Ege Postası
Geri

Ev hapsi kalktı!

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi davasındaki 12 sanıkla ilgili adli kontrol kararını kaldırdı. Bu karardan ev hapsinde olan sekiz ve karakola imza verme uygulaması altındaki 4 sanık yararlanacak. Ancak yurtdışına çıkamayacaklar.Bir sonraki duruşma 14 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak.
Ev hapsi kalktı!
Haberler / 3. Sayfa
24 Ocak 2013 Perşembe 17:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çete lideri sıfatıyla ve 397 yıl hapis cezası talebi ile yargılandığı Büyükşehir Davası'nın dördüncü raundu sona erdi. Nisan ve Temmuz aylarında görülen ilk iki celse sonunda tutuklu sanığı kalmayan davanın üçüncü duruşmasında savunma avukatlarının dinlenmesinin ardından bilirkişi raporlarının ve tape çözümlemelerinin eksik olması nedeniyle dava ertelenmişti.Büyükşehir Belediyesi davasının 4. celsesi İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Mahkeme Başkanı Cahit Kargı’nın ev hapsinde tutulanlar ve tutuksuz yargılanan sanıklar, avukatlar ve izleyicileri salona almasıyla saat 14.00’da başladı. Mahkeme’yi CHP milletvekilleri Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan, Hülya Güven, l Başkanı Ali Engin ve sanık yakınları da izledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte duruşmayı izledi.

EV HAPİSLERİ KALKTI

Savcı, 14 sanıkla ilgili tutukluk kaldıkları süreyi dikkate alarak adlı kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme de Savcı’nın talebi doğrultusunda adlı kontrol kararını kaldırdı. Bu kararla birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, organizatör Ata Karakaş, Ömer Devrim Ergin, Hakan Say ev hapsinden kurtuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca, Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı Cafer Alp, organizatör Sedat Sakur ise artık her hafta karakola imza vermeyecek. 



MAHKEME SALONUNDA YAŞANANLAR

 Duruşmaya müşteki sıfatıyla katılan Akdeniz firmasının Ege temsilcisi Vedat Atilla Kırdar, şikayetçi olmadığını belirterek, belediyenin düzenlediği temizlik ihalesine girmek üzere firmanın sahibi Fatih Yadoğlu'nun İzmir'e geldiğini, İzmir'i bilmediğinden kendisinin yardımcı olduğunu söyledi.

İhalenin 10 Kasım günü olduğunu anlatan Kırdar, İhaleye girmememiz söylendi. İşçilerin hakları var diyerek ihaleye girmememiz istendi. Evrakları almamıza insan kalabalığıyla engel oldular. Fiziki olarak herhangi bir engelleme olmadı. Ancak kalabalık olduğu için alamadık. İhaleye evrakı almadan eksik evrakla girdik.  Daha sonra ihale komisyonu dosyayı açtığında şartnameyi almadığımızı gördük ve eksikleri tespit etti. Koridordaki kalabalıkla ilgili 155’i aradık. Herhangi bir itekleme olmadı, belki kalabalık hep birlikte konuşmak istiyordu, bilemiyorum ”dedi.

 KİRAZ,” BİZİ ENGELLEDİLER”

Sanık avukatı Özkan Yücel'in ihale şartnamesini almadan önce para yatırmanız gerekirken neden para yatırmadan doğrudan şartnamenin satıldığı yere gittiğini sordu. Kırdar, “Alışkanlıktır, biz ihaleye girmeden önce ihale evraklarının satıldığı yere gider, ihaleye nerde diye bakarız'' dedi.

İhale şartnamesini alacağın yere girememeniz üzerine neden şartname parasını vezneye yatırmaya gitmedikleri sorulması üzerine Kırdar, “'İhale şartnamesinin parasının yatırılacağı vezneye koridorun her iki tarafında geçiş vardı, ama bizim etrafında kalabalık vardı” dedi.

 Kırdar, ihale parasını önceden ödemiş olsalar ihaleye girebileceklerini söylerdi.

Mahkeme Başkanı Kargılı, müşteki Kırdar’a “'Bu suçun alt sınırı 6 yıldır. Olayı yaşayan sensin. Vicdani bir olay. Diyorsun ki kalabalık toplandı giremedik. Bir gün önce almış olsan girmiş olacaktınız, ama kalabalık engelledi diyorsunuz. Gittiğinizde numara almazına engel olacak durum var mıydı'”diye sordu. Kırdar “Hayır, hızlıca gitseydik, numarayı alıp vezneye parayı yatırabilirdik. Ancak rakiplerimiz kimlerdir diye etrafa bakarken insan trafiği artmaya başladı. İhale evraklarını 10'a 5-6 dakika kala verdik. İçerden numara alıp vezneye parayı yatıracak kadar vaktimiz yoktu''” yanıtı verdi.

 Yargıç Kargılı “Para yatıramayınca ihalaye girilmemesi gerekmez mi, neden girmekte ısrar ettiniz''” diye sordu.  Kırdar “'Fatih Bey kayda geçmesi için ihaleye girmemiz gerektiğini söyledi. Komisyon başkanı şartnamemizin olmadığını söylediğinde Fatih Bey dışarıdaki kalabalık nedeniyle geciktirilme nedeniyle alamadığımızı söyledi. Bunu ben değil Fatih Bey söyledi. Eğer biz ihale evraklarını önceden alsaydık olay günü orada bulunan kişilerin bunu bilmesine imkan yoktu. İçeride bizden başka iki firma daha vardı. Biri belediyenin firmasıydı. Diğeri de teşekkür edip çıktı. Ben daha önceden belediyeden ihale evraklarını aldığım için şartnamenin nerede satıldığını biliyordum. Ama ihalenin nerede yapılacağını bilmiyordum ”dedi.

Sanık avukatı Yücel'in Kaçakçılık Şube'de, kalabalıkta bulunan kişileri teşhis işleminde teşhis ettiği kişilerin HTS kayıtlarına göre olay sırasında belediye binası yakınında bile olmadıklarını söylemesi üzerine, Kırdar, ''Epilepsi hastasıyım, hafızam çok kuvvetli değil'' dedi.

 MAHKEME HEYETİ TANIKLARI DİNLEDİ

 Durak, ihalesiyle ilgili mahkemede tanıklık yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığında inşaat mühendisi olan Mehmet Oğuz Ergenekon, görevi itibariyle yol projeleri hazırladığını, ESHOT'la ilişkisinin projeleri uygularken durak yerleriyle ilgili sıkıntı olması durumunda, bunu ESHOT'a bildirdiğini ve birlikte aldıkları kararla durak yerlerinin değiştirildiğini, bunun da imar uygulamalarındaki değişiklikler, kamulaştırmaya yönelik mahkeme kararlarının uygulanması ya da yol genişletilmesi nedeniyle yapıldığını söyledi.

 Ergenekon, İZBAN aktarma istasyonları nedeniyle yeni durakların oluşturulması ve yer değiştirilmesi ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti.

Belediye'nin Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü’nde inşaat mühendisi Tanık Mustafa Karova, yeni yol düzenleme projeleri hazırlama görevinin olduğunu, vatandaş talepleri ya da projeler nedeniyle durak yerleri değişikliği yapılabildiğini, bunun normal bir uygulama olduğunu, metro entegrasyonu için yeni durakların konulduğunu, bazı durakların kaldırıldığını ya da değiştirildiğini anlattı.


  BAKAN“ÇAY İÇİYORLARDI. TEHDİT GÖRMEDİM”

 Müşteki Cem Cevari Kiraz’ın Başkan Aziz Kocaoğlu ile görüşmek için gittiği başkanlık makamında Özel Kalem Müdürü Levent İşler’in hakaret ve tehditine uğradığı iddasıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi tanık Murat Bakan tanıklık yaptı.

 Baka “'2009 yerel seçimlerinden sonra Özel Kalem İşler’in odasına girdim.  Müşteki Cem Cevahir'in Levent Bey (Kocaoğlu'nun özel kalem müdürü) ile görüşüyordu. Çay içiyorlardı. Gayet sıcak ve samimi bir ortamdı. Elinde belge yoktu. İşler kendisine belgeleri getirmesini, Başkan Kocaoğlu’na sunacağını söyledi. Herhangi bir hakaret, tehdit görmemim. Sonra oradan ayrıldım” dedi.

 SAVCI TEDBİRİN KALDIRILMASINI TALEP ETTİ

 Savcı mütaalasında, sanıkların gerek yaşadıkları süre, gerekse hakkılarında konulan adli kontrol denetim süreleri dikkate alınarak sanıklar hakkında CMUK 130. maddesi gereğince adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verilmesini talep etti. Salondaki izleyiciler alkışladı. Hakim Kargılı ise “Savcı talep edebilir, Mahkeme karar verir”dedi.

Sanık avukatları ayrıca İZBAN tanıtım filmine dair hazırlanan bilirkişi raporlarında tutarsızlık olduğunu, bazılarında yapılan işlerin övüldüğünü, bazılarının tam tersi kanaat bildirdiğini,ayrıca bazı i-maillerde bilirkişilere gönderilen sorularla ilgili bilgilerin kendilerine gönderildiğini, bu nedenle yeni bilirkişi raporu talebinde bulunduklarını söyledi.

 DURUŞMADA KARAR ÇIKTI

Savcı, 14 sanıkla ilgili tutukluk kaldıkları süreyi dikkate alarak adlı kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme de Savcı’nın talebi doğrultusunda adlı kontrol kararını kaldırdı. Bu kararla birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, organizatör Ata Karakaş, Ömer Devrim Ergin, Hakan Say ev hapsinden kurtuldu.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca, Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı Cafer Alp, organizatör Sedat Sakur ise artık her hafta karakola imza vermeyecek.

Mahkeme Başkanı Cahit Kargı, duruşmanın sonunda 14 sanık hakkındaki adli kontrollerin kaldırılmasına, bu sanıklara yurtdışı yasağı getirilmesine, İZBAN filmiyle ilgili bilirkişi yeni bilirkişi raporu alınmasına karar verdi.  Dava 14 Mayıs 2013 tarihine erteledi.





YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası