Esnafa yine zam gözüktü!
Son aylarda yılan hikayesine dönen ve yüzde 500’lük zamlar sonrasında esnafın korkulu rüyası haline gelen işgaliye bedellerinde yine Ankara’da flaş gelişmeler yaşandı. Gelen tepkiler üzerine düşürülen işgaliye bedelleri yeniden yükseltilirken, son söz söyleme yetkisi ise belediyelere bırakıldı.
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar sonrasında yüzde 500 zamlanan ve esnafı isyanın eşiğine getiren işgaliye, reklam ve ilan bedellerinde Ankara’dan gelen müjdeli haber sonrasında rahat bir nefes alan esnaf, yeniden benzer sıkıntıya girdi. Meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinden büyük tepki alan değişiklikten geri adım atan Maliye Bakanlığı’nın tutarları belirleme konusunda belediyeleri yetkili kılarken, zamlı fiyatlar ise bugün itibarı ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
YİNE ZAM GELDİ!
İzmir’de ve yurt çapında hem restoran, bar ve lokanta işletmecilerinin hem de pazaryeri esnaflarının büyük tepkisini toplayan zamlı işgaliye bedellerinde hükümet yine geri adım attı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu başta olmak üzere, birçok meslek odası ve kurumun Ankara’da sürdürdüğü girişimler neticesinde, Maliye Bakanlığı zamlı bedelleri geri çekerken, işgaliye bedellerini belirleme yetkisini de kısmen belediyelere bırakılmıştı. Zamlı bedellere isyan eden ve konuyu Yargıtay’a taşımaya hazırlanan esnaf, Ankara’dan gelen haber karşısında rahat bir nefes alırken, değişikliğe ise kısmen sevinmişti. Ancak, bugün yürürlüğe giren yeni tarife sonrasında yeniden zam gözüktü.
BELEDİYE İLE ESNAF YİNE KARŞI KARŞIYA
Yürürlüğe giren tarife doğrultusunda esnaftan alınan işgaliye bedelleri metrekare başına 0,50 TL ile 2,50 TL arasında belirlendi. Eski tarifede metrekare başına 1,5 TL olan üst limit 2,5 TL’ye yükseltilirken, işgaliyede son söz ise belediyelere bırakıldı. Buna göre, çeşitli semtler arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıkları dikkate almak suretiyle belediyeler dört ayrı grupta fiyatlandırma yaparak işgaliye bedeli toplayacak. Belediye meclisleri tarafından belirlenecek miktar ve tutar doğrultusunda söz konusu maktu vergi ve harç miktar ve tutarların uygulanması bakımından bölge, semt, mahalle, bulvar, meydan, cadde veya sokağın hangi gruba gireceğine de karar verilecek.
KRİZ YİNE KORDON’U VE PAZARCIYI VURACAK
Öte yandan, belediyeler meclis kararı ile fiyat düzenlemesi yapmadığı ve Maliye Bakanlığı’na taleplerini iletmediği takdirde, Bakanlar Kurulu idare adına tutarları belirleyecek.
İşgaliye harcı, ilan ve reklam vergileri ile iş yeri çalışma ruhsat bedellerini belirleme yetkisini belediyelere bırakan düzenlemenin eksi yanı geçmişte metrekare başına 90 kuruş olarak tahsil edilen tutarların 2,5 TL’ye çıkartılması oldu. İzmir’de sancılı süreci bekleyen ilk adres olan Kordon esnafı ve pazaryeri esnafının ise önümüzdeki günlerde ne adım atacağı ise merakla bekleniyor.