Ege Postası
Geri

Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı

Muğla'nın Seydikemeler ilçesinde bulunan ve Milattan önce 9'uncu yüzyıla dayanan geçmişi bulunan Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmaları başlatıldı. Tlos Antik kentinde kazı çalışması yapan ekip tarafından başlatılan çalışmalarla,...
Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı
Haberler / Genel
22 Ağustos 2013 Perşembe 14:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Muğla'nın Seydikemeler ilçesinde bulunan ve Milattan önce 9'uncu yüzyıla dayanan geçmişi bulunan Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmaları başlatıldı. Tlos Antik kentinde kazı çalışması yapan ekip tarafından başlatılan çalışmalarla, bölgede tarih öncesi yaşam koşullarının gün yüzüne çıkartılması bekleniyor.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut Başkanlığı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, 12 kişilik bilim heyeti görev alıyor. Geçen yıl ilk adımı atılan fakat yarım bırakılan çalışmalarla Milattan Önce 9'ncu yüzyıla ait dönem araştırılıyor. Prof. Dr. Taner Korkut başkanlığında ay sonuna kadar devam edecek çalışmalar, büyük bir hassasiyetle yürütülüyor. Ekip, kazı çalışmaları sırasında 10 bin yıl önce insanların kullandığı seramikten üretilmiş çanak, çömlek, çakmak taşı, küçük el aletleri, kum taşından yapılmış havanlar ile takı ve süs eşyarına ulaştı.

GİRMELER MAĞARASI KAZILARI, TARİH ÖNCESİ YERLEŞİK HAYATA IŞIK TUTACAK

Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut yaptığı açıklamada, her iki mağaranın önündeki erken gelişim katmanlarına ait izlerden yola çıkarak sürdürülen çalışmalarda bir kaç farklı noktada yeni bulgulara ulaştıklarını söyledi. Girmeler bölgesinin en erken yerleşim yerlerinden birisi olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Korkut, "Kazı çalışmalarında elde ettiğimiz buluntular, bölgede günümüzden yaklaşık 11 bin 500 yıl öncesinde de yerleşik hayatın var olduğunu gösteriyor. Bu yıl elde ettiğimiz buluntular bunu daha da kuvvetlendirdi. Seramik, küçük el aletleri ve yongalar dışında mimari kalıntılara da ulaştık. Bu çalışma bizim için çok önemli. Burada insanların göçebe değil, yerleşik bir hayat sürdürdüklerini belgeledik.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası