Ege Postası
Geri

Gürkan; "Güzelbahçe bölgesel kalkınmanın en iyi örneği olacak!"

Cumhuriyet Halk Partisi Güzelbahçe Belediye aday adayı Mustafa Gürkan, kooperatifleşme yöntemiyle üretimden pazarlamaya varan çizgide ilçeyi kalkındırmayı hedefliyor.
Gürkan;
Haberler / Yerel Yönetimler
11 Aralık 2013 Çarşamba 10:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-“Adaylarla Başbaşa” programına katılıp Ahmet Özsoy ile Özenç Aygün Otyam’ın sorularını yanıtlayan Gürkan, Çamlı Barajı Bölgesi’nden, turizm çalışmalarına ve narenciye üreticisinin sıkıntılarından ilçeye hastane yapılmasına kadar çok değişik konularda görüşlerini anlattı.
Belediye Başkanı adayı olduğu ve seçildiği takdirde neleri yapacağı ile ilgili projelerini de aktaran Mustafa Gürkan, bu konuda titiz ve uzun süren çalışmaları olduğunu ifade etti. Gürkan’a sorduğumuz sorular ve yanıtlar aynen şu şekilde:

Sayın Mustafa Gürkan mandalina projesi nedir, anlatabilir misiniz'

Güzelbahçe yüzyıllar boyunca tarım temelli ekonomiye sahip. Osmanlı saraylarına narenciye üretimi yapmış, balıkçılık, zeytin ve zeytin yağı üretimi yapmış bir yerleşim birimidir. Tabi yeni dönemde bunlar çeşitli nedenlerden dolayı vahşi kapitalizme kurban edilmiştir. Yüzyıllardır yapılan mandalina üretimini biz desteklemek istiyoruz. Altyapı sorunları da var. Özellikle su sorunu, mandalina çok su isteyen bir meyvedir. Özellikle Çamlı Köyü'nde mandalina bahçelerinin yapılaşmaya dönmesinin sebebi de su sorununun baş göstermesidir. Mazbata aldığımız taktirde kooperatifleşme yöntemiyle üretimden pazarlamaya, son tüketiciye kadar mandalina üretimini desteklemeyi düşünüyoruz. Türkiye'de narenciye üretiminin %27'si mandalina üretiminden karşılanmakta, ama ülkedeki naracinye ihracatından Güzelbahçe'ye bir dolar bile düşmediğini açıklamak istiyorum.

Nasıl bir çağrıda bulunacaksınız bu narenciye konusuyla ilgili olarak'
Bizler üretimi destekleyici çaba içerisine gireceğiz. Altyapı sorunu var bunu halletmemiz lazım. Mandalina bahçeleri yapılaşmaya doğru gitmekte biz yerel yönetimler olarak bunlara karşı çıkacağız. Yerel yönetimler olarak üretimin önündeki engelleri kaldırmaya çalışacağız. Bölgesel üretimin kalkınmanın en önemli ayağı tarımsal üretimdir. Tarımsal üretiminde en başta gelenlerinden biri narenciye üretimidir. Mandalinayı tabi burada ilk sıraya alıyoruz. Ülkemizden yurtdışındaki çeşitli ülkelere narenciye ihraç ediliyor. Umuyorum ki biz de saman gibi narenciyeyi de yurt dışından ithal etmeyiz.

Çamlı Barajı bölgesi hakkında ne düşünüyorsunuz'
Çamlı Barajı'nın su kaynaklarına denk gelen bölgelere maden ruhsatı verilmiş durumdadır. Burada Büyükşehire rağmen halka rağmen yerel yönetimlere rağmen bakanlık tarafından maden ruhsatı verilmiş durumdadır. İçme suyunu, sulama suyunu tamamen yok eden bir uygulama var burada. Biz buna tamamen karşı çıktık. Buna rağmen AKP iktidarının ben yaptım oldu anlayışıla narenciye ürünlerin üretimi bu şekilde engellenmiş oldu.

Kooperatifleşme ile bir çözüm üreteceğinizi söylediniz bunu biraz daha detaylandırır mısınız'
Üretici sadece üreticidir. Üreticinini üretimden gelen çözümünü ve pazar konusunda tek başlarına çözüm şansı yok. Yerel yönetimler desteğiyle üreticilerin bir çatı altında birleştirilmeleri, faaliyetlerinin kurumsal olarak devam ettirilmesini istiyoruz. Başkan olursam, yerel yönetimler olarak narenciye ve satış kooparatiflerini örgütlemeyi ve etkili hale getirmeyi düşünüyorum. Bu konuda iş dünyasında gelen tecrübelerime güveniyorum. Çok daha kolay bir şekilde bu işi yapacağımızı düşünüyorum. Biz bölgesel kalkınmayı tarımsal üretimle çözmek istiyoruz.

İstihdam sorunu nasıl çözeceksiniz'

Belediyeye 50, 100 kişi alarak, boş masalara insan koyarak istihdamı çözemezsiniz. Proje üretmek lazım. Inanılmaz derecede mandalina bahçeleri, zeytin tarlaları, balıkçılık altyapısı, seralar, çiçek bahçeleri var. Bunlar %10 kapatisede çalışıyor. Buraların desteklenmesi lazım. Bugün yüz ölçümü Konya kadar olan Hollanda'nın tarımsal girdileri ve çıktıları Türkiye'nin iki katı. Neden burada da olmasın. Yerel yönetimler olarak modern teknolojiyi ve çağımızın gerekleri üreticimizn önüne sunacağız.

Turizmle insanları buraya çekmek için nasıl çalışmalar gerçekleştireceksiniz'
Turizm konusunda Güzelbahçe haksızlığa uğruyor. Burası Osmanlı döneminden beri sayfiye yeri olarak görülüyor. Kendine özgü meydanı, otoparkları, kendine özgü eserleri olması gerekiyor bir kentin. Buranın en önemli özelliği en uzun sahil yoluna sahip olmasıdır. Dört tane güzel plajımız var bizim. Diğer özelliğimiz ise Konak'tan bir biletle gideceğiniz en yakın plajın Güzelbahçe'de olmasıdır. Ama insanlar bunu bilmiyorlar. Güzelbahçe'deki plajlar mevcut belediye başkanımız tarafından düzenlendi. Ama biz burayı geliştireceğiz. Denize iki tane iskele yapmayı düşünüyoruz. Güzelbahçe'deki turuzim sace plaj turizmi değil, burada güzel restorantlarımız da var. Bunlarla birlikte altyapıyı geliştirip restorantlarımızı da düzenlemek istiyoruz. Bir kısmı derme çatma olarak hizmet veriyor. Küçük ve orta ölçekli esnafa destek vereceğiz.

Kentin eksiklikleri olduğunu söylediniz. Bugüne kadar bunlar düşünülmemiş mi'

Belediye başkanlığıyla memuriyeti birbirinden ayırmak lazım. benim ilk itirazım budur. Kaymakamlar tüm ilçelerde var. Belediye başkanları halkın seçtiği kişilerdir. Halkın adamıdır. Her konuda kamu yararına ve halkın çıkarlarına yönelik düşünmelidir. Güzelbahçe halkı beni o koltuğa oturtursa, ben Güzelbahçe'ye Özgürlük Meydanı yapacağım. Projesini de yaptım. Balıkçıların olduğu yerler keşmekeş haline geldi. Trafik İstanbul'daki gibi bir görünüm aldı. Öncelikle buradaki trafiğin yeraltına alınması gerekiyor. Biz bu projeleri çizdirdik ve her haneye dağıttık. Bir tane okulumuz var burada tabi TOKİ ve Milli Eğitim Bakanlığı ile konuşup bu okulu başka yere aldırmayı düşünüyoruz. Burada 15 bin metrekarelik bir alanımız oluşacak. Bu meydanda tabi, ziyafet alanlarına ve çeşitli sosyal gruplara yer vereceğiz. Güzelbahçe'deki bütün miting ve toplantıları burada yapmak istiyoruz. Alt katını da 1000 araçlık bir otopark olarak planladık. Başkan olursam Güzelbahçe'nin kimlik kazanması için bu projeyi gerçekleştirmek istiyorum.

Engellilerle ilgili duyarlı projelerinizin olduğunu biliyoruz, bunlardan bahsedebilir misiniz'

Engelliler siyasetin en fazla istimar ettiği kesim. Bu siyasetin bir gerçeğidir. Her on kişiden biri engelli, bizde engelli olabiliriz hepimiz engelli adayıyız. Güzelbahçe'de daha yapılaşma yeni başladı. Bu açıdan şanslıyız, Konak ve Karşıyaka'yı düzenlemek zor olabilir. Bu konularda çok gelişmiş önlemler var. Engelliler için yeni yapılacak projelerde sosyal yaşama bütünüyle katılabilmeleri için önlemler almayı düşünüyoruz. Japonya'da araştırmalar yaptım. Oradaki engellilere yönelik yapılmış çalışmaları inceledim. Başkan olursam ekibimle beraber dünyadaki çalışmaları inceleyip Güzelbahçe'deki bütün projelerde bunları uygulamayı düşünüyoruz.

Mustafa Gürkan'ın doğayla, yeşille ilişkisi nasıl olacak'

Bahçe düzenlemeleri konusunda güzel şeyler yapacağımızı düşünüyorum. Birçok ülkeden bahçeleri gezdim inceledim. Gerçek çevrecilik, gerçek doğaseverlik insana karşı olan sanayi üretimine, vahşi kapitalizme karşı durabilmektir. Günümüzde artık ozon tabakası delindi, kanser vakaları arttı. Uzun vadede insan ve canlı yaşamı yok ediliyor. Biz Güzelbahçe'de çevreci bir belediyecelik anlayışıyla tarıma dayalı kalkınmayı sağlamak, bacasız sanayi kurmak istiyoruz. Ben çevreciliğimi bu şekilde tarif etmek istiyorum.

Eğitim konusunda neler yapacaksınız'

Güzelbahçe'nin üçüncü saç ayağı eğitimdir. Eğitim bölgenin entellektüel seviyesini geliştiren de bir alandır. Güzelbahçe bu konuda şanslı. Çünkü 5-6 tane İzmir ve Türkiye çapında olan kolejlerimiz var. Özel Üniversite, bir tıp fakültesi ve hastane yapmak istiyoruz. Biz burada ticari bir düşünce olmazsa bunlara destekçi oluruz. Eğitim istihdamı ve ekonomik devinimi destekleyeceği için eğitim alanının da yanındayız. Güzelbahçe'ye bir devlet üniversitesinin en azından belli bölümlerinin gelmesini istiyorum. Biz hem kamudan hem de özel sektörden gelecek yatırımları destekliyoruz.

Güzelbahçe'ye devlet hastanesinin kurulması için ne gibi çalışmalarda bulunacaksınız'
Güzelbahçe'de mutlaka tam teşekküllü bir hastane kurulması gerekiyor. Bu benim en önemli projelerimden biri. Ben gücümüz nelere yeter yetmez fikriyle bu durumlara bakmıyorum; Güzelbahçe halkının temel yaşama gereksinimleri nelerdir, ben bu fikirle hareket ediyorum. buraya bir kamu hastanesinin yapılması için sonuna kadar mücadelemi sürdüreceğim. Biz buraya tam teşekküllü bir hastane yapılması için Güzelbahçe halkının tek tek kapılarına gittik. 6 bin imza topladık. bu imzaları da Sağlık Bakanlığına ve Ak Parti Sağlık Komisyonu üyesi bir milletveline teslim ettim. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na bizzat teslim ettim. Onlarda bu konuyla ilgili takipçi. Biz de takipçi olmaya devam edeceğiz. Güzelbahçe halkı da vergi veriyor kamu hizmetlerinden yararlanmalı.

Genç bir aday adayı olarak gençlere yönelik çalışmalarınız nelerdir'

Gençler için çok güzel projelerimiz var. Öncelikle bir hobi grajı yapmak istiyorum. Üç tane sanat dalıyla ilgili alan var, bunlardan bir tanesi cam işlemi bir tanesi seramik ve ahşap işleme diğeri ise ahşapla ilgili olmak üzere. Dünyanın çeşitli yerlerinde bunların örneğini gördüm. Gönüllülük esasına göre çeşitli akademisyen ve eğitimcilerimiz burada dersler verecekler. Gelmek isteyen gençlere ücretsiz olarak kurs vereceğiz Onların oluşturacağı ürünleri garajın üst kısmındaki sergi alanında sergileyeceğiz isteyenler bunu satın alabilecekler. Elde edilen gelirleri ise güzel sanatlar alanında faaliyet gösteren insanları finanse etmek istiyoruz. İkinci proje olarak yabancı diller kulübü yapmayı düşünüyoruz. Burası uluslararası değişim programlarına kadar gençlerimize yardımcı olacak. Bunun dışında sinema, fotoğrafçılık, amatör tiyatro gruplarına yer vereceğiz.

İnşaatla ilgili biri olarak Güzelbahçe'nin çehresini nasıl görüyorsunuz'

Tek katlı iki katlı evlerden oluşan bir yapılaşma var. Biz tabi biraz daha kent planlamasına daha fazla ağırlık vereceğiz. Tabi bunlara yaparken yeşil alanları da arttırmak istiyoruz. Bizim amacımız ticari rant yaratmak değil. Bizim amacımız yaşanabilir bir Güzelbahçe yaratmak. Tabiat korunarak yapılaşmalar yapılmalıdır.

Güzelbahçe'de vatandaşların bir çoğu belediye ile mahkemelik... Mustafa Gürkan gelirse buna yaklaşımı nasıl olacak'
Mevcut belediye başkanını suçlamamak lazım. Resmi olarak gelen şikayetler sonuçlandırılmak zorundadır. Çok fazla şikayet geldiği için meclis üyeleriyle birlikte böyle bir talihsiz uygulama Güzelbahçe'de yapılmış oldu. Biz bu konuyla ilgili üç kişilik bir komisyon kuracağız. Bir mimar, bir şehir planlamacısı, bir hukukçudan oluşan bir komisyon kuracağız. Vatandaşın lehine olacak şekilde bu konuyu çözmek istiyoruz. Yeni yaşanacak sıkıntıların önüne de geçmek istiyoruz. Bu Güzelbahçe'nin kanayan yarası. Mahkeme kapılarında sürünmesine kimsenin içi el vermez. Güzelbahçe'de siyasi barış ortamı yaratmak istiyorum. Aynı düşünceyi paylaşmadığımız arkadaşlarıma da görev vereceğim. Çalışıp yeteneklerini sergileyerek Güzelbahçe'ye hizmet etmelerini sağlayacağım en büyük sorunumuz siyasi barış sorunu. Benimle aynı fikirde olmayan insanlarla ortak noktada buluşmak istiyorum.

Büyükşehir'de karşıt görüşte bir başkan olursa diyaloglarınızı nasıl kurup koruyabilirsiniz'

Siyaset bir ekip işi... Bütünşehir yasası ile yerel belediyelerin yetkileri azatılarak Büyükşehirlere geçirilmiş durumda. Eğer ben iş yapamayacaksam, işbirliği yapamayacağım bir başkan ile belediye başkanlığı yapmak istemem. Bazı İdealler için yola çıkmış durumdayım. Benim için büyükşehir belediye başkanın solcu olması çok önemli. İzmir halkının ve parti tabanının da bu yönde düşündüğü kanaatindeyim. Güzelbahçe'nin aydınlık yüzlü insanlarıyla güzel günler göreceğiz! 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası