Ege Postası
Geri

HSK'dan İZBETON davası kararına CHP'li Bülbül'den tepki: 'Yargıya açık bir müdahaledir'

İZBETON davasında tahliye kararı veren hâkimler, HSK’nın gece yarısı kararıyla görevden alındı. CHP’li Bülbül, "Bu, yargıya açık bir müdahaledir" dedi.
HSK'dan İZBETON davası kararına CHP'li Bülbül'den tepki: 'Yargıya açık bir müdahaledir'
Haberler / Politika
10 Ağustos 2025 Pazar 11:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON dosyasında tutuklu sanıklar hakkında tahliye kararı veren İzmir 17. ve 27. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimleri, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) gece yarısı kararıyla başka mahkemelere atandı. CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, “Bu, yargıya açık bir müdahaledir. Hukuka bağlı hâkimler tasfiye ediliyor” dedi.

Sosyal medya hesabından  yaptığı açıklamada Bülbül, "Davaya bakacak İzmir 23. Ağır Ceza Mahkemesi ikiye bölünmüş, hangi heyetin hangi dosyaya bakacağı siyasi müdahaleye açık biçimde dizayn edilmiştir. Yetkisi değiştirilen hâkimler, kıdem açısından İzmir adliyesinin en tecrübeli hukukçularındandır. Verdikleri tahliye kararları, kişisel tercih değil hukukun emrettiği zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

"YARGI BAĞIMSIZLIĞININ İHLALİDİR"

Bülbül şu açıklamalarda bulundu: "Anayasa’nın 138 ve 139. maddeleri, hâkimlerin 'teminat' altında olduğunu ve azledilemeyeceğini, vicdanlarına uygun hareket etmeleri nedeniyle cezalandırılamayacağını, kendisi istemedikçe görev yerlerinin değiştirilemeyeceğini açıkça düzenler. Bir hâkimin görev yerinin değiştirilmesi ancak kanunda öngörülen istisnai hallerde ve objektif sebeplerle mümkündür. Somut olayda görüldüğü üzere, tahliye kararlarının hemen ardından yapılan bu görev değişiklikleri, yargıçlık teminatı ilkesinin ve yargı bağımsızlığının ağır ihlalidir. Şunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz, gece yarısı kararnameleri, hukuka bağlı hâkimleri tasfiye edip yerlerine iktidarın ve sarayın buyruğunu yerine getirecek isimleri yerleştirmek için çıkarılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası