Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak'tan çarpıcı değerlendirmeler: Soyer çıkıp, 'adayımız etrafında birleşmeliyiz’ demeli

Gazeteci Halil Solak, Haftanın Notları programında CHP’nin ve AK Parti’nin adaylarını değerlendirirken, CHP’deki değişim ve protestoları yorumladı. Tunç Soyer aday gösterilmemesinin ardından sosyal medyadan çok sert eleştirilerde bulundu. Soyer’in açıklamalarını değerlendiren Solak, “Parti bir karar aldı ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birçok ilçeyi değiştirdi. AK Parti adayını açıkladı. Soyer, Hamza Dağ’ı yarım saat içinde tebrik etti. Cemil Tugay için tebrik mesajı dahi atmadı. Tugay’ı tebrik etmemek siyasi nezaketsizlik olmuyor mu? Partililik bilinciyle hareket etmesi ve tebrik etmesi gerekiyordu. Bundan sonra olgunlukla hareket edilmesi gerekiyor. Ayrıca Soyer, Egemenlik Binası önünde eylem yapanları durdurması gerekiyor. Çıkıp eylemcilere; ‘arkadaşlar ben çalıştım, uğraştım ama partim beni aday göstermedi. Başka bir arkadaşımızı değerlendirdi. Eylemleri bitirin. Bu partimize zarar verir. Adayımız etrafında birleşmeliyiz’ demeli. Partililik böyle bir şey" diye konuştu.
Gazeteci Solak'tan çarpıcı değerlendirmeler: Soyer çıkıp, 'adayımız etrafında birleşmeliyiz’ demeli
Haberler / Yerel Politika
3 Şubat 2024 Cumartesi 00:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Gazeteci Halil Solak TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“ÖRGÜT DEĞİŞİMİ İLİKLERİNE KADAR HİSSETTİ”

CHP’nin Büyükşehir ve 30 ilçe adaylarını değerlendiren Gazeteci Solak, “Örgüt değişimi iliklerine kadar hissetti. 3 ilçe hariç hepsi değişti. Akabinde adaylara baktığımız zaman kadın ve genç ağırlıklı. 9 tane kadın aday var. Hem de Karabağlar, Konak ve Karşıyaka gibi ilçelere kadın adayları koydular. Değişimin böyle olması gerekiyordu. Üzüldüğümüz belediye başkanları da var. Başarılı olan belediye başkanları vardı. Başarılı olsa da siyaset denilen mekanizma devreye giriyor. İzmir tarihinde böyle bir liste olmamıştı. ‘Bu partide gençlere ve kadınlara yer açılmıyor’ eleştirileri vardı. Listeye eleştiriler de geldi. Ancak elle tutulur bir eleştiri yok” dedi.

“NERGİS FESTİVALİ DÜZENLEMEKLE BAŞKANLIK OLMUYOR”

Karaburun Belediye Başkan Adayı Nurşen Balcı’ya yapılan protestoları değerlendiren Solak, “Karaburun’da aday Nurşen Balcı oldu. Balcı bu partide il başkanlığı, halen Kadın Kolları MYK üyeliği yapıyor. 25 yıl partiye çalışmış. Vekil adayı oldu değerlendirilmedi. Karaburun’da bazı partililer Balcı’ya ‘ithal’ diyor. İzmir’de doğmuş büyümüş, siyaseti belediye bürokrasisini biliyor ve başarılı bir kadın. Mevcut belediye başkanı yerliydi ne oldu. İlçeye ne kattı?  5 yılı değerlendirdiğimiz zaman CHP’li belediyeler açısından en zayıf halka Karaburun. Karaburun küçük bir ilçe çok bir şey yapmanıza da gerek yok ancak hiçbir şey yapmazsanız göze batarsınız. Sadece  Nergis Festivali düzenlemekle başkan olunmuyor. Kamuoyuna da çift maaş alabilmek için kendisini belediye şirketine müdür olarak atamıştı. ‘Aile şirketine çevirdiği’ eleştirileri de var. Böyle bir adayın yerine CHP’lilik bilinci ön planda olan bir ismin aday olması daha iyi olur. Adayın ithal mi yerli mi olmasında öte ilçeye ne katacağı önemli” diye konuştu.

“2009’DA KURULAN BAYRAKLI’DA HERKES İTHAL!”

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal geçtiğimiz günlerde aday gösterilmemesi üzerine çok ağır eleştirilerde bulundu. Sandal’ın açıklamalarını değerlendiren Solak, “Serdar Sandal, ‘Kılıçdaroğlu’na oy verdiğim için’ dedi ancak bu kimileri için geçerli değil. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verdi. Partide bir değişim oldu. Zeydan Beyden daha iyi bir aday görselerdi orada da değişime giderlerdi. Bayraklı’ya baktığımız zaman Songül Gök öncülüğünde bir grup İrfan Önal ismine tepki gösterip ‘ithal’ diyorlar. İrfan Önal, meclis üyesi olmuş, belediye başkan vekilliği yapıyor. O zaman sesiniz çıkmadı. 2005’te siyasi hayatına Bornova’da başlamış. Bayraklı 2009’da kurulan bir ilçe. O zaman orada kimse yerli değil. Ayrıca ilçede anket yapılsa Hasan Karabağ çıkar. O zaman siz Karabağ’a da itiraz edersiniz.” ifadelerini kullandı.

GÜNAY 10 YIL GÜZELBAHÇE’DE ÇALIŞTI

Güzelbahçe’de mevcut Başkan Mustafa İnce ve aday adaylarının açıklamasını değerlendiren Solak, “Güzelbahçe’de atanan isim 10 yıldır orada belediye başkan yardımcılığı yaptı. Mustafa Günay, Urla’dan dosya verdiği için oradan değerlendirilmesi gerektiğini söylediler. Mesela aday adayları içerisinden Uğur Yelekli’yi atasalar ‘Konak İlçe Başkanlığı yaptı. Karabağlar Meclis Üyeliği yaptı’ denilerek bu sefer ona da ‘ithal’ diyecekler. Bahane hiç bitmez” diye konuştu.

GÖKMEN ULU TEPKİSİ

Dikili’de Gökmen Ulu’nun bağımsız aday olacağı iddialarını değerlendiren Gazeteci Halil Solak, “Dikili’de mevcut belediye başkanı atandı. Eski belediye başkanlarından Osman Özgüven tepki gösteriyor. Gazeteci kökenli Gökmen Ulu’yu göstermediler diye. O zaman MYK’nın PM’nin ne anlamı kalıyor? Burada bir parti mekanizması var. Partinin aldığı kararlar 1 Nisan’da tartışılır. İlçeler kaybedilirse o zaman eleştirirsiniz. Partiyi kamuoyunda çok yıprattılar. Adaylar sahaya  daha çıkmadan yıprattılar. Abdül Batur, Ali Engin, Mustafa İduğ ve Rıdvan Karakayalı gibi deneyimli başkanlar kendilerinin yerine atanan isimleri tebrik ediyor ve yerel seçim için çalışacaklarını söylüyorlar. Uğur Dündar ise köşe yazıyor. ‘İzmir’i kaybetmek için böyle devam’ diyor. Köşe yazarak partiye ayar vermenin manası ne? Aday yeniden değerlendirilmezse ‘Gökmen Ulu bağımsız aday olacak’ diyorsunuz. O zaman siz kaybettiriyorsunuz.” ifadelerine yer verdi.

KERAMET SİZDE DEĞİL CHP’DE!

Solak açıklamasında, “Narlıdere’de Ali Engin adayın yanında oldu ve elini kaldırdı. ‘Ben 5 yıl görev yaptım ve görevi genç arkadaşıma devrediyorum’ dedi. Ne kadar güzel örnek bir tavır. Partililik bilinci budur. Keza Mustafa İduğ’un açıklaması da var. Genel Başkan Özgür Özel teşekkür etti. Böyle olması gerekiyor. Şimdi bazı başkanlar ve aday adayları ‘Aday olmazsam bağımsız olurum’ diyor. Hadi girin bakalım kaç oy alıyorsunuz. Keramet sizde değil CHP’dedir. Muharrem İnce de ‘ben aldım’ diyordu. Yüzde 1 bile alamadı. Parti size bir dönem görev verdi. Bunun için oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi ağlamanın faydası yok. Partiye kaybettirince elinize ne geçecek” dedi.

