Ege Postası
Geri

Güroymaklıları 'Norşin' olma heyecanı sardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı demokratikleşme paketinde yer alan eski il, ilçe ve köy isimlerinin iadesi Bitlis’in Güroymak ilçesindeki vatandaşları heyecanlandırdı. Güroymaklılar şimdilerde dört gözle Norşin...
Güroymaklıları 'Norşin' olma heyecanı sardı
Haberler / Güncel
2 Ekim 2013 Çarşamba 12:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı demokratikleşme paketinde yer alan eski il, ilçe ve köy isimlerinin iadesi Bitlis’in Güroymak ilçesindeki vatandaşları heyecanlandırdı. Güroymaklılar şimdilerde dört gözle Norşin isminin şehrin girişine asılacağı anı bekliyor.
2007 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gündeme getirdiği 'Norşin' isminin iadesini bekleyen Güroymaklılar süreci yakından takip ediyor. İlçedeki iş yerleri ve kahvehanelerden yaşanan gelişmeleri haber kanallarından takip eden ilçe sakinleri, uzun süredir bekledikleri isim iadesinin paketle birlikte gerçekleşecek olmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyor.

İlçenin resmi ismi Güroymak olsa da birçok vatandaşın kimliğinde ve işyeri tabelasında Norşin olarak geçtiği belirten Güroymak Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil İlk, demokratikleşme paketini canı gönülden desteklediklerini söyledi.
Güroymaklılar olarak kendilerini açıklanan paketin ardından büyük bir heyecan sardığını anlatan Cemil İlk, “Köylerin ve ilçelerin eski isimlerinin verilmesi için de bizim için önemli olan Norşin isminin verilmesini bir an önce istiyor ve arzu ediyoruz. Bu konuda yapılan bütün girişimleri destekliyoruz. İnşallah en kısa sürede de resmiyette de gönlümüzde yatan Norşin ismini göreceğiz. Çünkü burası hep Norşin olarak bilindi ve öyle kaldı. Güroymak ismi hep resmiyette kaldı. Allahın izniyle artık herkesin Norşin olarak bildiği ilçemiz Norşin olacaktır.” diye konuştu.

Norşinli vatandaşlardan Zahit Başar ise “ Benim kimliğimde halen Norşin yazılıyor. Bugüne kadar ben Norşin olarak yaşamışım kimlikte. Yani gönlümüzde hep Norşin ismi yattı. Artık dört gözle Norşin'i bekliyoruz.” dedi.

Norşin’in medreseleriyle ünlü bir yer olduğuna vurgu yapan Norşinli vatandaşlardan Alamettin Yeşilcan da, “Burada yıllarca büyük alimler yetiştirilmiş. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Norşin medreselerinde okumuş büyük bir alimdir. Şuan medreselerimiz halen devam ediyor. Talebeleriyle ünlü bir yer burası. Biz Norşin'in tekrar Norşin ismini almasını istiyoruz. Yani bölgede, Türkiye'nin her tarafında Norşin denildi mi biliniyor. 'Güroymak' denildi mi kimse neresi olduğunu bilmiyor. Yani biz 'Norşin'in Norşin olarak kalmasını istiyor, tekrar Norşin'e Norşin isminin verilmesini arzuluyoruz.” diye konuştu.

'NORŞİN'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçtiğimiz yıllarda ziyaretinde eski adıyla 'Norşin' diye ifade ettiği Güroymak'ta onlarca alim yetişti. İlçe, Birinci Dünya Savaşı'nda, medresedeki öğrencileriyle Ruslara karşı savaşan ve bir kolunu kaybeden Şeyh Muhammed Diyauddin Hazretleri'nin de memleketi. Bediüzzaman Said Nursi'nin de yetiştiği ilçe, doğuda daha çok 'Norşin a Seyda' yani Üstadın Norşin'i olarak biliniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası