Gazeteciler Mumcu’yu Karabağlar’da andı
Karabağlar Belediyesi, bombalı suikastle katledilen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’yu katledilişinin 20. yılında, adının verildiği parkta andı. Etkinlik kapsamında düzenlenen “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu panele katılan gazeteciler, Türkiye’de tüyler ürperten bir senaryo yaşandığını ve bu senaryoya karşı duranların ise katledildiği belirtildi.
İZMİR- Karabağlar Belediyesi’nin Bozyaka Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konulu panele, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Araştırmacı Gazeteciler Uğur Dündar, Soner Yalçın ve Barış Yarkadaş katıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği panelin moderatörlüğünü Sertel üstlendi. Uğur Mumcu ile 20’li yaşlarında birlikte çalışma fırsatı yakaladığını belirterek konuşmasına başlayan Soner Yalçın, “Ondan her zaman gerçeğin yanında durmayı, doğrudan ayrılmamayı öğrendim. Bedeli ne olursa olsun. Türkiye’de bunun bedelini çok ağır ödüyorsunuz. İşsiz kalırsınız, ceza alırsınız ama en önemlisi kuytu köşelerde katledilirsiniz. Türkiye’nin 170 yıllık basın tarihinde bunlar ilk kez olmuyor, son kez de olmayacak” dedi.
Türkiye’nin dogmatik bir toplum haline dönüştürüldüğünü belirten Yalçın, bunun da en büyük tehlike olduğuna işaret etti. Büyük güç ABD’nin siyasi ve ekonomik senaryolarına dikkati çeken Yalçın, “Türkiye’nin dönüştürülmesine karşı duran herkes katlediliyor, baskı ve yıldırmalarla topluma korku yayılıyor. Mustafa Kemal’in Türkiyesi’ni daha yukarı taşımamız gerek. Her bireyin bu bilinçle hareket etmesi, baş örtülü, yaşlı genç, demeden herkese bunu anlatması gerek” diye konuştu.
Gazeteci Uğur Dündar ise Türkiye’de tüyler ürperten bir senaryo sahnelendiğini işaret etti, “Bugün bu coğrafyada yaşananların ardında özellikte Irak’taki petrol ve doğalgaz rezervleri var. Apo ile müzakere sürecinin yürütülmesi de bunun bir sonucu. Bu noktada basın özgürlüğünden de söz etmek güç. Gazetecilerin sadece gazetecilik faaliyetleri, düşüncelerini açıklamaları nedeniyle zindanlara atıldığı dünyanın en büyük cezaevine dönüştü Türkiye” dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sertel ise 18 Şubat’ta tutuklu Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın davalarının görülecek olması nedeniyle Silivri’ye, Karabağlar’dan da geniş bir katılım olmasını istedi. Salonu dolduran yüzlerce kişinin coşkusuna katılan Başkan Kürüm, organizasyona destek olacağını söyledi. Başkan Kürüm, “Ölümünün 20. Yılında hala faillerinin bulunamamış olması çok üzücü. Uğur Mumcu’nun hala kanı akıyor. İşte bunun için örgütlenmeliyiz, hedeflerimizden şaşmamalıyız. Bizleri yok etmeye çalışanlar var, dayanışma içinde olmalıyız. Uğur Mumcu’nun yaktığı meşaleyi hiç söndürmemeliyiz” dedi. Kürüm, gazetecilere plaketlerini vererek teşekkür etti.