Ege Postası
Geri

Evrenseki Kültür Evi, kütüphanesini Oku Getir Kampanyası ile okurseverlere açtı

Manavgat Evrenseki Kültür Evi, kütüphanesini vatandaşlara açtı. Evrenseki Kültür Evi Müdürlüğü, kültür evini ziyarete gelenlerin kitapla tanışması için 'Oku Getir' kampanyası başlattı. Evrenseki Kültür Evi Müdürlüğü'nün kütüphanesinde...
Evrenseki Kültür Evi, kütüphanesini Oku Getir Kampanyası ile okurseverlere açtı
Haberler / Genel
14 Temmuz 2013 Pazar 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Manavgat Evrenseki Kültür Evi, kütüphanesini vatandaşlara açtı. Evrenseki Kültür Evi Müdürlüğü, kültür evini ziyarete gelenlerin kitapla tanışması için 'Oku Getir' kampanyası başlattı. Evrenseki Kültür Evi Müdürlüğü'nün kütüphanesinde 2 bin 500 kitap bulunduğunu, kampanya kapsamında bu sayının 2 katına çıkarılacağını belirtildi.

Evrenseki Kültür Evi Müdürü Rukiye Barut, kitap okuma alışkanlığını toplumda yaygınlaştırmak için kütüphanelerini halka açtıklarını söyledi. Kütüphanelerindeki kitapların okurla buluşması için Oku Getir kampanyası başlattıklarını aktaran Barut, "Kültür evini ziyarete gelenlerin kitapla buluşması için kütüphanemizi okur severlerin hizmetine sunduk. Gayemiz kültür evimizi gelen ve 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatına ait 2 bin eseri görürken aynı zamanda kitapla tanışmasını sağlamak. Okurların kütüphanemizdeki kitapları evlerinde ve işyerinde okutan sonra başkalarının da istifa etmesi için bırakmalarını istirham ediyoruz." diye konuştu.

TOROSLARDAKİ TAHTACILARIN AĞAÇ İŞLERİ ÇALIŞMASI KÜLTÜR EVİNDE SERGİLENİYOR

Evrenseki Kültür Evi, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ormanlık alanlarda yaşayan ve geçimlerini ağaç işçiliğiyle sağlayan Alevi Türkmenlerin kullandığı eşyalar ve çalışmada kullandıkları aletler sergi açtı. Açılan sergi ile tahtacıların çalışma şartları, giyim, kuşam ve görenekleri Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan Alevilerin yerleşik hayata geçişlerinde yaşadıkları zorluklar hakkında bilgilendirme yapıyor.

Evrenseki Kültür Evi Müdürlüğü halk bilimcisi(folklor bilimci) Hüseyin Kök, kültür evinde açtıkları serginin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi. Alevi-Bektaşiliğin günümüzdeki temsilcileri olan tahtacıların bölgede Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Antalya'nın Elmalı, Korkuteli, Manavgat ve Finike ilçeleri ile Denizli, Isparta, Burdur, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çorum, Tokat ve Çanakkale'de yaşadıklarını belirten Kök, açtıkları sergi ile unutulmaya yüz tutmuş değerleri gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Sergi ile Manavgat'ın Evrenseki beldesi İncirlipınar Mahallesi Ağaçeri tahtacılarının yerleşik hayata geçişte bıraktıkları kültürel mirasın toplumsal birliktelik ve kardeşliğe örnek olduğunu anlatan Kök, serginin aynı zamanda Alevi-Sünni kardeşliğini sembolize ettiğini söyledi. Kök, "Tahtacılar, Orta Asya Türklerinin dili, örf ve geleneklerini bozulmadan sürdürebilen sayılı oymaklardandır. Tahtacılar oymak damgasını kutsal sayar. Bu damganın kendilerini her türlü kötülükten koruyacağına inanırlar. Ağaç işçiliğinde kadın - erkek birlikte çalışırlar. Kadına çok değer verirler. Kadınlarda ağaç işlerinde eşlerine yardımcı olur. Günümüzde ağaç işçiliğinden vazgeçerek ziraat, tarım, meyvecilik, sebzecilik, küçük esnaflık ve memuriyete yönelmişlerdir. Sergi ile Toroslardaki asırlık Tahtacılık kültürünü canlı tutmak istedik." diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası