Gaziemir Belediyesi, kentin en eski yapılarından birini sosyal hayata kazandıracak. İlçede yaşayan Rum Haniotis Ailesi tarafından 1870’li yıllarda inşa edilen bina, Gaziemir Belediyesi tarafından 2 milyon 800 bin lira bedelle kamulaştırıldı. Kentin tarihine tanıklık eden bina, restore edildikten sonra kültür merkezi, edebiyat evi olarak hizmet verecek. Projenin tamamlanmasıyla tarihi binada kültür sanat etkinlikleri, edebiyat söyleşileri, şiir dinletileri düzenlenecek.
İlçe tarihine ışık tutan, Gaziemirlilerin hatıralarında önemli bir yer edinen tarihi yapı, belediye tarafından aslına uygun olarak restore edilecek. Binanın restorasyon projesi hazırlanıp ilgili kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra önümüzdeki aylarda yenileme çalışmalarına başlanacak. Tarihi yapı, tarihi belgelerde yer alan ve binada yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkan bilgiler ışığında inşa edildiği dönemdeki malzemeler kullanılarak yenilenecek.
Tarihi koşullara uygun olarak yenilenecek binada günümüz teknolojisi de kullanılacak. Taş binaya bugünün teknolojik imkânlarıyla havalandırma ve ısıtma sistemleri kurulacak. Binanın elektrik tesisatı da teknolojiye uygun olarak yenilenecek.
HANİOTİS AİLESİ
Gaziemir’in en eski yapılarından biri olan bina, Çuha Adası’ndan göç ederek Seydiköy’e yerleşen Haniotis Ailesi’nin çocukları İlias Haniotis’e aittir. Tren istasyonunun yanında bulunan köşkün sahibi Ilia Hanioti doktorluk yapmaktaydı. Haniotis; taş duvarlı, zemini ahşap döşeli olan ve birçok odası olan köşkün girişindeki ilk odayı, muayenehane olarak kullanmış. Dönemin nüfuzlu ailelerinin de hekimliğini yapan İlias Haniotis, aynı zamanda yürüttüğü bağ bahçe işlerinde insanlara iş imkânı yaratıyormuş. Haniotis Ailesi’nin anavatanı Yunanistan’a dönmesiyle tarihi yapıyı Zenginobuz Ailesi satın aldı. Uzun yıllar Süleyman Zenginobuz'un mülkiyetinde olan binayı, Gaziemir Belediyesi 2 milyon 800 bin lira bedelle kamulaştırdı.