EGEPOSTASI -İzmir Büyükşehir Belediyesi bugün İzmir’in en büyük meydanının açılışını yaptı. Bizİzmir adı verilen dijital platform, İzmir’de yaşayanların kentteki tüm etkinlikleri takip edebilmelerini, belediyeden haber almalarını, önemli konularda görüş ve önerilerini kolaylıkla paylaşabilmelerini sağlıyor. Platforma bizizmir.com adresinden erişilebiliyor ve dijital platformun uygulamasını indirilebiliyor.
SOYER DEV EKRANDA TEST ETTİ
Bizİzmir platformunun açılışını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, platformu basına bizzat tanıttı ve sitenin temel işlevlerini anlattı. Ardından da Konak Meydanı’nda vatandaşlara Bizİzmir platformunun tanıtımı yapıldı. Konak Meydanı’ndaki programa; İlçe belediye başkanları, ilçe başkanları, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Meydanda kurulan dev ekranlarda sistemi İzmirlilerle test eden Soyer, uygulama aracılığıyla Kültürpark, Havagazı Fabrikası, Toros Masal Evi’nde bulunanlarla canlı bağlantı kurdu. Vatandaşların projeye ilişkin görüşlerini dinledi.
GOOGLE PLAY'DA VAR APPSTORE YOLDA
Başkan Soyer, Bizİzmir uygulamasının Android telefonlara yüklenebildiğini, Apple Store’da ise onay sürecinde olduğunu belirterek bir haftaya kadar Apple marka telefonlara indirilebileceğini ifade etti.
HEDEF İZMİRLİNİN SESİNİ DUYURDUĞU MEYDAN YARATMAK
İzmir’in belediyecilik anlayışıyla Bizİzmir arasındaki ilişkiyi ve şeffaf belediyecilik anlayışını özellikle vurgulayan Tunç Soyer, “En önemli hedefimiz olan şeffaf, katılımcı, demokratik yerel yönetim anlayışımızı dijital platformda da hayata geçirmek ve kenti hep birlikte yönetmek için artık yeni bir zeminimiz var. Bizİzmir ile kentimizde dijital demokrasi dönemi başlıyor. Bu nedenle iletişim çalışmalarımızda Bizİzmir’i ‘kentin dijital meydanı’ olarak tanımladık. Hedefimiz 4,5 milyon İzmirlinin yolunun geçtiği, sesini duyurduğu bir meydan yaratmak” dedi.
İZMİRLİLER TEK ADRESTEN TÜM BİLGİLERE ULAŞABİLECEK
Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Duy, paylaş, katıl ve şeffaf İzmir ana başlıklarıyla oluşturduğumuz ‘Bizİzmir’ projesiyle; ortak akılla demokrasinin yaşama geçmesini ve sorunlarımızı yerelden başlayarak çözmeyi hedefliyoruz. Uzunca bir süredir çalışmaları devam eden belediyelerimizin tüm birimleriyle ve desteğiyle hazırlanan Bizİzmir’in açılışını yapmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Artık İzmirliler tek adresten tüm bilgilere ulaşabilecek, fikirlerini büyükşehir belediyesiyle paylaşabilecek. Bizİzmir’in duy bölümünde İzmirlilerin şehrimize ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalara dair her türlü bilgileri alacağı çeşitli bölümler var. Stratejik hedeflerimizden ulaşım bilgilerine, kültür sanat ajandalarından afet toplanma alanlarına her bilgiye buradan ulaşılabilecek. Paylaş bölümün İzmirliler anket uygulamaları ve İzmir buluşmaları gibi başlıklarla görüşlerini paylaşıp kent yönetimine katılabilecek. Bu sistemle İzmirlilere mahallelerde nerelere park yapabileceğinizden, sokaklar ya da vapurların isimlerine kadar yaşamlarını doğrudan ilgilendiren konularda sorular sorup katılım sağlayabileceğiz. Katıl bölümünde yerel yönetimler alanında ilk kez uygulanan BizPuan sistemi var. Bu sistem başka örneği olmayan bir dayanışma platformu… Bu konuda öncü olmaktan gurur duyuyoruz. Bu sistemde kent dayanışmasına katılan gönüllü çalışmalarımızda yer alan İzmirliler BizPuan kazanacaklar. Bu puanları fidan bağışı, sokak hayvanlarına mama bağışı ya da ihtiyaç sahiplerine eşya bağışı gibi dayanışma amaçlı kullanabilecekler ya da isterlerse puanlarıyla konser tiyatro bileti, eğitimlere katılım hakkı elde edebilecekler.”
DEMOKRASİ 5 YILDA BİR SANDIĞA GİTMEK DEĞİL!
Yerel demokrasiyi evrensel boyutlarda yeniden tanımlayan bir vizyonla hareket ettiklerini belirten Başkan Soyer şunları söyledi:
“Modern imece ve değiş tokuş sistemini yeni nesil yönetim anlayışında önemli bir değer alacağını düşünüyoruz. Kısacası gönüllünün hizmetiyle kamunun hizmetini takas ettiriyoruz. Şeffaf İzmir bölümünde yerel yönetimde şeffaflığı hayata geçirmek için somut adımlar atıyoruz. Gizlisi saklısı olmayan belediyemizin tüm ihalelerine, bütçelerine, meclis kararlarına doğrudan ulaşılabilecek. Neden biz İzmi? İzmir’i Türkiye’nin diğer kentleriyle ve dünya kentleriyle ilişki kuran, insanlarla doğa arasındaki bağları güçlendiren, uygar ve barış içinde bir kent olarak görüyoruz. Yerel demokrasiyi evrensel boyutlarda yeniden tanımlayan bir vizyonla hareket ediyoruz. Toplum siyasete ve yönetim anlayışına kıyasla çok daha hızlı değişip dönüşürken bu değişimin karşısında halka en yakın yerde duran yerel yönetimlerin bu değişimleri iyi okuması ve bu çerçevede bir yönetim anlayışı ortaya koyması gerekiyor. Bizİzmir platformuyla amaçladığımız bu değişimi görmek, halkımızın taleplerini doğru okumak ve demokrasinin pratikte yaşam bulmasını günümüzün avantajlarını kullanarak sağlamak Çünkü demokrasi 5 yılda bir sandığa gitmekten ibaret değildir. Demokrasi birlikte yaşamanın hukukudur, kültürüdür. Bizİzmir bu kültüre ve hukuka bir tık daha hizmet sağlamayı sağlayacak.”
Soyer’in konuşmasından sonra platformun nasıl çalıştığı örneklerle medya temsilcilerine gösterildi.
PROJEDE NELER VAR'
Duy paylaş katıl
Üç ana eylem üzerinde inşa edilen Bizİzmir sitesi, bilgi edinmeyi (duy), İzmirlilerin beraber hareket etmesini (paylaş) ve katılımcılığı (katıl) öne çıkarıyor. İzmir’deki tüm kültür sanat etkinliklerinden Bizİzmir aracılığıyla haberdar olmak, kentte yapılması düşünülen bir yatırımla ilgili görüş belirtmek veya anketlere katılmak mümkün. Bizİzmir sitesine kaydolan İzmirliler, buradaki bilgileri paylaşmakla kalmıyor, aynı çatı altında istek ve önerilerini iletebiliyor, sonuçlarını takip ediyor, ulaşım kartına yükleme yapabiliyor veya nöbetçi eczaneden boş otoparkların yerlerine kadar kentte yaşayanların hayatını kolaylaştıran çok önemli bilgilere ulaşabiliyor.
BizPuan ve şeffaf belediyecilik
Bizİzmir platformuna üye olanlar BizPuan uygulamasına da erişiyor. Yaptıkları gönüllü çalışmalardan topladıkları “BizPuan”larla konser, tiyatro gibi etkinliklere ücretsiz gidebildikleri gibi, kurslara katılabiliyor ya da bu puanlarla bağış yapabiliyor.
Bizİzmir’in en önemli özelliklerinden biri de şeffaf yönetimi öne çıkarması. Başkanın mal varlığından belediye bütçesine kadar her şey bu platformdan erişime açılıyor.
İlk kullanıcılar
Bizİzmir sitesi basın toplantısından sonra İzmir’in tarihi saat kulesinin yer aldığı Konak Meydanı’nda da halka tanıtıldı. Tunç Soyer tarafından yapılan kısa sunumun ardından platform ilk kullanıcılarıyla tanıştı. Konak Meydanı’ndan Havagazı Fabrikası’ndaki Melisa Pak ve Taylan Göze ile kurulan canlı bağlantıyla öğrencilerin platformla ilgili görüşleri alındı. Özellikle BizPuan uygulamasını beğendiğini söyleyen Pak, “Doldurduğum anketten BizPuan kazandım. Puanları biriktirip istediğim etkinliğe gidebileceğim. Gönüllü çalışmalara katılmak da artık çok kolay” dedi. Kültürpark Üretici Pazarı’nda satış yapan çiftçi Esra Tuğcu ise Bizİzmir sayesinde hal fiyatlarına her yerden ulaşabildiğini, İzmir Buluşmaları gibi tarımla ilgili tartışmalara da İzmir’e gelmeden katılabildiğini söyledi. Toros Masal Evi katılımcılarından Gülsevim Hansu ise “Otobüs saatlerinden, kart yüklemeye kadar ihtiyacım olan birçok bilgiye buradan ulaşabiliyorum. Bizİzmir hep elimin altında olacak” dedi.
“Çok değerli bir proje”
Projeyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den dinlemek için tanıtım toplantısına geldiğini dile getiren emekli öğretmen Nesibe Sözen de projeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sözen, “Çok değerli bir proje. Tunç Başkan’a teşekkür ediyorum. İzmir’in dört bir köşesinden insanlar burada bir arada bulunabilecek. Bütünleşmeyi artıracağına, çok başarılı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
İzmirliler Bizİzmir’le neler yapıyor'
-Kentteki otoparklarda park yeri olup olmadığını görüyor.
-İzmirim kartının bakiyesini görüyor, kartına para yüklüyor.
-BizPuan toplanıp, puanlarla konser veya kurslara ücretsiz gidiyor ya da bir sosyal kampanyaya bağışlıyor.
-Nöbetçi eczaneler, kameralar aracılığıyla yol durumunu görüyor.
-Acil durumlarda toplanma alanları listesine ulaşıyor.
-Sebze ve meyve halindeki fiyatları görüyor.
-Ulaşım araçlarının tarifelerine ulaşıyor.
-Kentteki bisiklet istasyonları ve boştaki bisiklet sayısını öğreniyor.
-Su kesintisi, arıza gibi konulardaki duyurulara ulaşıyor.
-Anketlere katılıp, fikirlerini söylüyor.
-Gönüllü çalışmalara katılıyor.