İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde 2010 yılında faaliyet göstermeye başlayan Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, toplum sağlığı merkezlerindeki evde sağlık ekiplerinin ve aile hekimlerinin, kendilerine kayıtlı yatalak hastaları periyodik ziyaretlerle ev ortamında izliyor. Hastaların muayene tetkik ve tedavileri de yine evlerinde düzenleniyor. Uzman hekim değerlendirilmesi gerektiği durumlarda, İzmir Halk Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonu ile hasta uygun koşullarda hastane ortamına naklediliyor. Eğer nakil mümkün değilse hastanelerde kurulan evde bakım hizmetleri birimi hekimlerinin yönlendirdiği ilgili branş uzman doktorlarının hastayı evinde muayene edip, tetkik ve tedavileri sağlanıyor.
Evde sağlık hizmetleri kapsamında, vatandaşların iyileşene kadar hizmeti sürdürdüklerini söyleyen İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, yönetmelik kapsamında öncelikli olarak, sağlık kurumuna ulaşmada çeşitli sıkıntılar yaşayan, özellikle yatalak hastaların bu kapsamda değerlendirildiğini belirtti. Amaçlarının hastalara yeni tanı konulmasından ziyade, tedavilerin düzenli takibi ve gerekli eğitimlerin verilmesi olduğunu ifade eden Salnur, "Müdürlüğümüz evde bakım çalışanlarınca, ev şartlarında, pansuman, enjeksiyon, serum takma, sonda takma, kan alma, yara bakımı gibi basit girişimler yapılabiliyor, diğer komplike girişimler için hastanelere nakiller sağlanıyor" dedi.
2 YILDA 52 BİN BAŞVURU
Hizmetin randevu sistemine dayalı verildiğini söyleyen Salnur, 444 38 33 numaralı hattan 2014-2016 yılları arasında 52 bin 682 başvuru yapıldığını belirtti. Salnur, "Kuruluşundan itibaren yapılan çalışmalar neticesinde; ilimizde Kasım 2016 itibari ile 6 bin 940 evde sağlık hizmetine ihtiyaç duyan hasta tespit edildi ve toplamda 19 bin 944 hastaya ulaşıldı" dedi.
Hizmetin Koordinasyon Merkezi (KORMER) ile koordine edildiğini belirten Bediha Salnur, "Müdürlüğümüz bünyesinde olan ilimizdeki tüm aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezleri ile hastalarımız ve yakınları, telefon ile bize ulaşıyor, ekiplerimiz yönlendiriliyor, böylece, evde sağlık bakım ihtiyaçları gideriliyor. Merkezimizde, hastanın hizmeti almasını sağlamak amacıyla gerek tedavi, gerekse de tetkikler yapılıyor. Sonrasında gerekli durumlarda hastaların daha üst merkezlere transferleri, muayenelerinin yapılması için gereken işlemler yapılıyor" diye konuştu. (DHA)