Gizli bilgi belge davası sanıklarının tümüne tahliye istendi
İZMİR 'de 5'i muvazzaf asker, 10'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşma savcısı Ali Ertan, mütalasında, yeni bir rapor alınmasına ve tüm sanıkların tahliyesini talep etti.
İZMİR - TMK 10'uncu maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın 'Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma' suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istendi. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından 'fişlendiği' iddia edildi. Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek' suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek' suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edildi.
TMK 10'uncu maddesiyle görevli İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 yılı nisan ayında görülmeye başlanan davada bugüne kadar 69 kişi tahliye edilirken, 10 tutuklu sanık kaldı. TMK 10'uncu Maddesi ile görevli 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılmasının ardından, dava 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.
5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Hakan Oğuzhan ile tutuklu muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer ile avukatlar katıldı.
TÜBİTAK RAPORUNU KABUL ETMEDİLER
Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, 16 Haziran'da başlayan ve 1216 sayfalık ek iddianamenin okunmasının ardından savunmaları aldığı duruşmada, TÜBİTAK'tan gelen 69 sayfadan ve 17 ek klasörden oluşan raporu da taraflara verdi. Sanıkların avukatları yanlı olduğunu öne sürdükleri TÜBİTAK raporunu kabul etmeyip, yeni rapor alınmasını ve tüm tutuklu sanıkların tahliye edilmesini talep etti. Avukatlar hem ana iddianamede, hem de ek iddianamedeki suçlamaları kabul etmedi.
Üç haftadır süren davada talepleri değerlendiren duruşma savcısı Ali Ertan, bugün dört sayfadan oluşan mütalasını okudu.
İKİ AYRI BİLİRKİŞİDEN YENİ RAPOR ALINMASINI İSTEDİ
Savcı Ertan, iki iddianamede yer alan verilerin bilirkişi ve TÜBİTAK raporlarının, Genelkurmay Başkanlığının yazılarının, emekli deniz, hava, kara kurmay subaylar, emekli üst düzey bürokrat ve bilgisayar programları konusunda uzman kişilerden oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetine verilerek, yeni rapor alınmasını talep ederken; verilerin TCK 327 ve 334'üncü maddelerinde tanımlanan bilgilerden olup olmadığının, bu türden bilgiler ise TCK 327/2 ve 334/2'de belirtilen nitelikte bilgilerden olup olmadığının araştırılmasını istedi.
Savcı ayrıca, geçen hafta mahkemeye ulaşan TÜBİTAK raporuna yapılan itirazları da değerlendirerek, sanıklardan ele geçirildiği iddia edilen verilerin bilgisayar programları konusunda uzman 3 kişilik bilirkişi heyetine verilerek yeni rapor alınmasını talep etti.
TÜM SANIKLARIN TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Davanın 10 tutuklu sanığın tümünün tahliyesini talep eden savcı Ertan, sanıklar Bilgin Özkaynak, Safiye Köten, Narin Korkmaz ve Hakan Oğuzhan hakkında yurtdına çıkış yasağı konulmasını istedi. Mahkeme heyeti, mütalaya karşı sanık avukatlarının savunmalarını aldıktan sonra talepleri değerlendirecek.