuyla ilgili bir kanaate varılamamıştır” denildi.
PARKE TAŞI
İlçedeki bir çok mahalleye parke ve bordür yapımı ile ilgili de görüş bildiren bilirkişi heyeti hazırladığı raporda, “Kaçak yapılaşma olduğu ve yıkım kararı olduğu halde imar planında yol olmayan yerlere, tarlalara, gecekondu alanları ve diğer yerlere kilit parke ve bordür taşı döşendiği belirlenmiştir. Konuyla ilgili 143 bin lira ödeme yapılmıştır” denildi. Bilirkişi heyeti konuyla ilgili gerekli belgelerin gönderilmesi durumunda bir görüş ve kanaate varabileceği vurgusunu yaptı.
ATATÜRK MASKI UYGUN BULUNDU
Sanıkların suçlandığı bir diğer konu olan dev Atatürk Maskı yaptırılması ile ilgili araştırma yapan bilirkişi sanıklara isnat edilen suçların oluşmadığı kanaatine vardığını belirtti.
Belediye binası altında AVM ile ilgili de “Kamuya ait olup belediyeye bedelsiz olarak terk edilen yerler başka bir maksat için kullanılamaz ve satılamaz hükmüne aykırı davranıldığı kanaatine varılmıştır” denildi. Konuyla ilgili meclis kararının mevcut belgeler arasında görülmediğinden karar alan ve imzalayan kişilerin ismine rastlanılmadığı belirtildi. Duruşma sanık avukatlarının bilirkişi raporlarına karşı savunmaları için ertelendi. (DHA)