Ege Postası
Geri

Güven: Vatani görevini yapanlar ve yakınlarına eşit haklar verilmeli

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Kıbrıs Barış Harekatı şehit, gazi ve malûl yakınları ile terörle mücadelede görev yapmış erbaş ve erlerin kamuda istihdamının sağlanması gerektiğinden hareketle kanun teklifi verdi.
Güven: Vatani görevini yapanlar ve yakınlarına eşit haklar verilmeli
Haberler / Yerel Politika
24 Kasım 2012 Cumartesi 10:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. Güven, “Kıbrıs Barış Harekatı sonucunda mağdur olup yeterince haktan faydalandırılmayan şehit yakınları, gazi ve malûl yakınları ile terörle mücadelede görev yapıp terhis sonrası istihdamını zorlaştırıcı bazı sıkıntılar içinde olan erbaş ve erlerin eksik haklarının tanınması amaçlandı” dedi.

HAKLARDA GERİ KALMIŞLIK SÖZ KONUSU

Güven TBMM’ye verdiği kanun teklifinin gerekçesini açıklarken, “Anayasamızın 82’inci maddesine göre ülkemizin milletlerarası hukuktan doğan hakları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurtdışında gerçekleştirdiği harekatlara katılmış Türk vatandaşlarının kendilerine ve yakınlarına ve bu harekatlarda şehit olanların yakınlarına tanınan haklar, ülkemizin 1970’li yıllarda sağlayabildiği haklara göre günümüz koşullarında ve daha yeni ve güncel olan terörle mücadele mağdurlarının elde ettikleri haklar karşısında geri kalmıştır. Diğer bazı grupların yakınları kamuda istihdam hakkından yararlandırılırken, yukarıda anılan grubun yakınlarının faydalandırılmadığı görülmektedir. Bu grubun yakınlarına da istihdam sağlanarak eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

KIYAS VE EŞİTSİZLİK KALKMALI


Terörle mücadelede görevlendirilen erbaş ve erlerin terhisleri sonrası psikolojik sıkıntı içinde olduklarına ve bir süre iş yaşamından uzak kaldıklarına vurgu yapan Güven, “Terörle mücadelede görev yaptıktan sonra terhis olmuş erbaş ve erlerin de kamuda istihdam edilmelerinin sağlanması gerekmektedir” dedi. Güven, bu kanun teklifi ile bir kıyas veya eşitsizliğe mahal veren düzenlemelerin iyileştirilmesini hedeflediğini belirtti.

KONUTA ERİŞİMDE DE EŞİTSİZLİK VAR

CHP İzmir Milletvekili Prof Dr. Hülya Güven, ayrıca bu tarz eşitsiz uygulamaların konuta erişim için de geçerli olduğundan hareketle Meclis’e Toplu Konut Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir kanun teklifi de sunmuştu. Prof. Dr. Güven, bu kanun teklifi ile terörle mücadelede görev yapmış olup harp veya vazife malûlü olan subay, astsubay, uzman çavuş ve onbaşı, uzman jandarma çavuş ve malûl olmadan askerlik hizmetini tamamlayıp terhis edilen erbaş ve erler ile savaşa katılıp şehit düşenlerin, vazife veya harp malûlü olanların ve muharip gazilerin yakınları ile, 1950 yılında Türk Tugayının Kore'ye ayak bastığı Ekim ayında başlamak ve 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore'de fiilen savaşa katılmış malûl ve malûl olmayan Türk Vatandaşlarına veya bu vatandaşlardan malûl olan ve malûl olmayanların ve şehit olanların dul eşleri ve/veya dul eşlerine bakmakla yükümlü çocukları ile 1974 yılında Temmuz 1 inci ve Ağustos 2 nci Barış Harekatına Kıbrıs'ta fiilen görev alarak katılmış malûl ve malûl olmayan Türk Vatandaşlarına veya bu vatandaşlardan malûl olan ve malûl olmayanların ve şehit olanların dul eşleri veya dul eşlerine bakmakla yükümlü çocuklarına, eşine veya çocuklarına ait konutu olmamak kaydıyla, eksik haklarının tanınmasının amaçlandığını belirtti.

Güven, “Bu güne kadar şehit yakınları ve gazilerimizin kayıplarını gidermek için çeşitli düzenlemeler yapılmış olsa da, farklı mevzuatlara tabi olanlar arasında adaletli bir hak dağılımına günümüze dek ulaşılamamıştır. Böylece bu grupların yaşam standartlarının desteklenmesi ve yükseltilmesi, Anayasa’da devlete ait sorumlulukların yerine getirilerek Türk halkının manevi borcu da bir derece ödenmiş olacaktır.” Dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası