Ege Postası
Geri

Güven: 'İzmir’de başkan arayışımız yok konuşmak için erken'

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ulusal medyada İzmir’de büyükşehir belediye başkanı kim olacak konulu haberleri değerlendirdi. Güven, CHP İzmir’in belediye başkanı arayışında olmadığını, bu konu hakkında konuşmak için erken olduğunu vurguladı. Güven Büyükşehir Belediye Başkanlığı için "kadın aday olur mu'" sorusunu ise “Bir koltuk gösterilip kadın aday olsun denilmesini doğru bulmuyorum” sözleriyle yanıtladı. Güven'den çarpıcı açıklamalar
Güven: 'İzmir’de başkan arayışımız yok konuşmak için erken'
Haberler / Yerel Politika
5 Eylül 2017 Salı 13:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

YAĞMUR UYGUR / EGEPOSTASI - Önceki günlerde ortaya atılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına gelecek seçimlerde kim aday gösterilecek sorusu hakkında İzmir Büyükşehir Beledye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde aday olup olmayacağıyla ilgili açıklamayı daha önce de olduğu gibi altı ay kala yapacağını söyledi. Kulislerde adı geçen CHP'den olası aday adaylarının da bu görevi layıkıyla yapacağını belirten Kocaoğlu, Genel Başkan ve Genel Merkez'in, konjonktüre göre, ipi  göğüslemeye kim yakınsa onu tercih edeceğini  açıklamasının ardıdan gözler kulislerde adı geçen isimlere çevrildi.

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven konunun tartşılması için çok erken olduğunu söyleyerek kadın aday konusunu değerlendirdi. Güven “Defalarca yazıldı, yazılıyor. Böyle bir arayışın olduğunu tahmin etmiyorum. Kadın da aday olabilir. Erkek de olabilir. Cinsiyet ayrımı şeklinde söylenmesini doğru bulmuyorum açıkçası. O göreve aday olan bir kadın arkadaşımız olduğunda, belediye başkanlıklarına, milletvekilliklerine, il ve ilçe başkanlıklarına yönetimlere, örgüt olarak değerlendirilir, uygunsa arkadaşımızın liyakatı, pozisyonu, olur yani. Hiç bir sakıncası yok. Kadındı, erkekti söylemlerini doğru bulmuyorum. Kadın da aday olur erkek de olur farketmez. Yeter ki o göreve uygun bir arkadaşımız olsun. Cinsiyetçi bir yaklaşım bu konuda doğru değil. Eşit değerlendiriliz” dedi.

“KOLTUK GÖSTERİP KADIN OLSUN DEMEK DOĞRU DEĞİL”

Kadın erkek ayrımını adaylıklar konusunda doğru bulmadığını uygun kişinin görev alacağını söyleyeyen Güven, “Kadınları neden ayıralım k? Kadın arkadaşımız uygunsa olur ve görev yapar. Zaten biz sayısının daha da artmasını istiyoruz.  Üyelikte de ilçe başkanlıklarında da ilde de belediyelerde, vekillliklerde sayılarının artması anlayışını temsil ediyoruz. Yeter ki çaba sarf etsinler. Mücadele etsinler, talepkar olsunlar, destekçisiyiz. Ama bir makam için “Ya burası kadın olması lazım” demek de doğru değil. Her yer için geçerli. Kadınlar siyasette daha aktif olmalı, öne çıkmalı talepçi olmalı. Mücadeleci olmalı. Bunlar çok doğru” ifadelerini kullandı.

"MELİ-MALI İLE KURULAN CÜMLELER DOĞRU DEĞİL!"

Kadın adayların ve başkanları parti içinde sayılarının artmasının genel olarak kendi isteği olduğunu da vurgulayan Başkan Güven –meli- malı  ile kurulan cümlelerin doğru olmadığını savunarak “Bu benim genel isteğim, tek bir koltuk için bunu istemek doğru değil. Sembolize ediliyor. Hep bir yer konuluyor. O konum için konuşuluyor. Mesela, ‘İzmir İl Başkanı kadın olmalı’ deniyor. Böyle saçma şey olur m? Kadın da olur, erkek de olur. –meli-malı kelimesini yanlış buluyorum. Talep eder arkadaşımız, uygunsa olur. Kadın da olur erkek de olur. Keşke olsa. İlla kadın aday bulacağız anlayışı siyasette doğru değil. Haksızlık olur siyaset yapanlara” şeklinde konuştu.

“YENİ PROJE KADINLARA YÖNELİK”

Kadınların genel olarak siyasette ağırlık kazanması gerektiğini savunduğuna da dikkat çeken güven CHP İzmir Kadın Kolları ve yönetiminin 9 Eylül'le birlikte başlatacağı bir proje ile kadın aday sayısını arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunacağını dile getirdi. Güven, “Genel olarak kadınların siyasette ağırlığını daha fazla hissettirmeleri gerkiyor. Daha yoğun siyasetin içinde olmalılar. Sayılarının partide artması gerekiyor. Bu konuda kadın kollarımızın da benim de daha önceden desteklediğim bir proje hayata geçiyor. 9 Eylül’de başlayacak projemiz. Kadın üyelerin arttırılmasıya ilgili çalışmalar yapılacak. Bu doğru bir kampanya mesela. Desteklenmeli. Delege kadın sayısında kotalar mutlaka uygulanmalı ve sayıları artmalı. İlçe başkanları, il başkanları MYK, PM’lerde kadın sayısı arttırılmalı. Temsilde güçlü olmalılar.  Ama bir koltuğa yönelik söylediğinde bu söylemi doğru bulmuyorum. O kadınları da  şey yapar, doğru bir anlayış değil” açıklamasında  bulundu.

“CHP İZMİR’DE BİR ARAYIŞTA DEĞİL”

İzmir’de bir Belediye Başkanı arayışı bulunmadığını dile getiren Güven şöyle devam etti ”İzmir’de belediye  başkanı ismi konuşmak için çok erken. Ben size şunu söyleyeyim. İzmir’in  böyle bir sorunu yok. Anadolu’yu düşünelim. Ben İzmir’de bir aday konusunda  düşünmeyi gerektiren bir durumu olduğunu düşünmüyorum.  Zaten mevcut bir belediye başkanımız var. O zaten layıkıyla yapıyor. İleride öyle bir talep karşılıklı oluşursa  değerlendirirler ikisi. Biz de düşüncelerimizi söyleriz. İzmir’de CHP’’nin çıkaracağı aday iyi ve değerli bir aday olacaktır.  CHP’nin yoğunlaşması gereken yer İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı değil, bence başka illerin belediye başkanlıkları olmalı ve ulusal medya da onları yazmalı daha ziyade. Biz Dokuz Eyül kutlamaları ve kuruluş kutlamalarımıza yönelik çalışmalar hazırlıyoruz. Planlıyoruz. Açıklaycağız.”

“KONUŞMAK İÇİN ÇOK ERKEN”

Öte yandan büyükşehir belediye başkanlığına ismi aday olarak geçen Erdal Aksünger ise “Bunları konuşmak için çok erken bizim bir çok projemiz var. Onları hayata geçiriyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası