Ege Postası
Geri

Gıdada yeşil teknoloji devri

YAŞAR Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Seul'de düzenlenen Süperkritik Akışkanlar 11. Uluslararası Sempozyumu'nda gıda sektöründe geliştirilen çevre dostu yeni teknolojileri değerlendirip, gıdaların özütlerinin yeşil teknoloji kullanılarak verimli bir şekilde elde edilme yollarını anlattı.
Gıdada yeşil teknoloji devri
Haberler / Genel
27 Ocak 2016 Çarşamba 13:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hızlı nüfus artışıyla birlikte her geçen gün artan gıda üretimi çevre sağlığını da tehdit ediyor. Uzmanlar, gıda üretiminde hem yüksek verim alınabilecek hem de ozon tabakasına zarar vermeyecek yeni teknolojilerin peşinde. Çalışmalar, dünyada açlık çeken milyonlarca insan için de çare olabilir. Seul'de düzenlenen Süperkritik Akışkanlar 11. Uluslararası Sempozyumu'nda gıda sektöründe geliştirilen çevre dostu yeni teknolojileri değerlendiren Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, gıdaların özütlerinin yeşil teknoloji kullanılarak verimli bir şekilde elde edilme yollarını anlattı. Japonya Kumamoto Üniversitesi'ndeki yüksek lisans ve doktora çalışmalarında gıdalardaki yeni teknolojik gelişmeler konusunda çalışmalar yürüten ve Kore'de düzenlenen Supergreen2007 ile Supergreen2009 konferanslarında da en iyi sunum ödüllerinin sahibi olan başarılı akademisyen tarım ülkesi Türkiye'nin sağlıklı beslenmesine katkı sağlayacak yeni bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

JAPONYA'DA BAŞLADI, TÜRKİYE'DE SÜRDÜRÜYOR 
Artan çevre kirliliği ile birlikte ülkelerin çevre koruma yasalarının değiştiğinin ve bilim adamlarının çevre ile dost yeni teknolojileri araştırmaya başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Uzel, Japonya'da başladığı ve Türkiye'de sürdürdüğü çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Yeşil ekstraksiyon teknolojisi yani gıdaların özütlerinin doğa dostu çözücülerin kullanımı ile elde edilmesi özellikle son yıllarda ilgi gören bir uygulama. Bu, farklı çözücülerin uygun koşullarda kullanımı ile domatesten likopen, havuçtan karoten, üzümden antioksidanlar, pancardan doğal renk maddeleri elde edilmesi gibi birçok gıdada örneklendirilebilecek bir yöntem. İşlemde kullanılan çözücüler ise ozon tabakasında oluşabilecek muhtemel zararları en aza indirecek şekilde ayarlanır. Bu teknolojiyi kullanılarak elde edilen gıda özütlerinin geleneksel yöntemlerle elde edilenlere kıyasla daha yüksek verimde ve çevre dostu olması ise kayda değer bir avantajdır. Bu teknolojiyi kullanarak farklı gıda hammaddelerinin özütlerinin elde edilmesinin yeni fonksiyonel gıdaların üretimi konusundaki gelişmelere katkı sağlayacağını düşünüyorum. Öte yandan Türkiye'nin sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak amacıyla, beslenme konusunda dikkat edilmeyen birçok unsur vatandaşlarla paylaşılmalı ve yeni teknolojilerin kullanımı ile ilgili alternatifler sunulmalı."

1 MİLYAR İNSAN AÇ
Dünya nüfusunun 2027 yılında 10 milyara, 2060 yılında ise 20 milyara ulaşması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan rapora göre dünya nüfusunun 7'de 1'i büyük boyutlarda açlık çekiyor. Buna göre dünyada 1 milyar insan aç, yeterli gıda tüketimi olanağı bulamayan insan sayısı 200 milyon, güvenli su tüketimi olanağı bulamayan insan sayısı da 1.2 milyar. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 16'sı ise yeterli gıdaya ulaşamıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası