Ege Postası
Geri

Esnaf 2014'e zamla başladı

Anayasa Mahkemesi’nin işgaliye bedelleri konusunda aldığı yeni karar krizi de beraberinde getirdi. Getirilen düzenleme ile işgaliye ücretlerinin belirlenmesi belediyelerden alınıp, Bakanlar Kurulu'na verilirken, esnafın ödeyeceği vergiler de arttı. Getirilen yeni düzenleme “gizli zam” olarak da nitelenirken, işgaliye bedeli olarak metrekare başına 90 kuruş ödeyen esnaf, şimdiden sonra 2,5 TL ödeyecek.
Esnaf 2014'e zamla başladı
Haberler / İzmir
3 Ocak 2014 Cuma 11:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Anayasa Mahkemesi, Belediye Gelirler Kanunu’nda yer alan ve yerel yönetimlerin belirlediği işgaliye harçları ve tabela, reklam vergileri konusundaki yetkisini kaldırarak bu konuyu Bakanlar Kurulu’na dahil etti. 18 Aralık 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren karar doğrultusunda, belediyelerin işgaliye ve reklam bedellerini belirleme yetkisi ortadan kaldırılırken, şimdiden sonra Bakanlar Kurulu’nun 2014 yılına dair belirlediği zamlı tarife geçerli olacak. Yaşanan değişiklik başta esnaf ve meslek odalarının büyük tepkisinin topladı.

DEĞİŞİKLİĞİN FATURASI ESNAFA ÇIKTI

Geçtiğimiz dönemlerde yerel yönetimler ile esnafı sık sık karşıya getiren ve büyük tartışmalara neden olan işgaliye harcı konusunda, belediyelerin karar alma yetkisi ortadan kaldırılırken, son sözü ise Bakanlar Kurulu söyledi. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ilgili düzenleme uyarınca, 2014 yılında Bakanlar Kurulu’nun belirlediği zamlı tarife geçerli olacak. Buna göre, kent genelindeki ilçelerin nüfus oranlarına göre 5 gruba ayrılan tarifede, İzmir diğer illere göre bedeli en yüksek olan grupta yer alacak. Bakanlar Kurulu’nun belediyelerin yetkisini by-pass eden bu düzenlemesi sonrasında, esnaf ile yerel yönetimler yine karşı karşıya gelirken,

YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE ZAM

Belediye meclislerinin aldığı karar ile belirlenen işgaliye harcı, ilan ve reklam vergileri ile iş yeri çalışma ruhsat bedellerini ortadan kaldıran düzenleme sonrasında, İzmir’de sancılı süreç de başladı. İşgaliye harcının metrekare başına 90 kuruştan 2,5 TL’ye çıkartan değişiklik ile yüzde yüzün üzerinde zam yapılırken, değişikliğin faturası ise yine esnafa çıktı. 18 Aralık 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklik doğrultusunda, ilçeler arasındaki ticari konum ve yer farkı gözetmeksizin tüm esnaf aynı bedeli ödeyecek. Diğer yandan, daha önceden belediye meclislerinin belirlediği işgaliye harçları ile tabela ve reklam vergilerinin zamlanması ile birlikte, 2013 yılında geriye dönük fiyat farkları da esnaftan tahsil edilecek.

ESNAFLA BELEDİYE KARŞI KARŞIYA GELECEK

Konuyla ilgili şikayetlerini dile getiren ve düzenleme hakkında çok fazla şikayet aldıklarını kaydeden Konak Belediyesi Meclis Üyesi Mesut Ak, İzmir’in en hareketli noktaları arasında yer alan Kordon ile ticari hareketliliğin nispeten az olduğu Gültepe’deki esnafın aynı tutarı ödeyeceğini belirterek, belediyelerin bu konuda titiz davranarak esnafa yük olmamak amacı ile bedelleri düşük tuttuklarını ancak gelen zammın ise çok fazla olduğunu dile  getirdi. Belediye Meclis Üyesi Ak, belediyelerin mevcut tutarları dahi tahsil etmekte zorlandığını söyledi ve düzenlemenin yerel yönetim ile esnafı birbirine düşürebilecek bir değişiklik olduğunu kaydederek şunları dile getirdi; “Biz kendi belediye meclisimizde indirim kararı alırken, hükümet kalkıyor, 18 Aralık tarihinde sessiz sedasız bu düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. Mayıs ayına dönük olarak 7 aylık farklar da esnaftan tahsil edilecek. Belediyeler esnafla iyi geçiniyor, ancak Bakanlar Kurulu’nun bu kararı büyük tartışmalara yol açacak. İşgaliye ve reklam bedelleri konusunda yapılan bu değişiklik ile ilgili olarak belediye meclisimizde bir temenni kararı alacağız ve konunun TBMM’de yeniden görüşülerek gerekli düzenlemelerin yapılması için milletvekillerimizi de çağrıda bulunacağız. Konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkan’ımız Aziz Kocaoğlu’na da ilettik. Biz elimizden gelen çabayı göstererek esnafın arkasında duracağız ve iş yeri sahiplerinin hakkını koruyacağız. Esnafı bekleyen bu kötü sürprizi iyi anlatmalı ve kamuoyunu uyarmalıyız.”

“ESNAFI MAĞDUR EDER”

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ise, getirilen yeni düzenlemenin esnaf açısından büyük bir mağduriyet yaratabileceğine dikkat çekerek, “Şu anda değişiklik net olarak belli değil, konu hakkında inceleme yapıyoruz. Ancak getirilen bu zam ilerleyen dönemde büyük bir sıkıntı olacaktır. Zamlı tutarlar henüz esnafa yansımadı. Esnaf şimdilik konunun farkında değil. Önümüzdeki aylarda zamlı işgaliye bedelleri iş yeri sahiplerinin önüne geldiğinde, bu konuda tartışmalar da beraberinde gelecek. Her bölgede aynı sıkıntı yaşanmaz ama özellikle Kordon gibi bir bölgede bir iş yerini fazladan kullandığı alan en az 50 metrekareden başlıyor. Ve bu da ayda en az 3-4 milyar TL demek. Yani dükkan kirasına yakın işgaliye bedeli ödememiz gündeme gelecek. Önceden de yüksek bir zam gelmişti ve bu konudaki şikayetleri belediyeye ileterek, gerekli girişimlerde bulunduk ve sonrasında alınan belediye meclis kararı ile tekrar indirime gidilmişti. Ancak şimdi aynı durumda Bakanlar Kurulu’na bu sıkıntıları nasıl iletiriz bilemiyorum” dedi.

DEĞİŞİKLİĞİN FATURASI ESNAFA ÇIKTI

Geçtiğimiz dönemlerde yerel yönetimler ile esnafı sık sık karşıya getiren ve büyük tartışmalara neden olan işgaliye harcı konusunda, belediyelerin karar alma yetkisi ortadan kaldırılırken, son sözü ise Bakanlar Kurulu söyledi. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ilgili düzenleme uyarınca, 2014 yılında Bakanlar Kurulu’nun belirlediği zamlı tarife geçerli olacak. Buna göre, kent genelindeki ilçelerin nüfus oranlarına göre 5 gruba ayrılan tarifede, İzmir diğer illere göre bedeli en yüksek olan grupta yer alacak. Bakanlar Kurulu’nun belediyelerin yetkisini by-pass eden bu düzenlemesi sonrasında, esnaf ile yerel yönetimlerin yine karşı karşıya gelmesi beklenirken, ilçe elediyelerinin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin esnafa yönelik ek tedbirler alıp almayacağı ise merakla ekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası