Ege Postası
Geri

Foça'da ‘hafriyat’ tepkisi: İzmir’in çöplüğü olmayacak!

Foça’da mera alanı olan bir bölgeye hafriyat dökülmesine çevrecilerden tepki geldi. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam, “Foça İzmir’in çöplüğü olmayacak” dedi.
Foça'da ‘hafriyat’ tepkisi: İzmir’in çöplüğü olmayacak!
Haberler / İzmir
19 Ocak 2024 Cuma 15:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Yeni Foça’daki Yeni Kapı mevkiinde bulunan mera alanının geri dönüşüm tesisi adı altında hafriyat ve atık döküm alanı olarak kullanılmasına tepki gösterdi. 

Basın açıklamasını, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam okudu.

 Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam, “Foça’da uzun yıllardır biriken çözülmeyi bekleyen sorunlar bulunduğumuz alandaki hafriyat tepeleri gibi yığılmış bir şekilde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Foça’nın girişindeki dağlık mevkideki çöp depolama alanı adeta bir karabasan gibi Foça’nın üzerinde tehlike yaratmaya devam ediyor. 2020 yılında çöplük alandaki yangın yüreklerimizi ağzımıza getirmişti. Foça ilçesinin hafriyatları uzun yıllardır, Yeni Foça’daki Yeni Kapı mevkiinde denetimsiz bir şekilde dökülüyor. Hafriyat atım alanın etrafında tarıma elverişli alanlar ve bir de vadi bulunuyor. Hafriyat atık bölgesi denetimsiz olduğu kadar tam anlamıyla korsan çöplüğe dönüşmüş durumda doğaya zarar vermeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi. 

‘HARMANDALI’ HATIRLATMASI 

Sağlam, yerinde yapılan incelemelerde hafriyat alanı olarak kullanılan alanın mera alanı olduğu bilgisinin tespit edildiğinin altını çizerek, “Alanda görüştüğümüz şahıs alanın kendilerine ait olduğunu, Foça Belediyesi’ne başvurduklarını yasal işlemlerin yapıldığını Ek-2 belgesi için gerekli başvuruları İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yaptıklarını tarafımıza iletmişti. Bu süre zarfında hafriyat kamyonlarındaki artış bölgedeki trafik yoğunluğunu tehlikeli bir şekilde artırdığı, özellikle Bağarası, Yeni Bağarası ve Yeni Foça’da bu artış vatandaşların tepkisine neden olmaktadır. Foça Belediyesi tarafından hafriyat döküm alanı olarak kullanılan bu alan yasal olarak hafriyat döküm alanı mıdır? En önemli soruda budur. Eğer burası yasal hafriyat alanıysa buranın denetimini kim yapmaktadır? Son dönemde artan bu yoğunluğun nedeni Harmandalı Çöplüğü’nde yaşanan hukuki sonuç mudur? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Çöplüğü’ne çöp dökememesi yeni çöplükler oluşturma çabası mıdır?” diye konuştu.

İZMİR'İN ÇERNOBİLİ AKILLARDA

Sağlam, “Yeni Kapı mevkii alanının girişine konan kulübenin üzerinde Canerler Geri Dönüşüm LTD. ŞTİ. tabelası asıldıktan sonra bu alan özellikle Karşıyaka ve Menemen Belediyesi hafriyat kamyonları başta olmak üzere özel şirketlerin döküm alanına gelmiştir. Bu şirketin GERİ DÖNÜŞÜN ruhsatı var mıdır? Geri dönüşüm yapılan alan kimindir? Bu alanın hukuki olarak davalı bir MERA alanı olduğunu biliyoruz. Burası özel şahıslara aitse buraya yıllardır Foça Belediyesi nasıl hafriyat dökümü yapmıştır? Harmandalı Çöplüğü’ne çöp, hafriyat dökmeyen belediyelerde dahil olmak üzere gözlerini bu alana dikmişlerdir. Bu alan özellikle Aliağa’daki sanayi tesislerine çok yakın olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle bu bölgedeki denetimsizlik aynı Gaziemir’deki radyoaktif madde atıklarını hatırlamamıza neden oluyor. Bu denetimsizliğin sorumlusu kimdir? Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başta olmak üzere çevreyi tehdit eden bu gelişmelerden habersiz olması tam anlamıyla bir aymazlıktır. Ekoköy Projesi’nde olduğu gibi hafriyat dökülen bu alandan Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü’nün haberinin olmaması hiç de inandırıcı değildir” ifadelerini kullandı.

FOÇA ORKİDESİ TEHLİKE ALTINDA

Alanı ‘korsan hafriyat’ olarak değerlendiren Sağlam, “Bu alandaki atıklar tam bir bilinmezdir. Yukarıdaki alanda GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ olmadığı gibi her türlü atık geniş bir alanda doğayı hiçe sayarak dökülmüştür. Tabii ki geri dönüşüm tesisi olacaktır. Fakat bu amaçla açılan tesis mera alanına değil daha uygun bir alana üzerinde geri dönüşüm işletmesiyle yapılmalıdır. Bugün buradan bir kere daha sesleniyoruz, Yeni Kapı Mera alanı başta olmak üzere bu alan hafriyat depolama alanı değildir. Ne resmi ne de özel bir tesisin buradaki tarım alanlarını yok etmesine izin vermeyeceğiz. Buradan bir kere daha sesleniyoruz: dünyaca bilinen Foça Orkidesi bu bölgede yetişiyor. Foça Orkidesi bölgedeki Ekoköy Projesi başta olmak üzere projelerle tehlike altındadır. Hafriyat alanı en kısa sürede temizlenip tekrar doğal ortamına geri döndürülmelidir. Çevreye verilen tahribat acilen giderilmelidir” açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası