Ege Postası
Geri

HUDER'in düzenlediği panelde söz yargıda!

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) tarafından düzenlenen panele katılan Muğla Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Komisyon Başkanı Kenan Aslanboğa seminere katılanlara önemli bilgiler verdi. Zaman zaman esprili anların yaşandığı seminer karşılıklı soru cevap şeklinde geçti. Aslanboğa kürsüde yaptığı konuşmayla seminere katılan avukatlara hem bilgi verdi hemde keyifli anlar yaşattı. HUDER'in düzenlediği panelde
HUDER'in düzenlediği panelde söz yargıda!
Haberler / İzmir
31 Aralık 2015 Perşembe 10:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGEPOSTASI- Duruşmada tarafların sahip olduğu haklar hakkında bilgi veren Aslanboğa; Bunun yanında mevcut ceza mahkemeleri duruşmalarında bu hakların ne kadar uygulanıp uygulanmadığı konusunda deneyimlerini panele katılanlarla paylaştı. Aslanboğa şunları söyledi; “Mesleğimiz gerçekten zor ve meşakkatli bir meslek. Bir Amerikan filmi seyrettim “yargıç” diye, filmde diyor ki, benim babam çok iyi bir hakim 70 yaşına gelmiş hayatı boyunca 17 tane cinayet davası, 200 tane saldırı davası görmüş.” Ben buraya geldiğimde bir hesapladım, 2 bin tane ağır caza davasına bakmışım ve sonuçlandırmışım. Bu yedi yıla sığmış. Türkiye'de bizim için yoğun bir iş trafiği var. Avukatlık mesleğinde bir avukatın öncelikle beden dilinin, ses tonunu hitabetini kıyafetinin çok iyi olması gerekiyor. Duruşma salonu aslında görsel şov. Biz o aşamaya gelemedik ama Amerika'da öyle. Siz duruşmaya girdiğinizde heyeti süzüyorsunuz değil m?  işte bizde sizi öyle süzüyoruz. İfade tarzınıza, anlattığınız şeye önce kendiniz inanacaksınız ki, karşınızdakini inandırın."



İYİ BİR HUKUKÇU İŞİN FELSEFESİNİ İYİ BİLMELİ
Yapılan savunmaların dosyada çok uzaklaştırmamak lazım. Duruşmada söz alıyorsunuz ve bunu süresinin ne kadar olduğunu siz biliyorsunuz. Bu neden ile ne söyleyeceğinizi iyi seçmelisiniz. Sunumu iyi yaptınız mahkeme üyeleri değişiyor. Birde böyle bir handkap var. O neden ile davalar başlamalı ve bitmeli. Evrensel hukuk düzenlemeleri var, ama bunu ne kadar uygulayabiliyoruz, bunu hepimiz biliyoruz. Bana göre iyi bir hukukçu yaptığı işin felsefesini bilmesi lazım. Eğer yaptığı işin felsefesini bilmezse teknisyenlik ten öteye gidemez.



HERKES GOOGLE HAKİMLİĞİ YAPIYOR
Yargıda hakimler, savcılar ve avukatlar okumuyor. Okumadığı için herkes şuan google hakimliği,google savcılığı, google avukatlığı yapıyor. Google'de buna ilişkin iştihak var m? Diye bakıyor. Hal böyle olunca ilerleme sağlayamıyoruz. Yasa koruyucu 2005 yılında olduğu gibi bütün yasaları değiştirdi. TCK ve CMK'yı. Kıdemlisiniz bakıyorsunuz yargı kalitesinde ciddi anlamda bir değişiklik var mı'
Bu kadar yasa değişir hiç mi bir şey değişmez. Neden çünkü insan kalitesi sorunumu var. Eski alışkanlıklarımız var. Ve el yordamı ile giden bir yargılama sistemimiz var. Kendinden önceki ne yapmış ona bakıp aynısını yapıyor.



SANKİ OMO REKLAMI...
2005'te çıkmış yasa doğrudan soru sormayı hakimler uygulatmıyor. İnanılır gibi değil,siz hakim olarak o insanları neden yargılıyorsunuz. Yasaya uymadı diye, siz uyuyor musunu? nasıl bir çelişki nasıl bir açmaz. Yani sen o adamı yargılıyorsun diyorsun ki, “ sen kanun şu maddesini niye ihlal ettin” Avukat söz hakkı istiyor “vermiyorum” diyorsun. Sende CMK 201 ihmal ediyorsun. O, nedenle adalet bakanlığı ve savcılar yüksek kurulu ciddi anlamda seminer vermesine rağmen, maalesef yol alınamıyor. "Lekelenmeme hakkı" diyorsunuz savcılara fıkra sanıyor gülüyor. “Lekelenmeme ne” diyor. Yani işte “kirlenmek güzeldir” sanki omo'nun reklamı. Bu derece yanlış bakıyor. Bir hukukçunun böyle bakmaması lazım.” dedi. Penelin son bölümünde Panele katılanlar ile karşılıklı soru ve cevap şeklinde bilgi alışveriş yapıldı.

Seminer sonunda söz alan HUDER İzmir şube Başkanı Abdulvahap Karakuş, sunları söyledi; “İçinde Avukatların çoğunlukta olduğu bunun yanında hukuk camiasın'da olan Akademisyenler, Savcılardan,Hakimler'inde olduğu derneğimiz İzmir'de her ne kadar yeni olsa da geçmişimiz eskiye dayanmaktadır. Derneğimizin şubesi kurulduğunda ilk olarak önümüzdeki günler yapacağımız faaliyetlerim yönetim kurulu üyelerimiz ile bilikte kısa, orta ve uzun vadeli olanlarımız söz konusuydu. Kısa vadeli planlarımızdan biriside öncelikle yönetim kurulu üyelerimize değişik dallarda seminer vermekti. Bu seminerde bunu gerçekleştirmenin sevincini yaşıyorum.Seminerimizi sağ olsun Muğla Ağır ceza mahkemesi Başkanı ve komisyon Başkanı olan Sayın Kenan Aslanboğa'nın bizi kırmayıp davetimize katışması bizi mutlu etmiştir, kendisine yönetim kurulu üyelerimiz adına teşekkür ederim” dedi.Ayrıca panele İzmir yargı camiasının önemli ceza avukatlarında Aykut Dikencik'te katıldı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası