Ege Postası
Geri

Güney Afrika’da otomotiv sektöründe büyük grev

Güney Afrika’da hafta başında otomotiv sektöründe başlayan grevler ülke ekonomisine büyük darbe vurdu. Sektörde 4 gündür 30 bin çalışanın iş bırakması, kıtanın en büyük ekonomisine günde 60 milyon dolara mal oldu.Güney Afrika’da...
Güney Afrika’da otomotiv sektöründe büyük grev
Haberler / Dünya
22 Ağustos 2013 Perşembe 18:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güney Afrika’da hafta başında otomotiv sektöründe başlayan grevler ülke ekonomisine büyük darbe vurdu. Sektörde 4 gündür 30 bin çalışanın iş bırakması, kıtanın en büyük ekonomisine günde 60 milyon dolara mal oldu.

Güney Afrika’da gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 6’sını karşılayan otomotiv sektöründeki grevler, Toyota, Ford, General Motors, BMW gibi devleri etkilemeye başladı.

Hükümet, otomotiv sektörüne ilaveten inşaat ve altın madenlerinde alınan grev kararları karşısında zor duruma düştü. Maden İşçileri Ulusal Birliği (NUM), hükümetin masaya oturma teklifini reddederek inşaat işçilerini Pazartesi günü greve çağırdı. NUM’un kararı, ülkenin Wilson Bayly Holmes Ovcon, Aveng ve Group Five gibi dev inşaat firmalarda endişeye sebep oldu.

Güney Afrika’da altın madenlerinde çalışan toplam 140 bin işçinin yüzde 64’ünü temsil eden NUM, inşaata ek olarak bu sektörde de grev çağrısı yaptı. NUM’un kararı AngloGold Ashanti, Gold Fields, Harmony ve Sibanye Gold gibi altın firmalarını hareketlendirdi.

Devlet Başkanı Jacop Zuma’nın Sactwu Tekstil Çalışanları Sendikası’nın 85 bin üyesine konuşması da etkili olmazken, tekstil sektörü de iş bırakmayı düşündüğünü ilan etti.

Uasa, AMCU gibi sendikalarla kavgalı olan NUM, üyelerine yüzde 60 zam artışı istiyor. NUM sözcüsü Lesiba Seshoka, hükümete 48 saat iş günü süresi verdiklerini, taleplerinin karşılanmaması durumunda altın sektöründe Çarşamba günü grevlerin başlayacağını duyurdu.

Ülkede, spot fiyati 2 yıl önceye göre yüzde 30 düşük olan altın madenlerinde yaşanacak iş bırakmalarının, kar oranlarında büyük düşüş yaşayan işletmelerin yarısının kapanmasına yol açacağından endişe ediliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası