Gıda güvenliği önergesindeki iddalar tüyler ürpertici
MHP, 2 yıl önce gıda güvenliği konusunu TBMM'ye taşıdı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ve 22 MHP'li vekil, gıda güvenliği konusunda Meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Önerge Meclis gündemine geldi. Sırada ise oylama var. Önergedeki iddialar ise çok ciddi: Ekmeği beyazlatmak için kimyasal madde kullanıyor... Beyaz peynirde kireç var; küflü kaşarlar eritme peynire çevriliyor.. Sabun yapımına ayrılan yağlar, işlemden geçirilip zeytinyağı diye satılıyor... Peynir alt suyundan, süt üretiliyor...
Ekmeği beyazlatmak için kimyasal madde kullanıyor...
Beyaz peynirde kireç var; küflü kaşarlar eritme peynire çevriliyor..
Sabun yapımına ayrılan yağlar, işlemden geçirilip zeytinyağı diye satılıyor...
Peynir alt suyundan, süt üretiliyor...
MHP, 2 yıl önce gıda güvenliği konusunu TBMM'ye taşıdı. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ve 22 MHP'li vekil, gıda güvenliği konusunda Meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.
Önergenin veriliş tarihi 6 Haziran 2012. Önerge, TBMM Genel Kurulu'nda, verildiği tarihten 2 yıl sonra, ancak geçen hafta gündeme geldi. Cuma günü okundu. Ancak kabul görmedi.
"İKTİDAR SOMA'DA YAPTIĞINI..."
Önerge sahibi Mesut Dedeoğlu Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "iktidar partisi Soma'da yaptığını, hepimizi ilgilendiren gıda güvenliğinde de yapıyor" dedi. Soma'daki madenler konusunda muhalefetin verdiği Meclis araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin iktidar partisinin oylarıyla, Soma faciasından çok kısa bir süre önce reddedildiğini hatırlatan Dedeoğlu, şöyle konuştu;
"İNSAN SAĞLIĞI BU KADAR UCUZ OLMAMALI"
"Araştırma komisyonu kurulması konusundaki önergeyi iki yıl önce vermişiz. Mecburiyetten, ancak şimdi gündeme getirdiler. Soma önergesinin başına ne geldiğini biliyorsunuz. Buna da aynısı yapılıyor. Ciddiye almıyorlar. İnsan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı..."
Dedeoğlu'nun önergesinde yer alan iddialar şöyle;
* Ekmeği beyazlatmak ve geç bayatlamasını sağlamak için kimyasal maddeler kullanılmakta, kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi ürünlerde de, bazı gıda boyası ya da kakao kullanılmaktadır.
* Zeytinyağına pamuk, ayçiçeği, kanola gibi bitkisel yağlar karıştırılmakta, sabun üretimindeki yüksek asitli yağlar da işlemden geçirilip natürel sızma zeytinyağı diye satılmaktadır.
* Zeytini parlak hale getirmek için tekstil boyası ve kimyasal boya kullanılırken, zeytinyağı küspesinden elde edilen prina yağı, kolon sızması diye zeytinyağının içine karıştırılmaktadır.
* Küf tutmuş ve bayatlamış peynirlerin eritilerek krem peynir haline getiriliyor. Beyaz peynire kireç katılarak parlak hale dönüştürülüyor.
* Nişasta ve bitkisel yağ katılmış döküntü beyaz peynirler yağlı tulum peyniri olarak satılıp, küflü kaşarlar eritme peynire dönüştürülmektedir. Sütün öz yağı alındıktan sonra yerine yağlı süt izlenimi verecek şekilde katı margarin yağ karıştırılmaktadır.
* Bayat ya da sağlıklı bir şekilde korunmamış sütler kayıt dışı olarak satın alınıp şarküteri ürünleri yapımında kullanılmakta, peynir altı suyundan ve süt tozundan yapay süt imal edilmektedir.
* Büyükbaş hayvan yağından elde edilen jelatin toz halinde yoğurda katılıp, kıvamlı hale getirilmekte, köy yoğurdu olarak satılmaktadır. Tereyağına patates ve margarin karıştırılmaktadır.
* Dana kıymaya tavuk kıyması, tavuk sakatatı, iç yağ katılmaktadır. Salam, sosis ve sucukların içine baharatla karıştırılmış soya, hayvansal etsel atıklar, akciğer gibi iç organlar, kireç suyunda soyulmuş sarımsak karıştırılmaktadır.
* Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeni sucukların içine katılarak yeni imal edilmiş gibi gösterilmekte, tavuk dönerin içine tavuk derisi ve bağırsak karıştırıldığı belirtilmektedir.
* Glikozun içine polen, renklendirici ve esans katılarak sahte bal imal edilmektedir. Arıcılar, kovanların önüne şeker şurubu veya glikoz koyarak, gerçek olmayan bal üretilmektedir.
* Kırmızıbibere kiremit tozu, kimyasal boyalarla renklendirilmiş yabancı maddeler, karabiberin içine boya maddeleri, bitkisel baharatların içine kurutulmuş ot karıştırılmaktadır.