Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak gündemi değerlendirdi: Soyer’e psikolojik bir üstünlük vermiştir

Gazeteci Halil Solak, TR35 TV’de Haftanın Notları programında, 30 Ekim İzmir depreminin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen İzmirli depremzedelerin sorunlarının çözülmediğine dikkat çekti. Solak açıklamasında, "İzmir Milletvekilleri neden sessiz?" diye sordu. Öte yandan Soyer'in Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı'na seçilmesiyle ilgili "Soyer’in bir dönem daha başkanlığına atanmasında etkisi olacaktır. Diğer aday olmayı düşünenlere de psikolojik baskı yaratmıştır. Bu görev Soyer’e de psikolojik bir üstünlük vermiştir” dedi.
Gazeteci Solak gündemi değerlendirdi: Soyer’e psikolojik bir üstünlük vermiştir
Haberler / Güncel
28 Ekim 2023 Cumartesi 21:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Gazeteci Halil Solak, TR35 TV’de Haftanın Notları programında Gönül Morsünbül’ün haftanın önemli olaylarını değerlendirdi.

SOYER’E TEBRİK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı'na seçilmesini değerlendiren Gazeteci Halil Solak, “İzmir için önemli bir gelişme. İzmir, Türkiye’nin batıya açılan kapısıydı. İzmir, bu gelişmeden sonra batıda bir ev oldu. Soyer, Avrupa’nın en önemli siyasi makamlarından bir koltuğa seçildi. Sayın Soyer’de, ‘Artık İzmir konuşuluyor, merak ediliyor’ dedi. Türkiye’nin Avrupa’da temsili açısından en büyük koltuk. Tuğrul Türkeş’in arayıp tebrik ettiğini de söyledi. Bu görev sayesinde Avrupa’da bir ağırlığımız olacak. Son zamanlarda Türkiye Avrupa Birliği’nden uzaklaşmıştı. Bu görevle Avrupa ile köprü kurulacak. Belediyeler zaman zaman AB’den destek alıyordu. Ben bu sayede desteğin artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“SOYER’E ÜSTÜNLÜK VERDİ”

Soyer’in adaylığının güçlendiğine dikkat çeken Halil Solak, “Soyer’in geçen haftaya kadar gündemindeki tek konu adaylıktı. Havalanında gündemimde yok demesinin ardından sonuçta Avrupa'da önemli bir makama seçildi. Adaylıkla ilgili açıklama yapıp bunun önüne geçmesini istemedi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığı'na seçilmesi Soyer’in bir dönem daha başkanlığına atanmasında etkisi olacaktır. Diğer aday olmayı düşünenlere de psikolojik baskı yaratmıştır. Bu görev Soyer’e de psikolojik bir üstünlük vermiştir” ifadelerine yer verdi.

“BUCA CEZAEVİ ALANI ATIL KALMASIN”

Buca Cezaevi planları geçtiğimiz günlerde İzmir 6. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi. Buca Cezaevi alanına ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “Buca Cezaevi 62 yıl hizmet verdi. İzmir depreminin ardından 2021 yılında yıkıldı. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın beraber süreci yönetmesiyle yıkım, tahliye etapları hızlıca çözüldü. Yıkılmasının ardından sorunlar başladı. Alanda asbest sorunu oldu. Alan tamamen temizlendikten sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı orada ticaret ve konut alanını kapsayan planlar yapıldı. Büyükşehir planlara itiraz etti. Büyükşehir ise bu alanın yeşil alan olmasını istedi ve plan hazırladı. Burada meydana gelen siyasi çekişmeden dolayı süreç uzadı ve orası bomboş kaldı. Kentin bir gerçeği var, Basmane çukuru. Umarım bu çekişme sebebiyle ikinci Basmane çukuru görmeyiz. O alan İzmirlilerin kullanımına sunulur. Çoğunluğu yeşil alan olursa vatandaşlar adına iyi olur diye düşünüyorum. Cezaevinin kaldırılmasında geç bile kalındı. Mahmut Atilla Kaya oranın atıl kalmaması için çaba gösterdi. Yıllar önce içinde AVM’nin olduğu bir plan yapılmış ancak sonra iptal edilmiş. Son plan hayata geçirildi bu plan ise mahkeme kararıyla iptal edildi. Bundan sonraki gelişmeleri birlikte izleyeceğiz. Umarım orası boş ve atıl bir şekilde kalmaz” diye konuştu.

“ÇIRAY HEDEF SAPTIRIYOR”