FOGGO’YA TEPKİ: YOKSUL OLAN İLÇELERDEN ADAY OLABİLİRDİ!

Hacer Foggo’nun ‘beni sığdıramadınız’ eleştirilerine tepki gösteren Solak, “Adaylık başvurusu yapınca da eleştirmiştim. Milletvekili seçimi oluyor aday olarak İzmir’e geliyor. Seçim kaybedilince sosyal medyadan ‘dün biraz geldik, bugün biraz gidiyoruz’ paylaşımını yapmıştı. O zaman çok eleştirilmişti. O zaman 2. Bölge 8. Sıradan Hacer Hanımı değil de Hüseyin Sezer’i gösterselerdi. Zaten Hüseyin Sezer yazılmıştı sonra değiştirdiler. 8. vekili de çıkarabilirlerdi. Çünkü Hüseyin Bey orada bilinen ve sevilen birisi. Hata yaparak 1 vekil kaybettiler. Şimdi sahada çalışacak vekilleri yok. Hacer Hanım, ‘beni sığdıramadınız’ diye sitem etti. Hacer Hanım kıymetli birisi kendisi Tokatlı oradan aday olur kazanırsa ve hakkı verilir. CHP’nin Tunceli’de vekili yoktu. Gürsel Erol gitti, Tunceli’de vekil oldu. Dediler Elazığ’dan olacaksın gitti 40 yıl sonra Elazığ’dan vekil oldu. Böyle isimlerin olması lazım. Konak’ta beni de koysanız hiçbir şey yapmadan seçim kazanırım. Sırf yoksullukla mücadele diye getirip koyamazsınız. PM’nin aldığı karar doğru. Kendisi doğuda ve güneydoğuda alınamayan ve yoksulluğun zirve yaptığı yerlerden aday olabilir” diye konuştu.

TUGAY’I KARALAMA KAMPANYASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay hakkında başlatılan karalama kampanyasına tepki gösteren Gazeteci Solak, “Cemil Başkan havaalanında iddialı açıklama yaptı. ‘Büyükşehir ve 30’da 30 yaparak rekor oy alacağız’ diye örgüt dağınık bir görüntü vermezse burada CHP 30’da 29 yapılmıştı ve 30’u çok az bir farkla kaybetmişti. İyi çalışılırsa neden olmasın? Tugay atanmadan önce sosyal medyada hakkında karalama kampanyaları başladı. Cengiz Holding’e arazi sattığı iddia edildi. Cengiz’e arazi satışı 2011-2013 yılları arasında TOKİ tarafından yapılmış. Belediyenin arazi satışı değil hisse satışı. Hisse devrini köpürttüler. Bir eski Genel Başkan Yardımcısı ‘ortaya belge koyarım’ diyerek tehdit etti. Bu işin belgesi yok ki. 4-5 yıl önce olmuş bir olay. Temcit pilavı ısıtıp ortaya koymanın manası yok.  Paralı troller, maaşlı sosyal medya fenomenleriyle Cengiz Holding (5’li çete) falan gibi karalama kampanyasına başladılar. Çünkü atandıktan sonra başka bir şey bulamadılar. Bunlar partililiğe yakışmaz. CHP eskiden böyle bir parti değildi. Atandıktan sonra tebrik ederlerdi. Kişiye değil partiye zarar veriyorlar. İktidar kaygıları yok gibi eleştiriler getiriliyor” dedi.

SOYER’E ‘SİYASİ NEZAKET’ TEPKİSİ

Soyer aday gösterilmemesinin ardından sosyal medya hesabından çok sert eleştirilerde bulundu. Soyer’in açıklamalarını değerlendiren Solak, “Parti bir karar aldı ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birçok ilçeyi değiştirdi. AK Parti 2 hafta önce adayını açıkladı. Soyer, Hamza Dağ’ı yarım saat içinde tebrik etti. Tugay için tebrik mesajı dahi atmadı. Atmadığının üzerine bir de Genel Merkezi siyasi nezaketsizlik ile suçlayan açıklamalar yaptı. İnsanlar yapılanları unutmaz. Kurultay öncesi Özgür Özel İzmir’e geldiğinde karşılamaya dahi gitmediniz. Özel’i dinleme lütfunda bile bulunmadı. Örgüte ve delegelere baskı yaptılar. 56 delegeden 5 delege toplantıya katıldı. Bunlar siyasi nezaketsizlik değil ancak size 5 dakika önce aday olmadığınızı bildirmeleri ‘siyasi nezaketsizlik’ oluyor. Tugay’ı tebrik etmemek siyasi nezaketsizlik olmuyor mu? Partililik bilinciyle hareket etmesi ve tebrik etmesi gerekiyordu. Ayrıca aday olmadan öncede şimdi de 10-20 kişi bir araya geliyor ve Soyer’e destek açıklaması yapıyorlar. ‘41 dernek destekliyor’ dediler 41 kişi toplayamıyorlar. Sürekli aynı kişiler bir araya gelip köpürtmeye çalışıyor. Bundan sonra olgunlukla hareket edilmesi gerekiyor. Soyer, Egemenlik Binası önünde eylem yapanları durdurması gerekiyor. Çıkıp eylemcilere; ‘arkadaşlar ben çalıştım, uğraştım ama partim beni aday göstermedi. Başka bir arkadaşımızı değerlendirdi. Artık bu eylemleri bitirin. Bu partimize zarar verir. Adayımız etrafında birleşmeliyiz’ demeli. Partililik böyle bir şeydir. Aksi durumda parti gün geçtikçe kan kaybeder ve sorumlu onlar olur” ifadelerine yer verdi.

İNCE’NİN İLÇE TALEBİNE TEPKİ: OYUN KAÇ Kİ?

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin eleştirilerine tepki gösteren Gazeteci Solak, “Adaylar açıklanmadan önce Memleket Partisi ile CHP arasında görüşmeler vardı. İzmir’de metropol ilçe istemişler ve İstanbul, Ankara ve İzmir’de meclis üyelikleri istemişler. Bunlar kabul görmez. Memleket Partisi’nin oyu kaç ki? Sayın İnce ‘DEM’leniyor’ gibi söylemler kullanıyor. 2018’de Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yüzde 30,5 oy aldı. Seçim sonrası ‘kurultaya gidelim genel başkan olayım’ dedi. Kabul olmayınca Memleket Partisi’ni kurdu ve iddiası tek başına iktidar olmaktı. Bakıyorsunuz yüzde 0,8 bilediniz yüzde 1 oy alıyor. Karşıyaka gibi bir ilçeyi istiyor. Karşıyaka adayına yükleniyorlar ancak Karşıyaka adayı Karşıyakalı. Bu adayın İYİ Parti’de vekil adayı olduğunu hatırlatıyorlar. Aradan 6 yıl geçti ve Türkiye’de birçok şey değişti. Önemli olan başkan adayının vasfıdır. Karşıyaka Belediye Başkan adayı donanımlı bir isim. Belki İzmir tarihinin en iyi belediye başkanlarından biri olacak. Nerden biliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

MUHALEFET ADAYI 90 DAKİKAYI VAAT ETTİ, ÇOK ACI !

Soyer’e 90 dakika uygulaması üzerinden tepki gösteren Gazeteci Solak, “Tunç Soyer atandığında ‘İzmir bambaşka’ olacak dedi. 5 yılın sonunda bambaşka olmayınca eleştirmeye başladık. 5 yıl sonra kent bir arpa boyu yol almadığı için eleştirdik. 90 dakika uygulamasını kaldırdığından beri Soyer’i eleştiriyorum. İzmirlilerin hakkını elinden aldı. Yereldeki muhalefet partisi adayı şimdi o uygulamayı vaat olarak masaya koyuyor. Şimdiyi baz alırsak insanların günlük 15 lirası cebinde kalıyordu. Siz ekmek paralarını cebinden aldınız. İzmirli arka mahallelerden kent merkezine 3 otobüsle anca geliyor. Bu uygulama kent merkezindeki otobüs yoğunluğunu azaltmak için yapıldı. İl binişten sonra 90 dakika için istediğiniz kadar aktarmada ücretsizdi. İnsanlar işe gelirken aktarmayla geliyor.  Göreve gelince 1 sene içinde elinden aldınız. Muhalefet adayı gelip o kaldırdığınız uygulamanızı vaat ediyor ne kadar acı bir durum” dedi.

AK PARTİ’NİN ADAYLARINI DEĞERLENDİRDİ

AK Parti adaylarını değerlendiren Solak, “Konak’ta Ceyda Bölünmez Çankırı atandı. Ceyda Hanım başarılıydı ve Büyükşehir’e yakıştırılmıştı. Çevresine, ‘merdivenleri birer birer çıkacağız’ demiş. Saha çalışmalarına da başladı. Karabağlar’da aday ise ‘kaymakam’ diye bilinir. Mehmet Sadık Tunç sevilen, sayılan bir isim. CHP’nin Karabağlar adayı atandıktan sonra şans vermeye başladılar. Orada da ilginç bir seçim yarışı olacak. Helil Hanım başarılı bir çevre mühendisi. Karabağlar’da seçim bıçak sırtı. Buca’da ise Adnan Öztekin en doğru aday olarak değerlendiriliyor. Orada CHP’nin adayı da genç ve başarılı bir isim. İkisi de göçmen. Gaziemir’de Deniz Doğan önemli bir isim. Babası Mardinli annesi göçmen. Gaziemir’de göçmenlerin yoğun olduğu bir bölge. Gaziemir’de Bal-Göç Derneği Başkanı Abdürrahim Nursoy. 2019’da CHP’den aday adayıydı. Değerlendirilmedi. Bağımsız aday olursa aradan sıyrılıp çıkabilir. Bayraklı’da Bilal Kırkpınar aday oldu. Orada Mücahit Bilici potansiyel adaydı. Bir araya gelip bir görüşme yapmışlar. Bilici’nin doğu ve güneydoğulular üzerinde etkili.  İlçelerde tek sorun Bornova adayı olan Cevdet Çayır. Daha önce Murat Koç’a teklif edildiği ileri sürüldü. Adaylığı handikap yarattı. Atatürk ve Evka-3 mahallelerinde Fark yiyebileceği konuşuluyor. Kemalpaşa’da Galip Atar çok methediliyor. İlçede sevilen bir isim. Kemalpaşa’da da ilginç bir seçim bekleniyor. CHP’nin adayı da güçlü bir isim. Mehmet Türkmen, MHP’den Ulucak Belediye Başkanlığı yaptı. Türkmen 2014 yılında AK Partili Arif Uğurlu döneminde Belediye Başkan Yardımcısıydı. 2019’da CHP’ye geçti Rıdvan Karakayalı’nın da Başkan Yardımcısı oldu.. Oy potansiyeli yüksek. Ancak Kemalpaşa’da Saadet Partili çok. Saadet’in oyunu alan seçimi kazanacak. Torbalı’da enişte-kayınbirader yarışı olacak. Biri vazgeçebilirdi. Kim kazanırsa kazansın aile kazanacak. Seçimin belirleyicisiyse Mahmut Atilla Kaya olacak. Eğer eski Başkan Adnan Yaşar Görmez’i sahaya çıkartabilirse seçim AK Partili Özgür Erman Çağlar lehine dönebilir. Bergama’da Hakan Koştu sevilen bir isimdi, aday gösterilmedi. Yerine de Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer atandı. Sadık Bey aslen Bergamalıymış. Doğruer’in karşısında Tanju Bey var. İlginç bir seçim yarışı bekliyor. En çok köyü olan bile ilçe ve yörüklerden kim oy alırsa o kazanıyor. Kritik ilçelerden biri Çeşme. Cumhur İttifakı’nın adayı Esat Tanık, CHP’nin adayı değişmezse ve Oran istifa edip bağımsız olursa her şey karışır” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası