Ege Postası
Geri

Folkart 'İncity'e yargı freni

Bornova’da plan notu ‘Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı’ndan ‘Ticaret Konut Alanı’na dönüştürülen 513 bin 442 metrakarelik alan ile ilgili değişiklik, İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Şehircilik ilkelerine, plan tekniklerine ve imar mevzuatına uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varan bilirkişi raporuna uyan Mahkeme kararında, bölgede nüfus ve ulaşım yoğunluğunun artacağı tespitine de yer verildi. Mahkeme 'Şehircilik ilkelerine ve imara aykırı' buldu
Folkart 'İncity'e yargı freni
Haberler / İzmir
2 Eylül 2018 Pazar 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir’in Bornova ilçesi Kazım Dirik Mahallesi 358 ada, 155 sayılı parselin “Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı" olarak kullanımından”Ticaret Konut Alanı (TİCK) ve Park Alanı kullanımına dönüştürülmesine yönelik yapılan değişiklik İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından oy çokluğu ile durduruldu.

Alana yapılması planlanan Folkart İncity Projesi, 700 daire ve 28 katlı projeden oluşuyordu.

Mahkeme konuyla ilgili 31.11.2017 tarihli ara kararı ile mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırmasına karar vermişti

İnceleme sonucunda bilirkişi raporunda özetle 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda dava konusu parselin, Konut Dışı Kentsel Kalkınma Alanı içinde olduğu belirtildi.

BÜTÜNCÜL REVİZYON GEREKLİ

Mahkeme aldığı kararda şu bilgilere yer verdi:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 12.08.2016  tarih ve 05.835 sayılı kararıyla kabul edilerek daha sonra onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin alt ölçekli imar planlarının 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararlarının noktasal bir imar planı değişikliği özelliği taşıdığı, plan değişikliği ile oluşacak 513 bin 442 m2’lik yapı inşaat alanının yüzde 94 oranında konut olarak kullanımının hedeflenmekte olduğu belirlenmiştir.

Alanda yaşayacak nüfusun gereksinimi olan sosyal ve kültürel tesis alanları ile teknik altyapı alanlarının ayrılmadığı, imar planı değişikliğinin kamu yararı içermediği, bölgeye ilişkin yapılan parçacıl bir planlama kararı olduğu saptanarak, bölgenin konut ve ticaret alanı olarak belirlenmesinin bölgedeki nüfus ve ulaşım yoğunluğunu artıracağı öngörülmüştür.

Plan değişikliğinde ulaşım çözümlemelerine ilişkin herhangi bir düzenleme ve değerlendirme çalışmasının bulunmadığı görülmektedir.  

Dava konusu alanda, bütüncül plan revizyonu yerine parçacıl plan değilşikiliği yapılmasının, imar mevzuatı planlama esasları ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı, alanda plan değişikliği öncesinde hiçbir konut alanı plan kararının bulunmaması nedeniyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, plan tekniklerine ve imar mevzuatına uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemlerin iptaline, İzmir Bölge İdaresi Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.”

KAMU YARARI ESAS OLMALI

Davayı açan Mimarlar Odası İzmir Şubesi yetkilileri ise parçacıl plan değişikliklerinin kamu yararını yok sayarak büyük projelerin önünü açma amacını taşıdığını belirterek, kentsel çalışma alanı olarak ayrılan bölgelere, halkın kullanımını ve yararını esas alan kamuya açık projelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası