Ege Postası
Geri

Foça üzerine tez yazan aday adayından mesajlar.. Kadın eli değmeli!

CHP Foça Belediye Başkan Aday Adayı Yüksek Mimar ve Restorasyon Uzmanı Gülderen Özafacan Zeğerek, kadın adayların önünün açılması ve sayılarının artması gerektiğini belirtti. Aday olup seçilmesi durumunda Foça’da tarım, turizm ve balıkçılık üzerine projelerini hayata geçireceklerini söyledi. Foça aday adayı Zeğerek, dünya çapında ses getirecek projelere imza atacağı sözünü verdi. Foça üzerine tez yazan aday adayından mesajlar
Foça üzerine tez yazan aday adayından mesajlar.. Kadın eli değmeli!
Haberler / Yerel Politika
19 Aralık 2018 Çarşamba 11:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-TV35 ve Egepostası ortak yayınındaki Seçime Doğru programına katılarak Pınar Ağırbaş’ın sorularını yanıtlayan CHP Foça Belediye Başkan Aday Adayı Gülderen Özafacan Zeğerek, Foça’nın tarihi yapıları üzerine yaptığı yüksek lisans tezini anlattı.

KADIN YÖNETİCİ SAYISININ ARTMASI GEREKİYOR

Kadın yerel yöneticilerin sayısının artması gerektiğine vurgu yapan Zeğerek, “Aday adayı olmaya yeni karar vermedim. 95 yılındaki yüksek lisans tezim sırasında düşünmüştüm. Kadınlara yol açılması noktasında biraz daha pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini düşünüyorum. Foça’ya bir kadın eli değmeli” dedi.

TARİHİ YAPILAR KENTE KİMLİK KAZANDIRACAK BİR KİMLİK ARZETMİYOR

İlçenin doğal tarihi dokusunun korunmasının şart olduğunu kaydeden Zeğerek, Foça’da tarım, turizm, balıkçılık dahilinde çeşitli projeleri olduğunu belirterek, “Sadece benim 204 tane tespit ettiğim binalar var. Kente kimlik kazandıracak bir kimlik arz etmiyor bu yapılar. Tek başına yapılmış olmaları nedeniyle bir bütünlük arz etmiyor. Bunların bir bütün olarak ele alınması sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılmalı” diye konuştu.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

52 yaşındayım, mimarım. Devlette 25 yıl çalıştıktan sonra emekli oldum. Beş yıldır kendi işimi yapıyorum. Yüksek mimar ve restorasyon uzmanıyım. Foça Sağlıklaştırma ve Koruma İmar Planı’nı çizdim. Foça’ya olan sevdam oradan bir taşınmaz edinmemi sağladı. Foça ile ilintili olarak kültürel, tarihi, sosyal yapısına hakimim.

FOÇA ÜZERİNE YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPTI

Foça’yı yüksek lisans tezimde işledim. Foça’nın böyle bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu düşündüm. Altı aylık bir arazi çalışması sonunda 204 tarihi yapının tescil fişlerini hazırladım, bunların bertarafı noktasında yüksek lisans tezimi hazırladım. Bu çalışmayı raflarda bırakmak istemedim. 52 parçadan oluşan Foça sokak ve perspektiflerini resmedip sergi açtım.

KADINLARA YOL AÇILMALI

Aday adayı olmaya yeni karar vermedim. 95 yılındaki yüksek lisans tezim sırasında düşünmüştüm. Kadınlara yol açılması noktasında biraz daha pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini düşünüyorum. Beş yıldır ticari yaşantım söz konusu. Malzeme alımından tutun da hizmet alımı noktasına kadar ben kadınları tercih ediyorum. Birliktelik çoğalarak önem arz eder benim nazarımda. Kadın arkadaşlarımla yol almayı tercih edeceğim.

FOÇA’DA TARİHİ YAPILAR BİR BÜTÜNLÜK ARZ ETMİYOR

Foça’ya insanlar mutlu ve huzurlu olmak için gelecekler. Mutlu ve huzurlu olacaklar. Böyle bir Foça hayal ediyorum. 3 bin yıllık tarihi geçmişi var ilçemizin.3 SİT alanı var Foça’da.  Foça’da hali hazırda çok boş ve atıl görüntü arz eden yerler var. Onların toparlanması imar planı dahilinde kentin kullanım alanlarına dönüştürülmesi şart bana göre. Doğal doku bozulmadan tabi. Bununla beraber kentsel dokuyu teşkil eden ve özel mülkiyette olan büyük yapılaşmalar var. Sadece benim 204 tane tespit ettiğim binalar var. Kente kimlik kazandıracak bir kimlik arz etmiyor bu yapılar. Tek başına yapılmış olmaları nedeniyle bir bütünlük arz etmiyor. Bunların bir bütün olarak ele alınması sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılmalı.

FOÇA’DA BETONLAŞMA KATLİAM OLUR

Foça’nın gerekli desteği alması gerekiyor turizmden. Foça’da yeterli oranda yabancı turist yok. günübirlik ve yazlıkçılar geliyor daha çok. Günü birlik turistler, sorunu ucuz yollu bertaraf etmeye çalışıyor. Yiyip içip gidiyor. Bir de yazlıkçı kimliği ile gelenler var. Otel ve pansiyonculuk dolu dolu olmadığı için 15 günlük tatilimi Foça’da geçireceğim söylemini geliştirecek tesislere ihtiyacımız var. Pansiyonculuk olmazsa olmazımız diye düşünüyorum. Foça’da betonlaşma katliam olur. Doğal dokunun korunması için fiziksel dayanmışlık eşiğini geçmemek gerekiyor.

FOÇA GASTRONOMİ TURİZMİNİN MERKEZİ OLABİLİR

Foça’da gastronomi turizmi yapılmalı. Foça olarak mihmandar olmaya hazırız. Hatay ve Antep Türkiye’nin gastronomi merkezi durumunda. Ege yemekleri artık Türkiye genelinde varlık hissettiren bir boyutta. İstanbul’da bile adı Ege olan mekanlar var artık. Dünya çapında gastronomi merkezi söylemini hayata geçirmek mümkün. Bu aynı zamanda tarımın desteklenmesini de sağlayacak. Gastronomi turizmi benim için olmazsa olmaz. En büyük projem diyebilirim. Turizm, balıkçılık ve tarım üzerine projeler olacak.

PROJELERİNİN SATIR BAŞLARINI ANLATTI

Tarım alanında zeytin ve Foça karası üzerine projelerim olacak. Foça karasının üretiminin arttırılması için çalışacağız. Gençler ve kadınlar için mesleki kurslar düzenleyeceğiz. Onlara çalışma alanları açacağız. Kültürel faaliyetler düzenleyeceğiz. İlkokuldan tutun da yüksek öğretime kadar turizmle ilgili okullarımız var. Kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik merkezler oluşturulabilir. Yaz nüfusu 110 bini buluyor. Kış nüfusunun 50 bine çekilmesi gerekiyor Foca’nın merkezi hükümetten daha fazla pay alması için.

FOÇA’YI DA CİTTA SLOW YAPACAĞIZ

Foça’nın Citta Slow olması için çalışmalarımız olacak. Citta Slow ile beraber Foça’da yapılabilecek çok şey var. Foça merkezde insanların rahat hareket edebileceği bisiklet yolları olmalı. Otopark alanları yapılmalı. Yeşil ve rekreasyon alanlarıyla insanların mutluluğunun yüzlerine yansıyacağı bir Foça hayal ediyorum.

ZEYTİNİN ÜRETİM ORANININ ARTTIRILMASI

Zeytin ve zeytinyağı üretimi sözkonusu halihazırda. İşleyemediği için küçük üreticiler zeytin ve zeytinyağlarını ellerinden çıkarıyorlar. Zeytinin Foça’da ses getirecek üretim potansiyeline ulaşması gerekiyor diye düşünüyorum. Zeytinin üretim oranının arttırılması ve işlenerek pazara sürülmesi yönünde çalışmalarımız olacak.

DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRECEK PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUM

Akşam gelip balık ve rakı yiyen bir kitle istemiyorum. Foça’da en az 3-5 gün kalmak isteyen kitle istiyorum. İnsanların kitabını alıp okuyabileceği temiz bir sahil ve yeşil istiyorum. Dünya çapında ses getirecek projeleri hayata geçirmek istiyorum.

FOÇA KALESİ’NİN DÜNYA YEDEK MİRAS LİSTESİNDEN ÇIKARIP ASIL LİSTEYE GEÇMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Dünya yedek miras listesinde olan bir kalemiz var. O kalenin yedek listeden çıkıp asıl listeye geçmesini sağlayacağız. Cenevizliler ticaret yolu üzerinde yer alıyor kalemiz. O hattın hayata geçirilmesi için aktivite geçirilmesini istiyorum. Şahıs mülkiyetindeki taşınmazların kente kimlik kazandıran kesimlerin belediye elleriyle restore edildiği projeler hayata geçireceğiz. Özel mülkiyetteki taşınmazların tarihi kimliğine devletin verdiği katkı payları var. Özel mülkiyetteki taşınmaz için bu katkının tedariki konusunda katkılarımız olacak. Gerenköy’de yapılmış, tescile şayan pek çok taşınmazımız var. Foça denildiğinde bunun bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. Bunlar için mimar kimliğimle elimden geleni yapacağım. Foça’nın altyapısının güçlendirilmesi lazım. Çalışmaktan korkan biri değilim. Yüksek lisansımı kızımla yaptım. Arazi çalışması yaparken 20 günlüktü. Bebeği emzirip çalışmama koşuyordum. Oğlumun doğum izninde de tezimin jüri değerlendirmesine gittim. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası