Ege Postası
Geri

Foça'da yapılmak istenilen JES projesine tepki

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunun çağrısı ile Nihat Dirim Demokrasi Meydanın'da bir araya gelen Foçalılar bölgede yapılmak istenilen jeotermal projesine karşı tepki gösterdiler. Öte yandan Platform Sözcüsü Ramis Sağlam JES projesi iptal edilinceye kadar süreceğini belirterek tüm doğa dostları ve Foça'lıları birlikte mücadeleye çağırdı.
Foça'da yapılmak istenilen JES projesine tepki
Haberler / İzmir
2 Aralık 2023 Cumartesi 14:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bugün Foça Nihat Dirim Demokrasi Meydanın'da Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunun çağrısı ile bir araya gelen Foçalılar bölgede yapılmak istenilen jeotermal projesine karşı tepki gösterdiler.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'ün de katıldığı basın açıklamasını Platform Sözcüsü Ramis Sağlam yaptı.

Eylemde katılımcılar "Havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkıyoruz" , "JES istemiyoruz" , "Rant orojelerine hayır " , "Tarım ve yaşam alanlarına sahip çıkıyoruz" , "Foça'ya sahip çık başka Foça yok " dövizleri ve sloganları eşliğinde yürüyüş ve basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Platform Sözcüsü Ramis Sağlam JES projesi iptal edilinceye kadar süreceğini belirterek tüm doğa dostları ve Foça'lıları birlikte mücadeleye çağırdı.

Platform Sözcüsü Ramis Sağlam basın açıklamasını okudu.

SAĞLIK TURİZMİ BAHANE RANT ŞAHANE, JEOTERMAL SONDAJA GEÇİT YOK! 

"Değerli basın emekçileri değerli Foça halkı!  

Son yıllarda, Foça yarımadasına yönelen rant talan politikası doğrultusunda her gün yeni bir saldırı ekleniyor. Gözü dönmüş rantçı zihniyet Foça’nın tarım arazileri kapatmaya devam ediyor.  

Foça'ya yönelen son talan projesinin adı “sağlık turizmi”. Foça Fevzipaşa Mahallesi’nde bin dönümlük arazide jeotermal kaynak arama sondaj girişimi başlatıldı. Miray Madencilik AŞ tarafından hazırlanan proje, geçen yıl kamu kurumlarının sakıncaları revize edilmesi gerektiği için geri gönderildi. 

Proje 2023 Ekim ayında tekrar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmesiyle jet hızıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararı verildi. Öncelikle JES yani jeotermallerin yok ettiği Aydın’a bakalım vahşice yerin altından çıkan kaynar su ile yıkanan toprak bir süre sonra bölgedeki zeytin, incir ve tarıma çok  büyük zarar verdiğini herkes tarafından biliniyor.  

Foça, bu kadar yağmaya rağmen turizm ilçesi olma özelliğini koruyor. Foça'nın turizm geliri temiz denizi doğası tarihi ve kültürel varlıkları ile sahip olduğu doğal zenginliklerden kaynaklanıyor. Sormak gerekiyor, birçok koyu ve sahil şeridi olan Foça’nın “sağlık turizm”ine ihtiyacı mı var? Bu projenin Foça’ya katkısı ne olacak? Birkaç sermayedarın kasasını doldurmaktan, bölgeyi imara açtırmaktan başka hiçbir şeye yaramayacak. Foça’nın turizmine katkı değil zarar verecektir.   

JEOTERMAL SONDAJ çalışması yapacakları bölge ve Foça Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında; çok geniş doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanlarına sahip. Aynı zamanda proje alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi olup, bünyesinde askeri yasak ve güvenlik bölgeleri, mera alanları, zeytinlik ve orman alanları ile özel imar rejimine tabi bir bölgedir.  

Bakanlık, ÇED süreci tamamlanmadan bu kadar hassas bir bölgede bu proje için “ÇED gerekli değildir” kararını nasıl vermiştir? Proje alanı olarak belirlenen bölgede telafisi olanaksız zarar doğuracağı aşikardır. Projenin tanıtım dosyasında da yer alan kurum görüşleri arasında Foça belediyenin proje için olumsuz görüş belirtmiştir. Diğer kamu kurumları ise çekinceli görüşleri olmasına rağmen ve Foça halkının da görüşü alınmadan Bakanlık ÇED gerekli değildir kararı verdi. Bu karar “hukuka aykırı” ve “antidemokratik” bir karardır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü görüşü tehlikenin boyutlarını göz önüne sererken, Kurum raporunda bu projenin mevcut ve olası risklerini açık açık yazmış ve çekincelerini belirtmiştir.  

Kurum görüşünde de yer verildiği gibi jeotermal kuyu sondajının yapılacağı bölgenin elli metre yakınında Karaman ve Hacılar deresi olmak üzere iki adet dere ve kolları bulunuyor. Bu projenin faaliyete geçmesi halinde Foça'nın yer altı ve yer üstü sularının olumsuz etkilenecektir. Projenin yürütüleceği alanın tamamı zeytinlik arazi ile çevrili olup yürütülecek jeotermal kuyu sondaj faaliyeti aynı zamanda Zeytincilik Kanunu'na da muhalefet etmektedir. Foça turizm kadar geçimini zeytincilikte kazanmaktadır. İdarenin tüm iş ve işlemlerinde kamu yararı gözetmesi gerekirken, bu projenin faaliyete geçmesinde kamu yararı olmayıp proje Foça'nın havasını suyunu ve doğasını tehdit ediyor.  

Rant Projesine karşı yürüttüğümüz görüşmeler doğrultusunda Foça Belediyesi, projenin ÇED gerekli değildir kararını yargıya taşıyor.   

PROJENİN ARKASINDA KİMLER VAR? 

Tarım ve zeytinlik alana yapılması planlanan 1287 hektarlık alanda, 1300 dikili zeytin ağacı bulunuyor. Proje alanındaki iki parselde, yaklaşık 4 milyon 545 bin liraya mal olması planlanan, 900 metre uzunluğunda iki sondaj kuyusu açılacağı belirtilen alandaki proje kime ait bir de ona bakalım? 

Miray Madencilik Miray Madencilik AŞ’de 24. Dönem AKP Milletvekili Aydın Şengül’ün eşi Nur Şengül’ün adı geçiyor. 2014 yılında kurulan şirketin, şirket müdürü de Aydın Şengül’ün AKP İl Başkanlığı yaptığı dönemde, İl Başkan Yardımcısı Fatih Pınar’ın oğlu Mehmet Pınar görünüyor.  

Soruyoruz, kamu kurumlarının sakıncalarına belirtmesine, Foça Belediyesi’nin olumsuz görüş bildirmesine rağmen projeye ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararının verilmesinin ardında siyasi erkin rolü nedir?    

Yerel seçimlere sayılı aylar kala Foça’ya dayatılan, Foça’nın doğasını yok sayan talan rant projelerini hayata geçirmeye çalışanlara geçit vermeyeceğiz. Bugüne kadar tarım arazilerine proje yapanlar, imara açanlara ve ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararı verenler şunu çok iyi bilmelidirler ki Foça’ya sefer olur zafer olmaz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası