EGEPOSTASI- Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Yeni Foça’daki Yeni Kapı mevkiinde bulunan mera alanının geri dönüşüm tesisi adı altında hafriyat ve atık döküm alanı olarak kullanılmasına tepki gösterdi.
Basın açıklamasını, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam okudu.
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam, “Foça’da uzun yıllardır biriken çözülmeyi bekleyen sorunlar bulunduğumuz alandaki hafriyat tepeleri gibi yığılmış bir şekilde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Foça’nın girişindeki dağlık mevkideki çöp depolama alanı adeta bir karabasan gibi Foça’nın üzerinde tehlike yaratmaya devam ediyor. 2020 yılında çöplük alandaki yangın yüreklerimizi ağzımıza getirmişti. Foça ilçesinin hafriyatları uzun yıllardır, Yeni Foça’daki Yeni Kapı mevkiinde denetimsiz bir şekilde dökülüyor. Hafriyat atım alanın etrafında tarıma elverişli alanlar ve bir de vadi bulunuyor. Hafriyat atık bölgesi denetimsiz olduğu kadar tam anlamıyla korsan çöplüğe dönüşmüş durumda doğaya zarar vermeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
‘HARMANDALI’ HATIRLATMASI
Sağlam, yerinde yapılan incelemelerde hafriyat alanı olarak kullanılan alanın mera alanı olduğu bilgisinin tespit edildiğinin altını çizerek, “Alanda görüştüğümüz şahıs alanın kendilerine ait olduğunu, Foça Belediyesi’ne başvurduklarını yasal işlemlerin yapıldığını Ek-2 belgesi için gerekli başvuruları İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yaptıklarını tarafımıza iletmişti. Bu süre zarfında hafriyat kamyonlarındaki artış bölgedeki trafik yoğunluğunu tehlikeli bir şekilde artırdığı, özellikle Bağarası, Yeni Bağarası ve Yeni Foça’da bu artış vatandaşların tepkisine neden olmaktadır. Foça Belediyesi tarafından hafriyat döküm alanı olarak kullanılan bu alan yasal olarak hafriyat döküm alanı mıdır? En önemli soruda budur. Eğer burası yasal hafriyat alanıysa buranın denetimini kim yapmaktadır? Son dönemde artan bu yoğunluğun nedeni Harmandalı Çöplüğü’nde yaşanan hukuki sonuç mudur? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Çöplüğü’ne çöp dökememesi yeni çöplükler oluşturma çabası mıdır?” diye konuştu.
İZMİR'İN ÇERNOBİLİ AKILLARDA
Sağlam, “Yeni Kapı mevkii alanının girişine konan kulübenin üzerinde Canerler Geri Dönüşüm LTD. ŞTİ. tabelası asıldıktan sonra bu alan özellikle Karşıyaka ve Menemen Belediyesi hafriyat kamyonları başta olmak üzere özel şirketlerin döküm alanına gelmiştir. Bu şirketin GERİ DÖNÜŞÜN ruhsatı var mıdır? Geri dönüşüm yapılan alan kimindir? Bu alanın hukuki olarak davalı bir MERA alanı olduğunu biliyoruz. Burası özel şahıslara aitse buraya yıllardır Foça Belediyesi nasıl hafriyat dökümü yapmıştır? Harmandalı Çöplüğü’ne çöp, hafriyat dökmeyen belediyelerde dahil olmak üzere gözlerini bu alana dikmişlerdir. Bu alan özellikle Aliağa’daki sanayi tesislerine çok yakın olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle bu bölgedeki denetimsizlik aynı Gaziemir’deki radyoaktif madde atıklarını hatırlamamıza neden oluyor. Bu denetimsizliğin sorumlusu kimdir? Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başta olmak üzere çevreyi tehdit eden bu gelişmelerden habersiz olması tam anlamıyla bir aymazlıktır. Ekoköy Projesi’nde olduğu gibi hafriyat dökülen bu alandan Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü’nün haberinin olmaması hiç de inandırıcı değildir” ifadelerini kullandı.
FOÇA ORKİDESİ TEHLİKE ALTINDA
Alanı ‘korsan hafriyat’ olarak değerlendiren Sağlam, “Bu alandaki atıklar tam bir bilinmezdir. Yukarıdaki alanda GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ olmadığı gibi her türlü atık geniş bir alanda doğayı hiçe sayarak dökülmüştür. Tabii ki geri dönüşüm tesisi olacaktır. Fakat bu amaçla açılan tesis mera alanına değil daha uygun bir alana üzerinde geri dönüşüm işletmesiyle yapılmalıdır. Bugün buradan bir kere daha sesleniyoruz, Yeni Kapı Mera alanı başta olmak üzere bu alan hafriyat depolama alanı değildir. Ne resmi ne de özel bir tesisin buradaki tarım alanlarını yok etmesine izin vermeyeceğiz. Buradan bir kere daha sesleniyoruz: dünyaca bilinen Foça Orkidesi bu bölgede yetişiyor. Foça Orkidesi bölgedeki Ekoköy Projesi başta olmak üzere projelerle tehlike altındadır. Hafriyat alanı en kısa sürede temizlenip tekrar doğal ortamına geri döndürülmelidir. Çevreye verilen tahribat acilen giderilmelidir” açıklamasını yaptı.