Ege Postası
Geri

Gözünüzle oynamayın, oyun oynayın

Yaz tatiliyle birlikte bilgisayar, televizyon karşısında daha uzun zaman geçirecek, akıllı telefonları ellerinden bırakmayacak çocukların göz sağlıklarını tehlikeye atacaklarını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Akyol, kullanıma sınır getirilmesini önerdi.
Gözünüzle oynamayın, oyun oynayın
Haberler / Genel
27 Haziran 2014 Cuma 09:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Yapılan bir çalışmada sokakta oynayan çocukların miyopisinin daha az olduğunun bildirildiğini kaydeden Uzm. Dr. Akyol, “Bilgisayar, tv ve kitap karşısında uzun zaman geçiren çocuklarda , gün ışığı alımıyla da çok ilişkilendirilen miyopinin (uzağı görememe) anormal artışı gelişiyor. Çocukların bunları kullanma süreleri  7 yaşına kadar günde bir saat, 14 yaşa kadar 2 saatle sınırlandırılmalı, 2 yaşına kadar eline verilmemeli” dedi.
Okullar kapandı, belki de pekçok çocuğun karne hediyesi, tablet bilgisayar, akıllı telefon oldu, anne babalar çocuklarını bu “çağın oyuncakları” ile ödüllendirdi. Ders, ödev derdi kalmayan, tatilini denizde, havuzda geçirme olanağı olan çocukların bile serinlemek yerine zamanlarını evin içinde tv, bilgisayar, tablet karşısında geçirme planlarına İzmir Kent  Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Akyol,  ciddi uyarılar getirdi. Akyol, akıllı telefonlarla, bilgisayar ve televizyonlarla adeta “bütünleşecek” çocukların gözlerinin yaşayacağı sağlık sorunlarına dikkat çekti. Uzm. Dr. Akyol  şunları söyledi:

SÜREKLİ YAKIN UYUMU, GÖZ BOZUKLUĞU ARTIŞINDA BİR FAKTÖR
“Çocukların uzun süreli bilgisayar, tablet; akıllı telefon kullanmaları hem göz sağlığı, hem  ruhsal ve bedensel sağlık açısından sakıncalı. Son çalışmalar çocuklara 2 yaşına kadar tablet, akıllı telefon kullanımını yasaklıyor,  7 yaşına kadar günde bir saat, 14 yaşa kadar günde iki saat kullanımla sınırlı tutulmasını öneriyor. Ve bu kullanım süresi boyunca da çocukların 20-30 dakikada bir 10 dakika mola vermesi, molada fiziksel aktivite yapmalarını, uzaklara bakmalarını istiyor. Çünkü bahar ve yaz aylarıyla başlayan alerjiler uzun süre televizyon, bilgisayar karşısında kalan çocuklarda şiddetle artıyor. Hep kıpkırmızı gözlerle karşımıza geliyorlar. Burada hem alerjinin tedavisi hem de sınırlı zamanda aralıklarla bilgisayar kullanımı önem  taşıyor. Bilimsel olarak miyop nedeni tam olarak desteklenmese de 15 yıllık takiple yapılan bir çalışmada sokakta oynayan çocukların miyopisinin daha az olduğu bildirilmiş. Bunun açıklaması bilgisayar, tv ve kitap karşısında uzun zaman geçiren çocuklarda , gün ışığı alımıyla da çok ilişkilendirilen miyopik tetiklenme (miyopinin anormal artışı)  gelişiyor. Direkt bilgisayarla açıklanmasa da gün ışığından uzak kalmaları fiziksel aktiviteden uzak, sürekli yakın uyumu yapmaları göz bozukluğunun artışında bir faktör olarak değerlendiriliyor.”

BİLGİSAYARDAN YANA YETİŞKİNİN ŞİKAYETİ FARKLI ÇOCUĞUNKİ FARKLI
Uzm. Dr. Akyol, İzmir Kent Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği’nde bu konuda çok deneyim kazandıklarını söyledi. İşi bilgisayarla olan yetişkinlerin  gözde kuruluk, yanma, batma şikayeti ile başvurduklarını, çocuk hastaların ise aileleri tarafından “Göz kızarıklığı!” şikayeti ile getirildiğini kaydeden Uzm. Dr. Akyol, “ Bu çocuklarda alerjik tablonun çok arttığı görülüyor. Radyasyon yönünden cihazlar çok sakıncalı bulunmazken, elektromanyetik dalgalar açısından ciddi suçlanmalar mevcut, üstelik bu konudaki bilimsel çalışmalar yetersiz. Göz sağlığının korunması açısından bilgisiyar başından kalkmayan yetişkinler için en azından 20 dakikada bir 20 saniye süreyle 20 metre uzağa bakarak gözlerini dinlendirmelerini öneriyoruz. Çoğunluk oyun ve eğlence  amaçlı bilgisayar karşısında oturan çocukların da ebeveynleri tarafından uyarılarak 20 dakikada bir bilgisayar başından kalkmalarının, 10 dakika fiziksel aktivite yapmalarının sağlanmasını istiyor, öneriyoruz” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası