Gıda denetiminde işletmelere ceza yağdı
Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Temmuz ayı içerisinde, gıda satış ve toplu tüketim yerleri ile üretim yerleri denetimlerini yoğun şekilde devam etti. İlde bulunan gıda üretim yerlerine Temmuz ayında toplam 223 adet,...
Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Temmuz ayı içerisinde, gıda satış ve toplu tüketim yerleri ile üretim yerleri denetimlerini yoğun şekilde devam etti. İlde bulunan gıda üretim yerlerine Temmuz ayında toplam 223 adet, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde ise 827 adet denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde mevzuata uygun olamayan üreim ve satış yerlerine toplam 93 bin TL ceza kesildi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Denetim İzleme Programı, Kalıntı İzleme Programı, şikayet ve Yıllık Denetim Programı, zehirlenme ve diğer değerlendirmelere istinaden gıda üretim yerlerinden toplam 28 adet, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinden ise toplam 32 adet numune alınmıştır. Gıda üretim yerlerinde yapılan denetim ve kontroller sonucu alınan numunelerde mevzuata uygun olmayan yedi işletmeye toplam 67 bin 604 TL idari para cezası kesilmiştir. Gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde yapılan denetim ve kontroller sonucunda ise mevzuata uygun olmayan 14 adet işyerine de toplam 25 bin 592 TL idari para cezası uygulanmıştır." denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Temmuz ayı içerisinde 127 sağlık sertifikası düzenlenerek; 658 bin 343 kilogram kuru incir, 101 adet sağlık sertifikası düzenlenerek 1 milyon 763 bin 882,58 kilogram muhtelif gıda maddesi ihracatı gerçekleşmiştir. ALO Gıda 174 İhbar Hattı'na, Temmuz ayı içerisinde gıda satış yeri ile ilgili 33 adet, toplu tüketim yeri ile ilgili 10 adet, gıda üretim yeri ile ilgili 20 adet olmak üzere toplam 63 adet şikayet gelmiştir. Şikayetlere istinaden mevzuata uygun olmayan bir adet üretim yerine 6 bin 400 TL, bir adet satış yerine ise, bin 279 TL, bir adet toplu tüketim yerine ise iki bin 560 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yapılan denetim ve alınan numunelere ait bilgiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'ne (GGBS) kaydedilmiştir."
Ayrıca açıklamada, tüketicilerin güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşmaları konusunda denetim ve kontrol faaliyetlerinin, gıda kontrolör ve yardımcılarının oluşturduğu 114 kişilik denetim ekibiyle 24 saat kesintisiz bir şekilde devam ettiği bildirildi.