İYİ Parti eski Milletvekili Aytun Çıray’ın, ‘AK Parti ile İYİ Parti anlaştı’ iddialarını değerlendiren Solak, “İYİ Parti’nin kurucuları çoğunlukla MHP kökenli. Bu isimler merkez sağcı isimleri oyun dışı bıraktılar. Çıray bu sebeple oyun dışında kaldı. 2020 yılındaki kongrede Özdağ ile kendisine tasfiye operasyonu yapıldığını iddia etti. Meral Akşener ise onu Genel Başkan Başdanışmanı yaptı. Çıray 6’lı masanın kurulması için öncülük etti. Çıray İYİ Parti’nin yaptığı temayül yoklamasına katılmadı. Atama yapılmayınca adaylıktan çekildi. Seçimler kaybedildikten sonra Akşener’i hedef göstererek yollarını ayırdı. Geçtiğimiz günlerde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile bir araya geldi. 'İkbal değil istikbali konuştuk' dedi ancak ben bu görüşmeyi Zafer Partisi’ne katılmanın bir ilk ve ön görüşmesi olarak değerlendirdim. Cumhur İttifakı’nın çağrılarına Akşener hep olumsuz yaklaştı. Böyle bir açıklama varken, Çıray hedef saptırıyor. Burada İYİ parti’nin aday çıkarması CHP’nin işine gelmeyecek. Burada Çıray’ın CHP’ye dönmek için bu söylemlerde bulunduğu kulislerde konuşuluyor. Zafer Partisi işin içine girince zihinler bulandı. İYİ Parti son seçimde yüzde 11 oy aldı. AK Parti’nin oyları İzmir’de değişmez. Siz yüzde 7-8 oy oranı ile yüzde 25'i teslim alabilir misiniz? Teşkilat üyeleri İYİ Parti’nin adayına oy vermez. Başka şehirler için anlaşmış olabilirler. İYİ Parti’nin adayı çalışmalara başladı. AK Parti, İzmirlinin beğeneceği, onların hayatına müdahale etmeyecek bir aday gösterirse şansı olabilir. Kulislerde, Mahmut Özgener’in, Ceyda Bölünmez Çankırı’nın ismi geçiyor. Ceyda  Bölünmez Çankırı’nın sokakta bir karşılığı var. AK Parti’nin güçlü isimleri varken İYİ Parti’nin adayını destekleyeceğini düşünmüyorum. Çıray açıklamalarıyla ağırlığını kaybetti” ifadelerini kullandı.

“ANKETLERDE GÜMRÜKÇÜ, SOYER’İ GEÇTİ"

2024 yerel seçimleri için yapılan son anketi değerlendiren Solak, “Anketlerde Utku Gümrükçü, Soyer’den önde çıkmış.. Genel Merkez örgüte sorsa, örgütte Utku Gümrükçü’yü seçer. Gümrükçü partinin her kademesinde bulunmuş, ivme kazanan bir isim. Örgüt içinde yapılacak bir mini referandumda Gümrükçü’nün çıkacağını düşünüyorum. AK Parti’de ise anketlerde Hamza Dağ ile Mahmut Özgener ismi anketlerde ön plana çıkıyor. Özgener’in adaylık düşünmediği biliniyor. Hamza Dağ ise adaylık istiyor. Bu iki isme alternatif ve daha güçlü isimler var. Bunlardan biri İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı. ankate baktığınızda CHP'nin genel seçim sonrası İzmir’de 4 puan düştüğü görülüyor. Neden çünkü seçmen çok kızgın, süreç böyle devam ederse daha fazla oy kaybı olacak. Bunu da 31 Mart 2024 görürüz. AK Parti oyunu hep koruyor. Seçimin kaderini ise kararsız seçmen belirleyecek” dedi.

MENDERES’TE ÇEVRE KATLİAMI

İzmir’in Menderes ilçesinde zeytin ağaçlarının bulunduğu tarım alanının sınırına İTOB Organize Sanayi Bölge Başkanı Onur Ramazan Acar'a ait olduğu öne sürülen fabrika tarafından yüksek miktarda alüminyum cüruf olduğu tahmin edilen kimyasal maddeler gömüldüğü iddia edilmişti. Menderes’teki çevre katliamına ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “ Bu iddiaları biz gündeme getirdik. Bunu bize muhtar, köylüler ve çevreciler aktardı. Firma bize 'yalan haber' yapıyorsunuz diye bize açıklama yapıyor. Muhtar devleti temsil ediyor. Muhtar bu iddiayı ortaya atıyorsa biz yazmayacak mıyız? Siz çevreyi kirleteceksiniz, istediğiniz atığı gömeceksiniz. Bu konu yargıya intikal etti. Yargı kararını verecek. Bu artık bir kamu davasına dönüştü. Burada çevreyi kirletiyorlar, bunların cezasının kesilmesi lazım. Haberin ardından orada çalışan işçi bize ulaştı ve vücudunda reaksiyon olduğunu söyledi. İşçi buraya atıkları temizlemezlerse mobinge uğradığını söyledi. Ne olduğu belli olmayan maddeleri zorla temizlediklerini söyledi” dedi.

İZMİRLİ DEPREMZEDELER MAĞDUR, VEKİLLER NEDEN SUSUYOR

İzmir depreminin ardından 3 yıl geçti ancak İzmirli depremzedelerin sorunları çözülemedi. İzmirli depremzedelerin sorunlarını dile getiren Solak, “3 yılda ne değişti dersek hükümet Bayraklı’da ağır hasarlı olanları ve yıkılanları rezerv alanına taşıdı. Bayraklı Belediyesi parsel bazında yüzde 20, yüzde 30’da ada bazlı emsal verdi. Halk Konut devreye sokuldu. Ancak sürecin başından beri orta ve az hasarlı ev sahipleri kredi alamıyor ve mağdur ediliyor. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle uygun kredi verildi ancak İzmir dışında tutuldu. Depremzedeler doğal olarak soruyor. İzmir’in 28 vekili neden susuyor? Ben de soruoyrum neden susuyorlar. Bu durum da dönüp dolaşıp AK Parti-CHP çekişmesine geliyor. Soyer, 2 yıl önce bir kredi bulmuştu ancak Hazineden gerekli imzayı alamamıştı. Haydar Bey depremden sonraki süreci iyi götürdü ancak bunun bir fırsat olarak görülüp siyasete evrilmesi doğru değil. Haydar Özkan’ın adaylığıyla ilgili yaklaşımını doğru bulmuyorum” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası